Donald Trump voia să facă din trimiterea în spaţiu a doi astronauţi americani la bordul unei rachete SpaceX cu succes - un eveniment istoric în mai multe privinţe - o sărbătoare a ”reîntoarcerii Americii”, ”o lansare spectaculoasă şi de neuitat”, însă atât în Statele Unite cât şi în lume oamenii nu avea privirea aţintită tocmai către cer, relatează AFP.
Furia provocată de moartea unui afroamerican, George Floyd, după ce a fost arestat de poliţia din Minneapolis, zguduie ţara de la est la vest.
În timpul zborului la bordul Air Force One către Florida, cele două ecrane situate în spaţiul pentru presă din partea din spate a aeronavei prezidenţiale rezumau această zi stranie.
La Fox News, postul privelgiat în avionul prezidenţial în era Trump, se împleteau scene de dezolare la Minneapolis şi scene cu pregătiri intense şi de freamăt ştiinţific în instalaţia mitică din Centrul Spaţial Kennedy.
Donald Trump a trecut neîncetat de la un subiect la celălalt toată ziua. Chiar înainte de aterizare, el i-a atacat pe Twitter pe ”spărgătorii” din Minneapolis, dând asigurări că 80% nu sunt originari din Minnesota.
Trei minute mai târziu, el îşi exprimă, într-un mesaj entuziast, speranţa ca lansarea SpaceX să fie un succes răsunător.
Centrul Kennedy este un loc încărcat de istorie. De aici au decolat, la 16 iulie 1969, Neil Armstrong şi coechipierii săi din Misiunea Apollo 11 într-un zbor care le-a permis să pună piciorul pe Lună.
Sosit cu 15 minute înainte de decolare pe mica platformă amenajată de pe care să asiste la acest moment istoric, Trump savirează momentul.
Purtând emblematica cravată roşie - pe care o poartă aproape sistematic pe estradele de campanie -, le zâmbeşte jurnaliştilor prezenţi şi pozează cu degetul opozabil ridicat.
President Trump and @VP Pence watch @NASA @SpaceX Crew Dragon Launch https://t.co/jHxQS53v3F #LaunchAmerica pic.twitter.com/GfFgJjD0Bc
— CSPAN (@cspan) May 30, 2020
”Cât timp avem? Un minut?” Foarte degajat, se întoarce către rachetă, cu vicepreşedintele său Mike Pence alături.
”O ASEMENEA PUTERE!”
Pământul se cutremură, momentul este puternic, palpabil.
Imediat ce racheta nu se mai vede pe cer, Trump se întoarce către jurnalişti. Aplaudă. Şi începe să vorbească.
”Brusc, auzi acest zgomot. Este incredibil. Această putere”, povesteşte el, zâmbind larg, după lansarea celor doi astronauţi NASA în spaţiu, pentru prima oară după aproape zece ani.
”Nu-ţi vine să crezi că această maşină, atât de mare - pare mică de aici - poate să aibă o asemenea putere pentru a face un aşa zgomot sau vibraţie”.
El laudă ingeniozitatea americană. ”America va fi mereu prima”. Vobeşte despre viitor, despre o expediţie către Marte.
Cu cinci luni înainte de alegerile prezidenţiale, în care candidează la al doilea mandat de patru ani, el insistă asupra faptului că acest vol plin de promisiuni va fi unul dintre momentele marcante ale preşedinţiei sale.
Se fereşte să salute munca celor doi predecesori ai săi - George W. Bush şi Barack Obama -, care au lansat cu mult timp această idee de a subcontracta sectorului privat accesul în spaţiu.
Doar doi preşedinţi americani au asistat la o lansare înainte de Donald Trump - Richard Nixon în 1969 şi Bill Clinton în 1998.
Motivul este dublu - riscul anulării în ultimul moment din cauza capriciilor unei vremi nefavorabile şi cel de a fi asociat unor imaginiteribile în cazul în care se întâmplă ceva rău.
Pariul a dat roade pentru Trump, care a revenit în Florida după o primă tentativă eşuată de lansare miercuri.
La începutul discursului său din miticul centru spaţial, el a revenit la moartea lui George Floyd, a spus că ”înţelege” durerea şi a denunţat cu forţă violenţele.
”Vindecarea nu este ura, dreptatea nu este haosul”, a tunat el, denunţând ”jefuitorii şi anarhiştii” care seamănă violenţa.
Însă, întrocându-se la Washington, el ştie că va trebui, în timp, să răspundă unei crize într-o ţară rănită, în care s-au căscat.răni vechi şi dureroase
După ce a trimis, de mai multe zile, semnale contradictorii, cel de-al 45-lea preţedinte al Statelor Unite este nevoit să găsească tonul potrivit pentru a potoli tensiunile.
Vorbele îi vor fi scrutate extrem de atent. Pentru că criticii săi şi numeroşi observatori din societatea americană consideră că el joacă, de mulţi ani, un joc periculos în problemele rasiale.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...