Preşedintele Volodimir Zelenski a anunţat vineri seara că le-a conferit titlul de Erou al Ucrainei generalilor Valeri Zalujni, proaspătul comandant demis al armatei ucrainene, şi Kirilo Budanov, şeful spionajului militar ucrainean şi a făcut noi numiri la conducerea armatei, înlocuindu-l pe generalul locotenent Serhii Şaptala de la conducerea Statului Major General.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

„Astăzi, am acordat distincţii de stat, inclusiv Crucile pentru Meritul Militar şi Ordinul Steaua de Aur, soldaţilor noştri, sergenţilor, ofiţerilor şi generalilor. Eroi ai acestui război. Cei care sunt deja în istoria ţării noastre. Iar printre ei se numără locotenent-colonelul Forţelor Armate ale Ucrainei Viaceslav Agheev. Unitatea sa a fost cea care a distrus pentru prima dată o ţintă balistică rusă în 23 mai, o rachetă pe care Moscova s-a lăudat mereu că nimeni nu o poate doborî. Ucrainenii au reuşit”, a anunţat Volodimir Zelenski la începutul alocuţiunii sale video.

El a spus apoi că generalul Valeri Zalujni, pe care l-a înlocuit cu o zi înainte de la comanda armatei, şi generalul-locotenent Kirilo Budanov, şeful Direcţiei de Informaţii (GUR) a Ministerului Apărării, au primit titlul de Erou al Ucrainei. Budanov este, alături de Zalujni, unul dintre generalii populari ai ţării, foarte cunoscut şi în străinătate, şeful GUR fiind adesea în spatele unor operaţiuni spectaculoase şi îndrăzneţe reuşite de Ucraina pe teritoriul controlat de ruşi.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

„Le sunt recunoscător fiecăruia dintre ei. În total, de la începutul războiului pe scară largă, peste 70.000 de soldaţi din diferite elemente ale Forţelor de Apărare şi Securitate ale Ucrainei au primit decoraţii de stat. Acesta este curajul care dă putere Ucrainei”, a spus Zelenski.

Foto: president.gov.ua
Foto: president.gov.ua

În înregistrarea video a momentului postată de preşedinte, Zelenski se îmbrăţişează repetat şi aparent cordial cu un general Zalujni zâmbitor, în ciuda faptului că se spune că cei doi aveau o relaţie tensionată.

NOI ÎNLOCUIRI DE COMANDANŢI

Şeful statului a mai anunţat că l-a înlocuit pe şeful Statului Major General al Forţelor Armate, generalul-locotenent Serhii Şaptala, în urma unor consultări pe care le-a avut cu ministrul apărării, Rustem Umerov, şi cu noul comandant al armatei, generalul Oleksandr Sîrski. „Îi mulţumesc generalului-locotenent Serhii Şaptala pentru serviciile sale în aceşti doi ani de război. La sugestialui Oleksandr Sîrski, l-am numit pe generalul-maior Anatoli Bargîlevîci în calitate de nou şef al Statului Major General. Este un om cu experienţă, care înţelege sarcinile acestui război şi obiectivele ucrainene”, a menţionat Zelenski.

Foto: president.gov.ua
Foto: president.gov.ua

De asemenea, noul comandant-şef al armatei Oleksandr Sîrski şi-a ales adjuncţii, iar Zelenski a spus că va semna decretele de numire a acestor. De asemenea, şi noul şef al Statului Major General are adjuncţi noi, care au fost deja numiţi. „Toţi băieţii sunt combatanţi, profesionişti, fiecare cu o cunoaştere clară a liniei de front şi a nevoilor reale ale soldaţilor ucraineni”, a punctat Zelenski.

El a mai spus că Sîrski împreună cu ministrul apărării au purtat discuţii cu partenerii din Germania, Franţa şi Statele Unite despre „aprovizionarea, completarea deficitelor, obuze, arme”.

De asemenea, „am coordonat cu prim-ministrul (Denîs Şmîhal) activitatea noastră cu partenerii în ceea ce priveşte confiscarea activelor ruseşti. Continuăm să comunicăm la toate nivelurile - oficial, experţi şi public - pentru a accelera toate deciziile necesare. Cel mai bun răspuns la fiecare manifestare a nebuniei şi terorii ruseşti, indiferent de natura lor, este pierderea provocată statului terorist. Pierderi dureroase, tangibile. Cu cât mai multe pierderi va suferi autorul războiului, cu atât mai aproape vom putea readuce pacea. O pace justă şi o securitate fiabilă”, a menţionat Zelenski.

Foto: president.gov.ua
Foto: president.gov.ua

PLEDOARIE PENTRU AJUTORUL AMERICAN

Liderul de la Kiev le-a mai spus compatrioţilor că a avut în cursul zilei de vineri o întâlnire cu o delegaţie bipartizană de congresmeni americani, condusă de preşedintele Comisiei de informaţii a Camerei Reprezentanţilor. Întâlnirea este cu atât mai importantă cu cât ajutorul de 61 de miliarde de dolari cerut de Casa Albă este în continuare blocat în Congres din cauza disputelor dintre democraţi şi republicani.

„I-am informat cu privire la situaţia actuală de pe câmpul de luptă, la ameninţările critice şi la necesitatea de a continua să ne susţinem apărarea. Am discutat în principal trei aspecte: nevoia de sprijin în acest an şi noul pachet american, care este încă în discuţie. Aceasta este o chestiune critică. De asemenea, apărarea aeriană - în special, rachete Patriot. Iar a treia chestiune cheie este importanţa capacităţii de rază lungă de acţiune a armelor noastre, în special sisteme ATACMS, cu raza de 300 de kilometri, pentru care, din păcate, nu există încă o soluţie”, a recunoscut Zelenski.

Foto:president.gov.ua
Foto:president.gov.ua

„Apreciem leadershipul american şi contribuţia sa la apărarea independenţei şi democraţiei Ucrainei încă din primele zile ale războiului de amploare. America a ajutat Ucraina să supravieţuiască într-un moment crucial. Iar acum, în acest an, perioada de război nu a devenit mai uşoară. Provocările sunt copleşitoare, iar în Europa se aud tot mai multe voci despre modul în care Kremlinul se pregăteşte să îşi extindă agresiunea. Sprijinul american continuu este esenţial. Şi le mulţumesc tuturor partenerilor noştri americani care recunosc acest lucru. Nu putem permite ca războiul şi răul rusesc să se extindă. Putin se trezeşte la realitate doar atunci când vede puterea în faţa lui. Iar noi avem nevoie de această forţă. Le mulţumesc tuturor celor care ne sporesc puterea”, a pledat Zelenski.

Foto: president.gov.ua
Foto: president.gov.ua

„ECOCID”

Zelenski a mai avut vineri o întâlnire cu membrii Grupului internaţional de lucru privind consecinţele de mediu ale războiului şi a precizat că acesta este unul dintre punctele formulei ucrainene pentru pace - punctul privind combaterea ecocidului.

„Prin acest război, Rusia a provocat daune catastrofale de mediu Ucrainei şi regiunii noastre din Marea Neagră. Acest lucru este valabil pentru toate - de la explozia centralei hidroelectrice Kahovka la contaminarea pe scară largă a terenurilor noastre cu mine. Trebuie să abordăm această problemă acum, împreună cu toţi cei din lume care sunt dispuşi să ajute. Nu trebuie să lăsăm niciun aspect al acestui război copiilor noştri, nicio problemă îngheţată sau amânată - totul trebuie rezolvat. Şi le mulţumesc tuturor celor care au energia şi determinarea de a găsi soluţii”, şi-a încheiat Zelenski alocuţiunea de vineri seara.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.