Primele alegeri din Zimbabwe în care nu este implicat fostul preşedinte, Robert Mugabe, care a fost la putere între 1987 şi 2017, au loc luni, scrie BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Mugabe a fost înlăturat de la putere anul trecut printr-o lovitură de stat.

Principalii candidaţi la preşedinţie sunt actualul preşedinte, Emmerson Mnagagwa, care face parte din partidul aflat la putere, Zanu-PF şi liderul opoziţiei, Nelson Chamisa, cel care conduce Mişcarea pentru Schimbarea Democratică (MDC)

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

De asemenea, în aceeaşi zi au loc alegeri parlamentare şi locale.

Sondajele arată că Mnangagwa, în vârstă de 75 de ani, se află în faţa lui Chamisa, cei doi fiind despărţiţi de o diferenţă mică.

Se aşteaptă o prezenţă ridicată a celor care vor vota pentru prima oară, jumătate dintre cei înregistraţi pentru vot având vârsta sub 35 de ani.

Sute de observatori internaţionali se află în Zimbabwe pentru a se asigura că votul va decurge normal, dar opoziţia a semnalat în repetate rânduri nereguli. De asemenea, cei din opoziţie şi-au exprimat îngrijorarea privind securitatea buletinelor de vot şi a acţiunile de intimidare din mai multe zone rurale.

Mugabe a declarat că nu va vota în alegerile prezidenţiale. Fostul preşedinte a fost înlăturat de la putere pe 15 noiembrie 2017, după un an de manifestaţii împotriva guvernului său autoritar, atunci când a fost plasat sub arest la domiciliu de către armată, în urma unei lovituri de stat.

Cele patru decenii în care Zimbabwe s-a aflat sub conducerea lui Mugabe au fost marcate de un regim autoritar care a dus la o situaţie economică precară a ţării. Rata şomajului a ajuns până la 90%, conform unor estimări.

Actualul preşedinte, Mnangagwa, a promis că va creşte numărul de posturi de muncă şi s-a arătat deschis unor reforme economice. El a supravieţuit mai multor tentative de asasinat, puse pe seama suporterilor lui Mugabe.

De cealaltă parte, Nelson Chamisa, în vârstă de 40 de ani, a promis că va reconstrui economia, dar a fost criticat pentru că a făcut promisiuni extravagante, cum ar fi introducerea unui tren de mare viteză şi organizarea Jocurilor Olimpice în Zimbabwe.

Mugabe, în vârstă de 94 de ani, chiar dacă nu va vota, îl susţine pe Chamisa: „Nu pot să îi votez pe cei care m-au torturat. Sper ca votul de mâine să înlăture guvernul militar şi să ne aducă în apoi la constituţionalitate”. Mugabe, întrebat de un reporter BBC dacă îl susţine pe Chamisa, a afirmat că el este singurul candidat viabil.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.