Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a anunţat că instanţa din Malta se va pronunţa, în 31 iulie, cu privire la predarea Prinţului Paul către România, menţionând că acesta va suporta cheltuielile de aducere în ţară, în cazul unei astfel de decizii. Gorghiu a afirmat că, în decurs de o lună, sunt deja circa 50 de fugari care trebuie să suporte costurile aducerii în ţară.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Luna trecută a intrat în vigoare Legea fugarului, care spune aşa: ai bani să te duci până în Indonezia să fugi de executarea pedepsei în România, sau în Spania, sau în Marea Britanie, când te întoarce statul român scoţi tu banii din buzunar pentru întoarcerea ta. Şi deja sunt vreo 50 de fugari care se vor supune rigorilor acestei legi”, a afirmat Gorghiu, vineri seară, la Digi 24.

Ea a adăugat că sunt deja vreo 900 de garanţii pe care conducerea penitenciarelor, prin Ministerul Justiţiei, le-au depus la instanţe din toată lumea pentru a fi aduşi înapoi fugari.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

”Am adus în ultimul an 1.100-1.200”, a precizat ministrul Justiţiei.

Referitor la Prinţul Paul, pronunţarea va fi în 31 iulie.

”La sfârşitul acestei luni, instanţa se va pronunţa dacă îl predau, aşa cum a spus instanţa de fond din Malta, şi în ce condiţii. Eu sunt un om care crede că fiecare dosar trebuie să merite efortul instituţiilor statului, de aceea colegii de la ANP, pentru că se ridica această problemă a condiţiilor din penitenciare şi pentru că instanţa din Malta ne-a solicitat, am fost extrem de disponibili şi de deschişi şi fac asta cu orice fel de dosar de fugar. Dacă instanţa de oriunde doreşte să afle condiţiile din penitenciare în afară de documentele oficiale şi vrea să audieze conducerea penitenciarelor, şi eu sunt disponibilă să merg oriunde să explic că s-au schimbat aceste condiţii”, a explicat Alina Gorghiu.

Ea a confirmat că, dacă va fi adus în România, Prinţul Paul va plăti costurile.

Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, declara, în 10 iulie, despre predarea lui Paul-Philippe al României, că a fost termen în dosar la Curtea Constituţională din Malta, cauza având ca obiect presupuse încălcări ale drepturilor omului din cauza condiţiilor din penitenciarele din România, iar Administraţia Naţională a Penitenciarelor a participat, ca martor, şi a dat detalii despre condiţiile din penitenciarele din ţara noastră. Ministrul preciza că în ultimii ani, au fost făcute îmbunătăţiri considerabile în sistemul penitenciar, iar României nu i-au mai fost refuzate predări din cauza condiţiilor din penitenciare.

”Decizia Curţii Constituţionale nu va fi definitivă, ci poate fi atacată cu apel. Acest dosar este separat de cel privind predarea în baza mandatului european de arestare. Cel privind predarea, care a fost dispusă de instanţă malteză în fond, se află în apel, iar instanţa ar urma să se pronunţe definitiv în curând”, explica Alina Gorghiu. 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.