Preşedintele Volodimir Zelenski a relatat joi, într-o conferinţă de presă la Bruxelles, că într-o discuţie avută cu Donald Trump, candidatul republican la preşedinţia SUA, a încercat să-l convingă despre necesitatea ca Ucraina să adere la NATO, amintindu-i că în anii 90 Kievul a acceptat să renunţe la armele nucleare, relatează publicaţia ucraineană Evropeiska Pravda.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Zelenski a povestit acest episod într-o conferinţă de presă susţinută după ce a participat la o reuniune a Consiliului European, unde şi-a prezentat „planul pentru victorie”.

Preşedintele a amintit de Memorandumul de la Budapesta, despre care a spus că a fost un acord ineficient, care nu a reuşit să protejeze Ucraina, în timp ce Kievul a fost de acord să renunţe la armele nucleare. „Care dintre aceste mari ţări, toate puterile nucleare, a suferit? Toate? Nu, doar una - Ucraina. Cine a renunţat la armele nucleare? Toate? Doar una - Ucraina. Cine este în război astăzi? Ucraina”, a declarat preşedintele ucrainean.

Evenimente

15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
24 octombrie - Eveniment News.ro - IMM-urile, Oxigen pentru România
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania

„Într-o discuţie cu Donald Trump, i-am spus: Suntem în această situaţie, deci care este calea de ieşire? Fie Ucraina va avea arme nucleare, iar atunci vor fi apărarea noastră. Fie trebuie să avem un fel de alianţă. În afară de NATO, nu cunoaştem nicio alianţă eficientă astăzi”, a dezvăluit şeful statului ucrainean. El a adăugat că ţările NATO nu sunt astăzi în război, motiv pentru care Ucraina alege NATO în locul armelor nucleare.

„Eu cred că Donald Trump m-a auzit. El a spus: Aveţi argumente corecte”, susţine Zelenski.

Volodimir Zelenski s-a întâlnit la 27 septembrie cu Donald Trump, la New York, căruia i-a prezentat planul său pentru încheierea războiului.

El a mai spus că, dacă partenerii nu susţin planul său „pentru victorie”, va fi un privilegiu pentru Rusia şi o mare greşeală.

Potrivit preşedintelui ucrainean, la summitul UE de joi, 18 lideri au comentat planul său şi majoritatea au vorbit în sprijinul acestuia. Printre cei care s-au declarat „îngroziţi” se numără însă premierul Ungariei, Viktor Orban, care vrea ca UE să discute cu Rusia.

CITEȘTE ȘI Viktor Orban este speriat de planul de victorie al lui Zelenski. Premierul Ungariei vrea ca UE să discute cu Rusia

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.