Preşedintele Volodimir Zelenski, a declarat în discursul video de luni seara că situaţia pe linia frontului este „foarte, foarte dificilă”, iar forţele ucrainene trebuie să facă toate eforturile posibile în perioada de toamnă în lupta lor cu invadatorul rus.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Zelenski a spus că a avut luni o discuţie „detaliată şi foarte lungă”, de două ore şi jumătate, cu principalii şefi ai armatei, comandantul Oleksandr Sîrski şi şeful Statului Major General, Anatoli Barhilevici. „Au fost prezentate rapoarte privind fiecare dintre zonele noastre de primă linie, capacităţile noastre viitoare şi sarcinile specifice. Situaţia este foarte dificilă. Cel mai important lucru este să exercităm presiuni asupra Rusiei prin toate mijloacele, cu toate instrumentele, pentru a ne atinge obiectivul unei păci reale şi juste pentru Ucraina şi pentru toţi oamenii noştri cât mai curând posibil”, le-a spus Zelenski compatrioţilor. „Tot ceea ce putem face în această toamnă, tot ceea ce putem realiza, trebuie să realizăm”, a adăugat el, în condiţiile în care în noiembrie au loc alegeri în SUA care l-ar putea readuce pe Donald Trump la Casa Albă şi ar putea grăbi deznodământul conflictului.

CITEȘTE ȘI UPDATE-Trump se angajează să ”rezolve” Războiul din Ucraina după o întâlnire cu Zelenski la Trump Tower. ”Cred că putem găsi un acord care să fie bun pentru ambele părţi”, spune miliardarul, ”Suntem de acord să spunem că trebuie să se pună capăt războiulu
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Potrivit Reuters, bloggeri militari ucraineni au relatat în ultimele zile că forţele ruse au avansat spre oraşul Vuhledar, situat pe vârful unui deal, în sudul regiunii Doneţk, pe care forţele ucrainene l-au apărat pe tot parcursul războiului. De asemenea, forţele ruse avansează lent de luni de zile mai la nord, cu scopul de a cuceri întreaga regiune Donbas, formată din regiunile Doneţk şi Luhansk.

Ministerul rus al Apărării a declarat luni că forţele sale au capturat satul Nelipivka, la sud de oraşul Toreţk, una dintre ţintele Moscovei în zonă.

„Echipele noastre - ucrainene şi americane - lucrează deja la tot ceea ce am discutat la New York şi Washington şi ne pregătim deja pentru întâlnirea de la Ramstein. Acesta va fi un Ramstein special, iar partenerii noştri vor primi de la noi toate detaliile şi argumentele despre cum să asigurăm rezultate în lunile următoare, atât pe front, cât şi în activitatea diplomatică”, a spus preşedintele ucrainean, luni seara.

El a făcut o nouă pledoarie pentru ca partenerii să furnizeze Ucrainei tot ceea ce are nevoie pentru a învinge Rusia. „Puterea armelor şi puterea diplomaţiei funcţionează întotdeauna eficient doar împreună şi acesta este modul în care ne aşteptăm să punem în aplicare planul de victorie. De asemenea, aşteptăm lucruri specifice din partea partenerilor noştri pentru a ne consolida strategia. Şi acest lucru este valabil pentru toţi partenerii noştri - puterea noastră constă în faptul că lumea liberă se apără singură”, a spus Zelenski, care săptămâna trecută a prezentat la Washington ceea ce numeşte „planul său de victorie”.

Luni seara el a anunţat că Ucraina este pe punctul de a semna un nou acord bilateral de securitate - cel de-al 27-lea -, dar nu a dezvăluit cu ce ţară. Aceste acorduri de securitate - a căror idee a fost lansată la summitul NATO de la Vilnius în 2023 - sunt semnate cu ţări care se angajează să ajute Ucraina pe termen lung.

Zelenski a spus că dotarea brigăzilor cu armament şi echipamentele necesare este o chestiune-cheie pentru soldaţii ucraineni. „Astăzi, am discutat, de asemenea, cu ministrul apărării, Umerov, despre executarea contractelor şi despre modul în care funcţionează instituţiile din cadrul Ministerului Apărării. Toate măsurile reale de reformă trebuie să fie puse în aplicare pe deplin. Şi aceasta depinde de fiecare membru al echipei ucrainene. Acum trebuie să muncim cât mai mult înainte de Ramstein”, a punctat Zelenski, referindu-se la nevoia de transparenţă şi corectitudine şi îndepărtarea oricăror suspiciuni de corupţie, măsuri cerute de partenerii Ucrainei şi necesare pentru o aderare la NATO sperată de Kiev.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.