Anghel Iordănescu a venit joi la Parchetul instanţei supreme, fiind citat în calitate de martor pentru a fi audiat în dosarul alegerilor prezidenţiale din 2009, în care se fac cercetări pentru abuz în serviciu şi falsificarea documentelor şi evidenţelor electorale.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Iordănescu nu a vrut să spună, la intrarea în sediul Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, dacă a fost chemat de procurori pentru a da informaţii despre întâlnirea care la care ar fi fost invitat şi el de Gabriel Oprea, în noaptea de după turul al doilea al prezidenţialelor din 2009, la care ar fi participat George Maior, Florian Coldea şi Codruţa Kovesi, el arătând că va da o declaraţie după ce va sta de vorbă cu procurorii.

Şi fostul primar al Sectorului 2 Neculai Onţanu a fost audiat, joi, la Parchetul instanţei supreme, tot în calitate de martor în dosarul alegerilor prezidenţiale din 2009, el declarând că le-a dat procurorilor “toate elementele necesare” în anchetă.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Neculai Onţanu a fost audiat după ce Gabriel Oprea a spus, despre întâlnirea care a avut loc în noaptea de după turul al doilea al prezidenţialelor din 2009, la care ar fi participat George Maior, Florian Coldea şi Codruţa Kovesi, că nu a fost o “cină cu caracter politic”, ci "o cină informală", atunci fiind şi ziua de nume a lui Onţanu.

“În faţa procurorilor, am dat toate elementele necesare. Informaţiile despre audiere, despre situaţia ca atare poate să vi le dea numai procurorul, pentru că este o anchetă în curs şi orice declaraţie pe care un martor ar putea să o dea, ar putea să ofere informaţii altora, care să profite de ele”, a spus Neculai Onţanu, la ieşirea din sediul Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

În ultimele zile, anchetatorii au audiat mai multe persoane în acest dosar, surse judiciare spunând că printre acestea ar fi şi fostul ministru al Afacerilor Interne Gabriel Oprea.

Procurorii Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) care fac cercetări în dosarul privind alegerile prezidenţiale din 2009 au cerut mai multe documente de la Curtea Constituţională, Autoritatea Electorală Permanentă şi Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, au declarat miercuri, pentru News.ro, surse judiciare.

În 24 aprilie, procurorii Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au început urmărirea penală in rem, în dosarul privind alegerile prezidenţiale din 2009, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de abuz în serviciu şi falsificarea documentelor şi evidenţelor electorale.

Potrivit PICCJ, dosarul a fost deschis în urma informaţiilor făcute publice de către jurnalistul Dan Andronic, conform cărora „există suspiciuni că în procesul electoral din decembrie 2009 s-au implicat unele autorităţi publice şi persoane, altele decât cele prevăzute de lege”.

Dan Andronic a scris că Laura Codruţa Kovesi şi Florian Coldea sunt două dintre personajele care au ajutat la victoria lui Traian Băsescu în alegerile prezidenţiale din 2009. Andronic a arătat că l-a sunat atunci pe Gabriel Oprea, care i-a spus să vină la locuinţa acestuia, pentru că are nevoie de el, iar acolo i-a găsit pe George maior, Florian Coldea şi Laura Codruţa Kovesi.

“Am înţepenit. Acolo era Statul! În acel birou se găseau George Maior, directorul SRI, Florian Coldea, prim-adjunctul SRI, Laura Codruţa Kovesi, procurorul general al României, Gabriel Oprea, fost ministru de Interne şi încă o persoană înaltă pe care nu o cunoşteam. Voturile din diaspora. Aici, Florian Coldea avea multe date şi cifre, dar şi George Maior primea informaţii. Cred că, atât cât am stat eu acolo, Kovesi a primit cel puţin două telefoane la care a răspuns: „Da, domnule Preşedinte”. După care ieşea din încăpere şi continua discuţia. În mod evident, Kovesi era o parte importantă a grupului, înţelegeam din modul în care punea întrebările referitoare la acţiunile ce se pot întreprinde. Au rămas în acea încăpere Laura Codruţa Kovesi, George Maior, Florian Coldea, Gabriel Oprea…Oamenii care au făcut posibilă victoria lui Traian Băsescu în 2009”, a scris Andronic.

Gabriel Oprea spunea atunci că întâlnirea despre care a relatat jurnalistul Dan Andronic a fost doar o invitaţie la masă cu ocazia zilei de nume a lui Neculai Onţanu.

Ulterior, Oprea a arătat că întâlnirea din 2009 nu a avut un caracter politic, ci a fost o “cină informală”.

”Nu i-am organizat ziua de sfânt a domnului Onţanu. A fost o cină, s-a servi masa, ne-am uitat la televizor. Normal i-am spus la mulţi ani şi domnului Onţanu. A fost o cină informală. (...) Nu a fost nimic politic, am servit masa şi ne-am uitat la televizor”, a spus Oprea.

El a precizat că "a fost o simplă cină şi nimic mai mult", fără să comenteze dacă a participat şi Florian Coldea. Oprea a spus doar că l-a invitat pe Dan Andronic, pe Anghel Iordănescu şi pe Neculai Onţanu.

În replica, Dan Andronic a scris pe Facebook că nu a fost o masă, mai ales că nici nu îl cunoştea prea bine pe Onţanu şi că discuţiile au avut loc în birou.

"Laura Codruţa Kovesi a fost la Gabriel Oprea acasă în noaptea de 6-7 Decembrie 2009. Însoţită de adjunctul ei de la PG. Dacă Gabi Oprea spune că vrea să spună adevărul ar trebui să o facă. (...) În aceea casă nu am fost doar noi doi. Alături de Maior, Coldea, Dâncu au fost şi alte persoane", a arătat Andronic.

Procurorii DNA l-au pus recent sub acuzare pe Dan Andronic pentru mărturie mincinoasă şi favorizarea făptuitorului, pentru că în septembrie 2016, când a fost audiat în dosarul privind campania prezidenţială din 2009, a făcut declaraţii mincinoase despre banii încasaţi de firma sa pentru consultanţa politică acordată de el în campania electorale, acreditând ideea că persoanele inculpate în cauză nu au participat la săvârşirea faptelor de care sunt acuzate. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.