Preşedintele ucrainean, care joi a vizitat regiunea Herson, din sudul Ucrainei, spune că pe teritoriul eliberat de sub ocupaţia rusă mai mult de 50 de sate au fost aproape complet distruse, iar în unele locuri, peste 90% din case sunt transformate în ruină. Dar chiar şi în astfel de condiţii oamenii se întorc, iar acest lucru este o dovadă că viaţa încă are câştig de cauză, le-a spus Volodimir Zelenski compatrioţilor în discursul de joi seară.
„Astăzi am fost într-unul dintre cele mai mari astfel de sate - Posad-Pokrovske, cândva unul dintre cele mai mari, înainte de invazia Rusiei. Şi vom face totul pentru ca acest sat să fie din nou unul dintre cele mai mari - vom face totul pentru a ne reconstrui teritoriile”, a promis preşedintele.
El a atins şi o problemă cu care se confruntă mediul rural din Ucraina, după un an de atacuri din partea Rusiei - terenurile minate - subliniind munca importantă a geniştilor. „Sunt recunoscător tuturor celor care ajută la restabilirea normalităţii vieţii după răul rusesc. Tuturor celor care, chiar şi în zone atât de dificile, continuă să muncească şi să dea de lucru, tuturor celor care îi ajută pe soldaţii noştri. Vreau să le mulţumesc în special tuturor celor implicaţi în deminare. Este frumos să vezi când câmpurile din regiunea Herson, curăţate de minele şi obuzele ruseşti, sunt din nou cultivate, trăiesc din nou. Desigur, sunt încă puţine astfel de terenuri, iar pentru geniştii şi pirotehniştii noştri există încă destulă muncă”, a recunoscut preşedintele. „Dar sunt sigur că ne vom curăţa pământul de toate manifestările mortale ale Rusiei. Toată Ucraina va trăi”, a adăugat Zelenski, reluând, ca în fiecare seară, mesajul de încredere şi optimism transmis compatrioţilor.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Ca şi în ajun, când a fost aproape de oraşul Bahmut, cel mai fierbinte punct de pe linia frontului, Zelenski şi-a asumat riscuri de securitate, regiunea Herson fiind în continuare ţinta atacurilor ruse, care au avut loc chiar şi joi. „Astăzi, armata rusă a lovit din nou regiunea Herson, a lovit Berislav - administraţia locală, casele, muzeul... Chiar şi muzeul istoric din Berislav este o ameninţare pentru Rusia, nu ştiu din ce motiv. Un stat absolut iraţional, un stat pur terorist. Pe care îl vom neutraliza”, a punctat preşedintele.
ZELENSKI A CERUT UE ARME CU RAZĂ LUNGĂ DE ACŢIUNE ŞI AVIOANE MODERNE
Zelenski a dezvăluit că intervenţia prin videoconferinţă pe care a avut-o în cursul zilei la summitul UE ce se defăşoară la Bruxelles a fost făcută din tren. „În trenul nostru Ukrzaliznîţia - apropo, mulţumesc întregii echipe a puternicei noastre căi ferate - am participat online la reuniunea Consiliului European, care a avut loc la Bruxelles cu participarea liderilor tuturor statelor UE şi a preşedintelui Consiliului European Charles Michel”, a relatat Zelenski.
Liderul de la Kiev a cerut din nou cu această ocazie arme cu rază lungă de acţiune şi avioane moderne de luptă, ceea ce ar constitui o nouă etapă a ajutorului militar occidental pentru Kiev, etapă care deocamdată nu a fost decisă.
Zelenski le-a spus ucrainenilor că a profitat de ocazie pentru a le spune liderilor UE că sunt şi lucruri de care este nemţulţumit şi s-a referit în primul rând la lipsa de arme mai eficiente pentru luptătorii ucraineni. „Am fost foarte specific în această intervenţie. Am subliniat paşii puternici făcuţi de parteneri. Dar am remarcat şi lucruri care, din păcate, nu ne permit să accelerăm eliberarea teritoriilor, nu ne permit să accelerăm sfârşitul războiului. În primul rând, este vorba de furnizarea de arme mai eficiente pentru luptătorii noştri - arme cu rază lungă de acţiune şi avioane moderne, în privinţa cărora vedem încă o anumită întârziere în deciziile partenerilor noştri”, a arătat Zelenski.
El a spus că a pledat în faţa liderilor Ue şi pentru noi sancţiuni, mai puternice, împotriva Rusiei şi pentru noi paşi în direcţia integrării Ucrainei în UE.
O REPREZENTANŢĂ A CPI VA FI DESCHISĂ ÎN UCRAINA
În discursul de joi seara, Zelenski a mai anunţat că a fost semnat un acord pentru deschiderea unei reprezentanţe a Curţii Penale Internaţionale în Ucraina.
„Acest pas va permite justiţiei internaţionale să fie şi mai activă în investigarea crimelor comise de armata rusă pe teritoriul nostru ucrainean”, a arătat Zelenski.
Curtea Penală Internaţională a anunţat la 17 martie că a emis un mandat de arestare pe numele lui Vladimir Putin, care este acuzat de crime de război pentru că a încuviinţat deportarea ilegală şi forţată a copiilor din Ucraina ocupată în Rusia.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.