Preşedintele Volodimir Zelenski a vorbit în discursul de marţi seara despre vizita premierului nipon la Kiev şi a subliniat că aceasta este cu atât mai semnificativă cu cât a intervenit exact în ziua în care Ucraina marca un an de la prima victorie împotriva forţelor de ocupaţie ruse, iar Japonia, care deţine preşedinţia G7, doreşte să ajute şi să mobilizeze lumea pentru a proteja „ordinea internaţională” existentă.
„Astăzi, oaspetele ţării noastre, prim-ministrul Japoniei, Kishida, şi-a început vizita în Ucraina cu o vizită la Bucea. Pentru a onora memoria tuturor celor ale căror vieţi au fost luate de teroarea rusă. Domnul Kishida a vizitat Zidul Amintirii din Kiev, de lângă Catedrala Sfântul Mihail, şi i-a onorat pe luptătorii noştri care au murit pentru Ucraina. Şi este foarte important atunci când liderii globali dau dovadă de curaj vizitând Ucraina, în ciuda tuturor riscurilor, şi arată respect - respect pentru poporul nostru care luptă nu numai pentru ţara sa, pentru independenţa Ucrainei, ci şi pentru păstrarea şi funcţionarea regulilor civilizaţiei şi a vieţii civilizate în lume”, a subliniat Volodimir Zelenski.
Japanese Prime Minister Fumio Kishida honors fallen defenders of Ukraine by laying flowers at the Memory Wall of the Fallen near the Mykhailo Golden-Domed Monastery in Kyiv during his visit to Ukraine on March 21.
— The New Voice of Ukraine (@NewVoiceUkraine) March 21, 2023
More news here https://t.co/S95ZiWHXi6 pic.twitter.com/3jsTZg3Ytr
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
„Discuţiile noastre cu domnul Kishida au fost foarte productive. Trebuie avut în vedere faptul că această vizită are loc în perioada în care Japonia deţine preşedinţia G7 - Grupul celor mai puternice şapte state democratice. Aşadar, având în vedere puterea Japoniei, poziţia sa de lider în Asia în apărarea păcii şi a ordinii internaţionale bazate pe reguli, precum şi responsabilitatea Japoniei în calitate de preşedinte al G7, discuţiile noastre de astăzi pot avea cu adevărat un rezultat global”, a punctat preşedintele Ucrainei.
„Am discutat chestiuni de securitate, politice, sancţiuni, economice şi umanitare. Japonia este pregătită să se alăture reconstrucţiei noastre, să fie un lider în aceste procese economice şi de infrastructură”, a detaliat Zelenski.
„Dar astăzi am auzit, de asemenea, dorinţa foarte concretă a Japoniei de a lucra împreună cu noi pentru a mobiliza lumea şi mai activ pentru ordinea internaţională, pentru protecţia împotriva agresiunii, împotriva terorii ruseşti. Vă mulţumesc, Japonia!”, a transmis liderul de la Kiev.
VIZITA PREMIERULUI JAPONIEI, FĂRĂ PRECEDENT
Premierul Fumio Kishida s-a întâlnit marţi la Kiev cu preşedintele Volodimir Zelenski, în cadrul unei vizite excepţionale într-o zonă de război din partea unui lider din Japonia, ţară cu doctrină pacifistă după cel de-al Doilea Război Mondial. Prim-ministrul japonez era însă singurul lider din G7 care nu vizitase încă Ucraina. Kishida a vizitat mai întâi oraşul Bucea, unde primarul a declarat că peste 400 de civili au fost ucişi anul trecut de forţele ruseşti şi care a devenit un simbol al brutalităţii agresiunii ruse asupra Ucrainei. Kishida a depus o coroană de flori în faţa bisericii din Bucea, a păstrat un moment de reculegere şi s-a înclinat. "Lumea a fost uimită să vadă civili nevinovaţi ucişi la Bucea în urmă cu un an. Chiar simt o mare furie faţă de această atrocitate, vizitând chiar acest loc, aici", a declarat Kishida.
Vizita lui Kishida în Ucraina a coincis cu vizita de stat a liderului chinez Xi Jinping în Rusia, iar în ceea ce pare a fi un răspuns la gestul lui Kishida, Ministerul rus al Apărării a declarat marţi că două dintre bombardierele sale strategiec au zburat deasupra Mării Japoniei. Japonia are propria dispută teritorială cu Moscova, care datează de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial. Invazia Rusiei a adâncit, de asemenea, îngrijorarea la Tokyo şi în rândul publicului japonez cu privire la ce s-ar întâmpla cu Japonia dacă China ar invada Taiwanul. Încurajată de Statele Unite, Japonia a dezvăluit în decembrie cea mai mare consolidare militară de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace, angajându-se să dubleze cheltuielile pentru apărare în termen de cinci ani.
Kishida se va întâlni, de asemenea, cu omologul său polonez înainte de a se întoarce, joi, în Japonia. Înainte de a pleca spre Polonia, în drum spre Ucraina, Kishida a vizitat India, unde s-a întâlnit cu premierul Narendra Modi, un alt lider pe care atât Occidentul, cât şi Rusia încearcă să-l atragă de partea lor.
ZELENSKI: ÎN CRIMEEA A ÎNCEPUT DEJA MIGRAŢIA CELOR MAI PREVĂZĂTORI ŞOBOLANI AI STATULUI TERORIST
În discursul său de marţi seara, preşedintele Volodimir Zelenski a ţinut să sublinieze experienţa pe care Ucraina a căpătat-o deja, cu ajutorul partenerilor occidentali, după un an de război şi a transmis din nou compatrioţilor un mesaj de încredere că ucrainenii - care se pregătesc de o contraofensivă - vor putea ieşi învingători în cele din urmă.
„Cum putem contracara teroarea rusă şi cum putem face acest lucru cu succes? Cea mai bună dovadă în acest sens este experienţa noastră, experienţa pe care ucrainenii au dobândit-o deja în alungarea ocupanţilor ruşi, mulţumită curajului luptătorilor noştri, mulţumită sprijinului partenerilor noştri, care nu vor accepta niciodată dorinţa Rusiei de a încălca ordinea juridică internaţională”, a spus Zelenski.
El a evocat un moment important al războiului, arătând că Ucraina a început să marcheze marţi prima aniversare a primelor bătălii victorioase de după invazie - bătăliile din nordul ţării de acum un an, când forţele Kievului reuşeau pentru prima dată să alunge ocupanţii ruşi. „La 21 martie anul trecut, la 21 martie, s-a încheiat bătălia de la Moşciun, un mic sat din regiunea Kiev, şi a fost primul pas important al ţării noastre spre victorie în acest război”, a spus Zelenski. „Au mai existat şi alţi astfel de paşi - bătălia de la Hostomel, bătălia de la Irpin, luptele din regiunile Cernihiv şi Sumî, bătălia de la Zmiinîi, o confruntare aprigă în sudul Ucrainei şi operaţiunea noastră unică de apărare care a redat libertatea regiunii Harkov”, a reamintit Zelenski.
„Astăzi, i-am onorat pe eroii bătăliei pentru Moşciun - pentru Kiev - chiar în locul în care va fi construit un memorial în onoarea războinicilor noştri şi a locuitorilor obişnuiţi din Moşciun ale căror vieţi au fost luate de acest război brutal”, a anunţat Zelenski.
„Încrederea noastră în victoria Ucrainei, viziunea noastră asupra unui viitor liber pentru ţara noastră, eroismul ucrainean care a uimit lumea - toate acestea s-au născut acolo, în oraşele eroice din nordul Ucrainei, estul Ucrainei şi sudul Ucrainei, în oraşele eroilor al căror caracter nu s-a supus ocupantului nici măcar o secundă, nici chiar atunci când ocupantul a venit în casele lor”, a arătat preşedintele înainte de a transmite un mesaj de încredere şi încurajare pentru cei de pe linia frontului. „Vom obţine acelaşi rezultat şi în alte acţiuni. În bătălia eroică pentru Donbas, care va fi dominată în mod inevitabil de drapelul ucrainean, în confruntarea ulterioară din sud, care va restabili viaţa ucraineană normală în regiunea Azov, în întoarcerea Crimeei noastre, de unde a început deja migraţia celor mai precauţi şobolani ai statului terorist”, a spus Zelenski.
Menţionând situaţia de pe front, preşedintele a spus că este esenţială aprovizionarea cu muniţie şi sprijinul partenerilor. „Ne aşteptăm la o creştere a livrărilor cu exact ceea ce avem nevoie în acest moment”, a menţionat Zelenski.
Din mesajul său zilnic nu a lipsit apelul la unitate: „Împreună, întoarcem Ucraina la Ucraina. Împreună, ne protejăm viitorul, demnitatea, libertatea şi istoria noastră”, le-a transmis Volodimir Zelenski compatrioţilor.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.