Avocatul lui Sorin Alexandrescu a cerut, vineri, judecătorilor de la instanţa supremă să fie audiat Sebastian Ghiţă, prin videoconferinţă, pentru că fostul deputat, arestat în Serbia, ar fi spus, în una dintre înregistrările difuzate la televiziunea pe care o controlează, că dosarul de şantaj “Antena - RCS&RDS” a fost măsluit şi că are dovezi în acest sens.
Ion Cazacu, avocatul lui Sorin Alexandrescu, le-a spus judecătorilor că mama sa “a intrat în colaps în urmă cu cinci minute” şi le-a cerut să îi permit să plece de urgenţă şi să amâne astfel audierea clientului său. “Declaraţia de inculpat a lui Alexandrescu a fost lucrată cu mine. Clientul meu vrea să dea declarative, dar în prezenţa mea”, a spus avocatul, cererea sa fiind admisă de instanţă.
Avocatul a mai cerut instanţei să admită audierea lui Sebastian Ghiţă ca martor, chiar şi prin videoconferinţă, arătând că acesta ar putea să spună ce ştie despre o “măsluire” a dosarul “Antena-RCS&RDS”.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
“În emisiunea din 2 ianuarie 2017, Ghiţă a spus că postul Antena 3 a rezistat sistemului. A spus că ştie multe lucruri, despre care o să vorbească cândva, că dosarul RCS fiind măsluit şi că are dovezi în acest sens. Am dori audierea lui Sebastian Ghiţă, chiar şi prin videoconferinţă”, şi-a motivat avocatul cererea.
Avocatul lui Ioan Bendei a cerut instanţei să respingă audierea lui Sebastian Ghiţă, susţinând că aceasta nu este relevantă pentru cauza. Aceeaşi solicitare a avut şi procurorul DNA, judecătorii urmând să ia o decizie prin încheierea de şedinţă.
Instanţa l-a audiat apoi pe fostul şef al ANAF Şerban Pop, care a arătat că a discutat cu Sorin Alexandrescu despre un contract încheiat între Ioan Bendei, fost administrator al RCS&RDS, şi o firmă a fostului preşedinte al Ligii Profesioniste de Fotbal, Dumitru Dragomir.
“La sfârşitul lui ianuarie 2013, mi-au fost prezentate rezultatele unui control, de comisarul-şef adjunct Gabriel Cărbunaru. Controlul a fost făcut la SC Bodu SRL. Documentele ce mi-au fost prezentate nu erau în formă oficială. Mi-a cerut părerea cu privire la un contract. Am discutat pe fugă cu Cărbunaru. Potrivit punctului meu de vedere, documentaţia respectivă era suspectă de a acoperi anumite abateri de la lege şi ştiu că urma să fie sesizată o unitate de parchet. Din câte ştiu, DNA a fost sesizată cu referire la această fapta, dar nu ştiu când. Am făcut nişte sublinieri cu markerul, documentul a rămas la mine”, a spus Pop.
Fostul şef al ANAF a povestit apoi cum a ajuns să discute cu Sorin Alexandrescu despre acel contract.
“În cadrul unei întâlniri cu Alexandrescu, probabil februarie sau martie, m-a întrebat dacă în cadrul acţiunilor de combatere a evaziunii fiscale avem controale la firmele lui Dumitru Dragomir. Întâlnirea a avut loc în biroul sau. Obiectivul urmărit de mine prin vizită făcută lui Alexandrescu era acela de a promova transparenţa în activitatea ANAF. M-am mai văzut şi cu alţi reprezentanţii ai mass-media, cu Dan Andronic, Cozmin Guşă, Rareş Bogdan”, a spus Pop.
Acesta a răspuns apoi întrebărilor judecătorilor privind întâlnirea din biroul lui Alexandrescu.
“Avea asupra sa nişte documente, contracte de asociere între SC Bodu şi RCS&RDS. Alexandrescu m-a întrebat dacă verificările Gărzii Financiare aveau în vedere aceste aspecte sau altceva. La întrebarea verbală a acestuia, aveam obligaţia, conform legii liberului acces la informaţiile de interes public, să-i răspund. Eu nu eram funcţionar public, nu am dezvăluit secrete fiscal”, le-a spus Şerban Pop judecătorilor.
Fostul şef al ANAF a mai spus că, după o săptămână, s-a revăzut cu Alexandrescu pentru a confrunta documentele ANAF cu cele pe care le avea fostul director al Antena Group.
“I-am spus să nu publice ancheta jurnalistică, deoarece ar fi influenţat cercetările noastre. Aveam un interes profesional să mă întorc pentru a confrunta documentele. Copia de pe contract a rămas pe masa lui Alexandrescu”, a adăugat Pop.
Întrebat de unul dintre judecătorii din complet dacă a cerut sprijinul lui Sorin Alexandrescu sau al lui Dan Voiculescu pentru a fi menţinut în funcţia de preşedinte al ANAF, Pop a negat.
“Nu am cerut niciodată sprijinul lui Alexandrescu pentru a fi menţinut în funcţie. Nu am apelat la el pentru a ajunge la Dan Voiculescu în încercarea de a-mi menţine funcţia. Relaţia mea cu Alexandrescu era una pur profesională, în limite agreabile”, a spus Pop.
Judecătorul l-a întrebat apoi de ce folosea când vorbea cu Alexandrescu expresii precum “te pup” sau “drăguţă”, Şerban Pop spunând: “Aşa vorbesc eu cu persoanele din mass-media. Cu toţi din media vorbesc aşa”.
Chestionat în legătură cu un mesaj trimit de pe telefon prin care îi spunea lui Alexandrescu că “jocul este închis”, Pop a arătat că se referea la schimbarea sa din funcţie, care era iminentă.
“L-am rugat pe Alexandrescu să întrebe de ce ministrul de Finanţe Daniel Chiţoiu doreşte schimbarea mea din funcţie. Exclud ca o astfel de rugăminte să aibă în replică vreo obligaţie viitoare faţă de Alexandrescu. Am mai întrebat despre schimbarea mea de la ANAF pe Cristi Burci şi cred că pe Andronic”, a mai spus Şerban Pop.
Instanţa a stabilit următorul termen pentru 9 iunie, când vor fi audiaţi Sorin Alexandrescu şi Camelia Voiculescu.
În 12 mai 2016, Curtea de Apel Bucureşti i-a condamnat pe fostul director al Antena Group Sorin Alexandrescu la trei ani şi şase luni de închisoare cu executare, pe Dan Voiculescu la doi ani de închisoare cu executare şi pe Camelia Voiculescu la doi ani de închisoare cu suspendare, în timp ce Antena 3 şi Intact Publishing au fost achitate. Decizia a fost contestată la instanţa supremă, care va da o decizie definitivă în acest dosar.
Fondatorul trustului Intact, Dan Voiculescu, şi fiica să Camelia au fost trimişi în judecată în 1 octombrie 2013, alături de Sorin Alexandrescu, atunci directorul general Antena TV Group SĂ, de George Daniel Matiescu, director general al Intact Publishing SRL, şi de fostul şef al ANAF Şerban Pop.
Potrivit anchetatorilor, în perioada 16 aprilie - 21 mai 2013, Sorin Alexandrescu a exercitat, în mod repetat şi gradual, acte de constrângere asupra lui Ioan Bendei, atunci administrator al RCC-RDS, ameninţându-l cu darea în vileag a unor presupuse fapte de corupţie, astfel încât să îl determine să urmeze conduită impusă de inculpat. Actele de constrângere s-ar fi exercitat verbal, prin afirmaţii legate de perspectiva declanşării unui scandal mediatic, dar şi prin intermediul unui spot publicitar prin care publicul era informat că vor fi făcute dezvăluiri cu privire la presupuse fapte de corupţie în care ar putea fi implicat Ioan Bendei.
Anchetatorii susţin că acest spot publicitar a fost realizat din dispoziţia Cameliei Voiculescu şi a lui Sorin Alexandrescu, la 8 mai 2013, şi a fost difuzat în perioada 9 - 30 mai 2013, cu o frecvenţa de cinci ori pe zi (în total de 401 ori) de toate posturile TV aparţinând SC Antena TV Group SA şi SC Antena 3 SA.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...