Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat joi seară, în discursul către compatrioţi, că şase ţări s-au alăturat deja acordului-cadru propus de G7 - grupul ţărilor democratice cu cele mai puternice economii - anunţat la summitul NATO de la Vilnius prin care Kievului i se furnizează garanţii de securitate până la aderarea propriu-zisă la alianţa militară occidentală.
„Continuăm acordul nostru de mare succes privind garanţiile de securitate pentru Ucraina în drumul său către NATO prin pregătirea unor acorduri bilaterale. La numai o zi după Vilnius, şase ţări s-au alăturat deja celor mai mari şapte democraţii din lume cu care am convenit ieri asupra garanţiilor de securitate”, a anunţat Zelenski.
Cele şase state sunt Republica Cehă, Danemarca, Olanda, Norvegia, Spania şi Suedia, a precizat el, mulţumindu-le.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
„Sunt încrezător că cercul de garanţi va creşte. Ucraina şi Statele Unite vor păstra o listă de state care se vor alătura Declaraţiei noastre comune cu G7 privind garanţiile de securitate pe drumul spre NATO”, a arătat Zelenski.
Miercuri, în marja summitului NATO, ţările Grupului celor Şapte au dezvăluit un cadru internaţional pentru a asigura securitatea pe termen lung a Ucrainei împotriva Rusiei. O serie de alte pachete militare au fost anunţate la întâlnirile bilaterale dintre Zelenski şi liderii NATO.
G7, care cuprinde Statele Unite ale Americii, Germania, Japonia, Franţa, Canada, Italia şi Marea Britanie, cărora li se asociază Uniunea Europeană, a spus că şi alte ţări ar putea semna acordul-cadru pentru a-şi lua propriile angajamente faţă de Ucraina. Reuters menţiona, de exemplu, că Polonia şi România (care va găzdui un centru de pregătire a piloţilor ucraineni pe F-16) ar putea fi semnatare ale unor astfel de acorduri bilaterale în cadrul propus de G7.
CITEȘTE ȘI DOCUMENTAR. Declaraţia comună a G7 de susţinere a UcraineiZELENSKI SE GÂNDEŞTE DEJA LA SUMMITUL NATO DE ANUL VIITOR
La Vilnius, „ne-am întâlnit cu toată lumea din Grupul celor Şapte şi ne-am întâlnit, de asemenea, cu mulţi parteneri NATO. Acum este timpul să transformăm fiecare astfel de acord într-un rezultat concret”, a spus Zelenski în discursul de joi seară.
Vorbindu-le compatrioţilor despre rezultatul summitului de la Vilnius, el a spus că Ucraina începe deja să se pregătească pentru următorul summit NATO, de la Washington, sugerând că acesta ar putea fi orizonul de timp pe care NATO a evitat să îl dea pentru aderarea Ucrainei la NATO.
„La summitul de la Vilnius, am ajuns la acorduri bune pentru Ucraina cu aproape toţi partenerii. Am avut o întâlnire foarte bună cu preşedintele Biden şi cu echipa sa: secretarul apărării Austin, consilierul pentru securitate naţională Sullivan”, a subliniat Zelenski.
„Avem Consiliul NATO-Ucraina, iar acest format ar trebui să funcţioneze într-un mod semnificativ. Pregătim propuneri pentru partenerii noştri. Avem noi acorduri privind armele, echipamentele, aviaţia, iar acum le specificăm. (...) În timpul disponibil până la summitul de la Washington, trebuie să lucrăm cu partenerii noştri pentru a trece în revistă tot ceea ce am discutat la Vilnius şi pentru a forma noi poziţii comune pe care Ucraina şi soldaţii noştri le merită în mod clar”, a arătat preşedintele ucrainean.
ZELENSKI: „RESPECTUL ESTE UN DERIVAT AL CURAJULUI”
Zelenski s-a aflat în centrul unor polemici pentru discursul său prea aspru la adresa NATO, înaintea summitului de la Vilnius, când a spus că ar fi „absurd” ca Ucraina să nu fie invitată în alianţa nord-atlantică. Comentariile i-ar fi deranjat pe oficialii americani, a scris The Washington Post, în timp ce secretarul britanic al apărării, Ben Wallace, a sugerat că Ucraina ar trebui să fie mai degrabă recunoscătoare pentru ceea ce primeşte. Zelenski a părut, în discursul de joi seara, să aibă în minte toate aceste reproşuri.
„În aceste zile la Vilnius, la summitul NATO, în marja summitului NATO, la toate reuniunile, Ucraina a avut şi continuă să aibă cel mai mare respect şi sprijin din partea partenerilor noştri de-a lungul anilor de independenţă. Respectul este întotdeauna un derivat al curajului, iar atenţia faţă de orice ţară este întotdeauna o consecinţă a capacităţilor acelei ţări” - a spus Zelenski în ceea ce ar putea părea o nouă replică dată celor care l-au criticat.
CITEȘTE ȘI Zelenski îi răspunde lui Ben Wallace: "Am putea să ne exprimăm personal recunoştinţa în fiecare dimineaţă când ne trezim". El spune că nu şi-a schimbat părerea în legătură cu aderarea Ucrainei la NATO„Ucraina se află în centrul atenţiei partenerilor noştri. Nu Rusia, aşa cum era în urmă cu câteva decenii. Iar atunci când vom pune capăt acestui război prin înfrângerii Rusiei, respectul şi atenţia faţă de Ucraina vor fi înregistrate pentru totdeauna în istorie pentru toate generaţiile viitoare ale poporului nostru”, a punctat Zelenski. „Dar acest lucru se câştigă acum în bătăliile pentru Ucraina, în acţiuni ofensive şi defensive”, a adăugat el.
În ceea ce priveşte situaţia de pe front şi în special contraofensiva ucraineană spre care se îndreaptă toate privirile, Zelenski a spus că a avut joi o întâlnire cu şefii tuturor serviciilor de informaţii (Maliuk de la spionajul intern, Budanov de la spionajul militar şi Litvinenko de la spionajul extern) cu care a analizat „foarte atent situaţia - tot ceea ce este legat de război şi tot ceea ce este important pentru securitatea internă”.
GRÂNE ŞI SUMMIT PENTRU PACE
Zelenski le-a mai spus compatrioţilor că recent, capitala daneză a găzduit o reuniune a reprezentanţilor preşedinţilor şi consilierilor de politică externă şi de securitate naţională la care au participat diferite ţări. „Întâlnirea a fost dedicată formulei de pace şi pregătirii Summitului global pentru pace”, a precizat Zelenski, referindu-se la formula de pace pe care o propune Ucraina.
„Sunt recunoscător că la reuniune a participat şi un reprezentant al Republicii Africa de Sud. Pregătim deja următoarea reuniune de acest gen”, a menţionat Zelenski.
În acest context, el a anunţat că a vorbit joi cu preşedintele Africii de Sud, Cyril Ramaphosa, care luna trecută a venit la Kiev alături de o delegaţie africană, care apoi a mers şi la Vladimir Putin, în încercarea de a promova pacea.
„Nu ne pierdem concentrarea asupra formulei de pace şi a tot ceea ce este necesar pentru a pune în aplicare această formulă. L-am invitat pe domnul preşedinte să se alăture iniţiativei noastre umanitare Grâne din Ucraina", a spus Zelenski, vorbind despre Ramaphosa.
Pe de altă parte, Zelenski consideră că este necesară continuarea Iniţiativei „Grânele de la Marea Neagră”, înţelegerea intermediată de Turcia şi ONU prin care Rusia a fost de acord, în iulie anul trecut, să deblocheze trei porturi ucrainene şi să permită transportul cerealelor ucrainene prin coridoare securizate pe Marea Neagră, pentru a se evita o criză alimentară globală. Acordul expiră însă la 17 iulie, iar Moscova dă tot mai multe semnale că nu mai este dispusă să accepte prelungirea lui. „Este foarte important să nu existe ameninţări la adresa securităţii alimentare nicăieri în lume. Iar Rusia trebuie să înţeleagă în mod clar că oricine sporeşte ameninţarea cu foametea, în special în regiunile critice din Africa, terorizează întreaga lume, nu doar o singură ţară”, a declarat Zelenski.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.