Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis contestaţia Anei Maria Nedelcu şi pe cea a Parchetului Curţii de Apel Bucureşti şi a respins cererea de extrădare. Curtea de Apel Bucureşti dispusese, în 24 mai, extrădarea Anei Maria Nedelcu, la cererea autorităţilor canadiere.

Decizia instanţei supreme este definitivă.

Ana Maria Nedelcu este acuzată de autorităţile judiciare canadiene că, în luna mai 2014, a plecat din Canada în România, împreună cu copilul său minor, fără acordul tatălui, “răpindu-l, prin încălcarea ordinului de custodie emis de către o instanţă judiciară canadiană”.

La termenul de marţi, de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, procurorul de şedinţă a considerat că hotărârea Curţii de Apel Bucureşti, prin care s-a admis extrădarea Anei Maria Nedelcu, este nelegală, cererea fiind formulată pentru urmărirea penală a acesteia, pentru acuzaţia de răpire a unui copil din custodie.

“Nu este întrunită cerinţa ca pedeapa să fie de cel puţin un an de închisoare, pedepasa maximă la noi fiind de trei luni. În legislaţia canadiană, infracţiunea de răpire este diferită de lipsirea de libertate. Judecătorul canadian a cerut extrădarea pentru o singură fapta, judecătorul român a admis extrădarea pentru două fapte”, a arătat procurorul de şedinţă, care s-a opus cererii de extrădare a Anei Maria Nedelcu.

Avocaţii femeii au arată instantei că atenţia judecătorului de la Curtea de Apel Bucureşti “s-a îndreptat într-o direcţie total greşită, nu pe fondul cauzei, iar judecătorul a intrat în aprecieri pătimaşe”.

Ana Maria Nedelcu le-a spus judecătorilor instanţei supreme că, în momentul în care a plecat din Canada, copilul era legal în posesia ei şi că deplasarea în România a urmărit ocrotirea copilului.

“Nu mi s-a adus la cunoştinţă că sunt proceduri penale împotriva mea în Canada decât atunci când am fost arestată. Canada ştia unde sunt. Mă putea cită şi puteam să mă apăr. Sunt optimistă. Nu se întrunesc condiţiile de extrădare. Am depus memoriu la primul-ministru. Am aflat că luna aceasta pleacă într-o vizită oficială. Sper ca, pe cale diplomatică, să se renunţe la cererea de extrădare. Şi copilul este în pericol de a fi returnat. Cred că poate sprijini pe cale diplomatică”, a declarat, după şedinţa de judecată, Ana Maria Nedelcu.

Ea a mai arătat că un demers similar a făcut şi Avocatul Poporului din România, care a cerut omologului din Canada să revoce ordinul de extrădare.

Despre tatăl copilului, Ana Maria Nedelcu a arătat că acesta nu a sunat-o niciodată, nu a trimis minorului nicio felicitare de ziua lui, că s-a aflat la un moment dat în România, dar că nu a venit la audierea copilul în instanţa. “Doreşte să-l ia cu forţă, nu în condiţii legale”, a mai spus Nedelcu.

Ana Maria Nedelcu susţine că, în 2001, a emigrat în Canada şi s-a stabilit în Montreal, iar în 2007 l-a cunoscut pe Maximo Sierra Munoz, de origine dominicană, cu care, în 2009, a avut un băieţel pe nume Anthony. Nedelcu a mai spus că s-a despărţit de bărbat înainte de a naşte, deoarece acesta nu avea un loc de muncă, era violent şi o bătea.

În 2010, Munoz a dat-o în judecată pe Nedelcu pentru obţinerea tutelei copilului. În 2013, Ana Maria Nedelcu susţine că a primit o ofertă de muncă în Toronto, astfel încât a decis să se mute din Montreal. Maximo Sierra Munoz a obţinut în instanţă tutela comună, iar în 2014 femeia a decis să plece în România, după ce copilul i-ar fi relatat că a fost lovit în mai multe rânduri de tatăl lui.  

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.