Judecătorii Curţii de Apel Timişoara au admis, joi, contestaţia depusă de DIICOT împotriva soluţiei Tribunalului Arad, care în luna martie i-a redus lui Ovidiu Tender perioada de detenţie prin anularea pedeapsei de şase ani şi nouă luni de închisoare pentru instigare la abuz în serviciu. Tender va trebui să execute întreaga pedeapsă stabilită în iunie 2015 de Curtea de Apel Bucureşti, adică 12 ani şi şapte luni.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

După două luni de la soluţia dată de Tribunalul Arad, care i-a redus lui Ovidiu Tender perioada de detenţie cu trei ani şi cinci luni, Curtea de Apel Timişoara a desfiinţat sentinţa.

DIICOT a depus o contestaţie împotriva soluţiei judecătorilor arădeni, arătând că abuzul în serviciu nu a fost dezincriminat potrivit Deciziei nr. 405/2016 a Curţii Constituţionale - invocată la Tribunalul Arad de avocaţii lui Tender –, iar eventualele modificări legislative nu s-ar aplica retroactiv.

Şi în faţa instanţei arădene, DIICOT a arătat că ar fi trebuit să existe o lege a dezincriminării pentru ca această contestaţie la executare să fie admisibilă.

După ce DIICOT s-a adresat Curţii de Apel, şi Terder a contestat soluţia, Tribunalului Arad, considerând că pedeapsa de nouă ani şi două luni de închisoare care i-a rămas este prea mare. Tender şi-a retras ulterior această contestaţie, iar Curtea de Apel Timişoara a luat act de decizia sa, admiţând, în schimb, contestaţia DIICOT împotriva sentinţei penale a Tribunalului Arad, pe care a desfiinţat-o.

Astfel, conform procurorilor DIICOT Arad, Tender îşi va executa întreaga pedeapsă, de 12 ani şi şapte luni.

În 23 martie, Tribunalul Arad a admis contestaţia la executare depusă de Ovidiu Tender împotriva sentinţei date în 2014 de Tribunalul Bucureşti, modificată şi definitivă prin decizia din iunie 2015 a Curţii de Apel Bucureşti.

”Desfiinţează în parte hotărârile penale de mai sus privitoare la petentul condamnat Tender Ovidiu în ceea ce priveşte infracţiunea de abuz în serviciu, prev. de art. 297 Cod penal, pe care o constată dezincriminată”, se arăta în decizia instanţei arădene.

Astfel, Tribunalul Arad a anulat pedeapsa de şase ani şi nouă luni de închisoare pentru instigare la abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave în formă continuată în cazul lui Tender.

De asemenea, instanţa arădeană a descontopit pedeapsa de 12 ani şi şapte luni de închisoare şi a repus ”pedepsele în individualitatea lor”, respectiv doi ani şi şase luni de închisoare pentru înşelăciune, cinci ani de închisoare pentru constituire a unui grup infracţional organizat, cinci ani de închisoare pentru spălare de bani şi cinci ani de închisoare pentru spălare de bani.

”Contopeşte pedepsele de mai sus în pedeapsa cea mai grea şi anume aceea de cinci ani de închisoare la care adaugă un spor de o treime din totalul celorlalte pedepse respectiv de patru ani şi două luni închisoare, petentul executând în final pedeapsa de nouă ani şi două luni de închisoare”, se arăta în soluţia din 23 martie.

Ovidiu Tender execută din iunie 2015 pedeapsa de 12 ani şi şapte luni de închisoare primită în dosarul Rafo-Carom.

În 15 iunie 2016, Curtea Constituţională stabilea că dispoziţiile articolului 297 alineatul 1 din Codul penal privind abuzul în serviciu sunt constituţionale în măsura în care prin sintagma “îndeplineşte în mod defectuos” din cuprinsul acestora se înţelege “îndeplineşte prin încălcarea legii”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.