Reprezentanţii Asociaţiei pentru Apărarea Drepturilor Omului în România - Comitetul Helsinki (APADOR-CH) au declarat, joi, că în ultimii ani condiţiile din centrele de reţinere şi arest s-au îmbunătăţit, dar mai sunt necesare investiţii importante, dând drept exemplu Arestul Central al Poliţiei Capitalei, unde arestaţii nu mai dorm câte doi în pat, iar încăperile au fost dotate cu aparate de aer condiţionat, dar "hrana nu prea este mâncabilă".

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Maria Nicoleta Andreescu, directorul executiv al APADOR-CH, a făcut o comparaţie în timp între două aresturi vizitate de reprezentanţii asociaţiei, Arestul Central al Poliţiei Capitalei - văzut în 2011 şi în 2016 - şi arestul din Cluj vizitat anul acesta şi în 2013.

"În subsolul din Arestul Central al Poliţiei Capitalei am găsit în 2011 ceva inuman din punctul de vedere al iluminării şi al igienei. Era extrem de supraaglomerat. În 2016 este supraaglomerare, nu se mai doarme câte doi în pat, s-au făcut unele investiţii în ceea ce priveşte igienizarea şi repararea unor grupuri sanitare. Hrana este furnizată de Penitenciarul Rahova şi nu prea este mâncabilă. Arestaţii au posibilitatea să facă cumpărături săptămânal, dar nu toţi au bani sau familii care să le aducă pachete” a arătat Andreescu.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Ea a mai atras atenţia că în aresturile Poliţiei nu se acordă tratament de substituţie în cazul consumatorilor de droguri, deşi există un ordin expres din 2006 în acest sens.

"S-a înregistrat chiar şi un deces a unui deţinut care nu a avut voie să-şi ia metadonă în timp ce a stat încarcerat trei luni”, a spus Maria Nicoleta Andreescu.

Ea a mai arătat că nu există un spaţiu amenajat în Arestul Central pentru vizită intimă şi că nu există spaţiu pentru vizite fără separator.

"La Cluj, în 2013, am fost în arestul de acolo şi m-am îngrozit. Celulele erau ca nişte hrube săpate dintr-un hol, fără lumină naturală şi fără ventilaţie. Am fost convinsă că acel loc nu poate fi renovat. M-am înşelat, s-au făcut minuni. Camerele au fost lărgite, s-a compensat lipsa ventilaţiei naturale cu aer condiţionat, camerele au grup sanitar propriu”, a mai arătat directorul APADOR-CH.

Subcomisarul Marius Claudiu Iaru din cadrul IGPR a spus că în acest moment toate centrele de reţinere din ţară au fost dotate cu aparate de aer condiţionat şi că se investeşte în continuare pentru a asigura fiecărui deţinut un spaţiu de patru metri pătraţi.

"În acest moment, în custodia Poliţiei Române se află circa 1.000 de persoane private de libertate”, a declarat Iaru.

Organizaţia APADOR - CH a organizat, joi, o dezbatere privind respectarea în arest a drepturilor la comunicare online, vizită intimă şi de a munci. Au participat reprezentanţi ai Inspectoratului General al Poliţiei  Române, Avocatul Poporului şi din partea societăţii civile.

În martie 2016, a fost adoptat Regulamentul de aplicare a Legii nr. 254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate. Acest regulament aduce o serie de drepturi noi pentru persoanele private de libertate în centre de reţinere şi arestare preventivă, cum ar fi dreptului la comunicare online, dreptul la vizită intimă, dreptul de acces la bibliotecă şi dreptul de a presta o muncă neremunerată în cadrul Centrului.

Cu sprijinul financiar al Ambasadei Olandei, reprezentanţi ai APADOR-CH au făcut în 2016 mai multe vizite în penitenciare şi centre de arestu, observând şi modul de aplicare a noii legislaţii specifice în materie. Concluziile asociaţiei indică progrese indiscutabile în îmbunătăţirea condiţiilor de detenţie, dar şi situaţii care necesită investiţii importante.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.