Preşedintele Volodimir Zelenski a cerut, marţi seara, noi măsuri globale împotriva celor care ajută Rusia dând asigurări că sunt semne că sancţiunile occidentale funcţionează, întrucât există „dovezi clare” ale unei încetiniri a industriei ruseşti de apărare. Pe de altă parte, el a subliniat că Ucraina trebuie să-şi facă o evaluare proprie şi o ierarhizare a priorităţilor: „de ce este nevoie, de cine este nevoie şi ce semnale pot funcţiona”. În context, el a amintit de discuţia purtată în cursul zilei cu preşedintele României, Klaus Iohannis, mulţumind încă o dată pentru nivelul de cooperare atins.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Preşedintele Volodimir Zelenski şi-a concentrat discursul către naţiune de marţi seara pe măsurile şi obiectivele urmărite de Ucraina pentru a face faţă unei noi ierni de atacuri din partea Rusiei şi aparentei crize în ceea ce priveşte ajutorul internaţional primit de Kiev, dând asigurări că „în ciuda tuturor problemelor din lume”, o abordare „atentă şi precisă” a fiecărei nevoi şi a fiecărei oportunităţi poate oferi Ucrainei tot ceea ce are nevoie să se apere.

El a spus că a avut marţi o reuniune specială cu toţi comandanţii şi şefii de operaţiuni majore, pentru a examina necesităţile şi priorităţile.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

„Împreună cu Statul Major General, Ministerul Apărării, Ministerul Industriilor Strategice şi Ministerul Transformării Digitale, am analizat în detaliu aprovizionarea cu obuze şi drone, distribuţia între brigăzi şi unităţi, necesităţile zilnice, costurile reale. Principalul lucru este că toată logistica trebuie să devină mai rapidă”, a subliniat Zelenski.

El a spus că a discutat, de asemenea, despre deschiderea unor noi linii de producţie de arme şi muniţii în Ucraina, împreună cu partenerii, o soluţie tot mai intens vehiculată de Kiev în condiţiile în care ajutorul din partea aliaţilor externi se clatină.

Totuşi, preşedintele ucrainean a dat asigurări că situaţia nu este chiar disperată, ci se poate gestiona. „În ciuda tuturor problemelor din lume, abordarea noastră atentă şi precisă a fiecărei nevoi şi a fiecărei oportunităţi poate oferi Forţelor de Apărare tot ceea ce au nevoie. Vedem cum să punem în aplicare priorităţile Ucrainei în acest an: de ce este nevoie, de cine este nevoie şi ce semnale pot funcţiona”, a punctat liderul ucrainean.

„Am analizat separat şi în detaliu activitatea Forţelor Aeriene, a tuturor apărătorilor noştri ai cerului, rezultatele doborârii rachetelor şi a dronelor ruseşti, ce a avut succes, ce ar trebui să aibă succes. Continuăm să lucrăm cu toţi partenerii noştri pentru a ne consolida apărarea aeriană. Şi, în acelaşi timp, pentru a creşte presiunea asupra Rusiei”, a spus Zelenski.

„MICA LISTĂ DE COMPLICI AI TERORISMULUI”

El a mai afirmat că sancţiunile lumii impunse Rusiei funcţionează bine, pentru că „există dovezi clare ale unei încetiniri a industriei ruseşti de apărare”, dar în acelaşi timp, pentru ca sancţiunile să fie sută la sută eficiente, el a cerut ca „schemele de eludare a sancţiunilor să fie, de asemenea, sută la sută blocate”.

Totodată, a subliniat Zelenski, sunt necesare noi măsuri globale împotriva celor care continuă să ajute Rusia. „Toată lumea cunoaşte această mică listă de complici ai terorismului. Vom discuta acest lucru în continuare cu partenerii noştri”, a spus preşedintele ucrainean, fără a preciza la cine se referă.

CITEȘTE ȘI Casa Albă acuză Coreea de Nord că a furnizat Rusiei rachete folosite în atacurile de anvergură din Ucraina din ultimele zile. SUA urmează să prezinte această încălcare a sancţiunilor în Consiliul de Securitate al ONU. Kirby ameninţă cu noi sancţiuni Iranu

ZELENSKI ÎŞI PUNE SPERANŢE ÎN „TRIUNGHIUL UCRAINA-ROMÂNIA-MOLDOVA”

Pe de altă parte, Volodimir Zelenski şi-a informat compatrioţii că marţi a avut convorbiri telefonice cu trei lideri europeni, între care preşedintele României Klaus Iohannis.

„Am mulţumit României pentru nivelul de cooperare care a fost deja atins. Avem rezultate extrem de bune în regiunea Dunării, în cooperarea la Marea Neagră şi, în general, în interacţiunea noastră. Apreciem sprijinul României pentru mişcarea noastră spre Uniunea Europeană. Avem cu siguranţă potenţialul de a creşte cooperarea transfrontalieră, în special în triunghiul Ucraina-România-Moldova. Astăzi, am discutat, de asemenea, cu preşedintele Iohannis despre unele aspecte promiţătoare în domeniul apărării - cum ne putem consolida poziţiile împreună. În special, am discutat despre pregătirea piloţilor noştri de F-16”, a precizat preşedintele Zelenski.

„CONVORBIRE BUNĂ” CU PREŞEDINTELE POLONIEI

El a spus că a avut „o convorbire bună” şi cu preşedintele Poloniei, Andrzej Duda. „Sunt recunoscător Poloniei pentru asistenţa sa continuă acordată Ucrainei în chestiuni legate de aderarea noastră la Uniunea Europeană. Indiferent de ceea ce se întâmplă, din punct de vedere strategic, continuăm să lucrăm împreună în Europa. Astăzi, am discutat, în special, despre cooperarea noastră cu NATO. Ucraina ar trebui să devină membră a Alianţei. L-am informat pe preşedintele Duda cu privire la situaţia de pe linia frontului, precum şi cu privire la atacurile ruseşti în curs de desfăşurare şi la apărarea noastră, la nevoile noastre. În special, nevoia de sprijin. Apreciez cuvintele preşedintelui Duda cu privire la unitatea de care avem atâta nevoie”, a menţionat Zelenski, în condiţiile în care între Ucraina şi vechiul guvern al Poloniei - care era din familia politică a preşedintelui Duda - au existat în ultimele luni o serie de tensiuni.

CITEȘTE ȘI Fermierii polonezi reiau protestul la graniţa cu Ucraina

„CONVERSAŢIE IMPORTANTĂ” CU PREMIERUL BELGIAN

Zelenski a anunţat că a avut „o conversaţie importantă” şi cu şeful guvernului belgian, Belgia aflându-se acum la preşedinţia Consiliului Uniunii Europene. „Sunt recunoscător că sprijinul pentru Ucraina şi dreptul internaţional este una dintre priorităţile preşedinţiei belgiene. Împreună cu Belgia, am realizat câteva lucruri cu adevărat revoluţionare, inclusiv utilizarea activelor ruseşti pentru a sprijini Ucraina. Iar acesta este unul dintre acele exemple în care leadershipul belgian este de importanţă globală. Sunt, de asemenea, recunoscător pentru sprijinul acordat sancţiunilor împotriva Rusiei, precum şi pentru sprijinul clar acordat integrării noastre europene. În acest an, putem face progrese semnificative în negocierile de aderare şi în chestiunea unei atitudini mai decisive a lumii faţă de activele ruseşti. Agresorul trebuie să plătească pentru ceea ce a făcut. Şi acest lucru este corect”, a punctat Zelenski.

El a mai spus că a vorbit cu toţi aceşti lideri şi despre formula de pace ucraineană, mai ales că în curând va avea loc reuniunea de la Davos, de la care Ucraina speră să obţină cât mai multe rezultate.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.