Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski îşi multiplică marţi reuniunile la Washington - într-o pledoarie finală - pentru a evita ca Statele unite să taie ajutorul militar considerat vital în efortul ucrainean de război, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Preşedintele ucrainean - care poartă un pulover negru cu un trident, emblema Ucrainei, şi pantaloni kaki - a discutat cu membri ai Senatului, Camera superioară a Congresului american, controlată de către democraţii preşedintelui Joe Biden.

”El a spus clar (...) că dacă pierdem, (preşedintele rus Vladimir) Putin va câştiga şi asta va fi foarte periculos pentru Statele Unite”, a comentat după întâlnire liderul senatorilor democraţi, Chuck Schumer.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Potrivit lui Chuck Schumer, Volodimir Zelenski a subliniat că este nevoie ”rapid” de o nouă asistenţă americană, în vederea susţinerii armatei ucrainene şi evitării unui efect dăunător al exemplului Statelor Unite asupra altor aliaţi europeni ai Kievului.

Preşedintele ucrainean şi-a început apoi cea mai dificilă reuniune - cu aleşii Camerei Reprezentanţilor, controlată de către republicani, în care reticenţele unei susţineri în continuare a Ucrainei sunt cele mai puternice.

Rusia - conştientă de erodarea susţinerii Statelor Unite, mai ales prin eşecul în această vară a contraofensivei ucrainene - a revendicat marţi progrese ”semnificative” în regiunea Zaporojie (sud).

Moscova ”pare să creadă că un impas militar pe timpul iernii va submina susţinerea Ucrainei de către Occident”, iar Rusia este astfel ”hotărâtă să împingă” pe tot frontul, a avertizat o purtătoare de cuvânt a Consiliului Securităţii Naţionale de la Casa Albă, Adrienne Watson.

Este a treia oară în decurs de un an când Volodimir Zelenski vine să-şi pledeze cauza în Congresul american, care a angajat peste 110 miliarde de dolari de la începutul inavaziei ruse, în februarie.

Însă Congresul s-a împotmolit în privinţa unor noi ajutoare cerute de către Joe Biden - în valoare de aproximativ 61 de miliarde de dolari.

”PUTIN ŞI CLICA SA”

Democraţii sunt în favoarea acestei noi anvelope.

Republicanii nu i se opun în totalitate, însă cer în schimb modificări majore ale politicii migraţei a Statelor Unite.

Kremlinul a apreciat marţi că orice nou ajutor american este sortit unui ”fiasco”.

Rusia - care şi-a reorientat economia către efortul de război - exercită presiuni tot mai mari în estul şi sudul Ucrainei.

Ea a făcut acest lucru, potrivit spionajului american, cu preţul unor pierderi grele - 13.000 de militari ruşi ucişi sau răniţi începând din octombrie şi peste 220 de vehicule pierdute pe linia frontului între Avdiivka şi Novopavlivka, de când Rusia a pornit din nou la asalt, în octombrie, potrivt unei estimări transmise AFP.

Armata rusă a înaintat ”în mod semnificativ” în regiunea ucraineană Zaporojie - parţial ocupată -, a anunţat marţi guvernatorul instalat de către Moscova, Evgheni Baliţki.

Ruşii au lansat, în plus, în urmă cu două zile, o ”ofensivă masivă” la Avdiïvka şi Mariinka, puncte fierbinţi pe frontul de est, a anunţat comandantul ucrainean al zonei, Aleksandr Tarnavski, dând asigurări că trupele sale îşi ”menţin ferm” poziţiile.

AFP scrie că nu este în măsură să verifice acste declaraţii ale beligeranţilor.

Rusia, care continuă atacuri zilnice în întreaga Ucraină, este suspectată de faptul că se află la originea unui ”puternic” atac informatic care a paralizat primul operator de telegonie mobilă ucrainean - Kyivstar -, potrivit Serviciului ucrainean de Securitate (SBU).

”FĂRĂ BANI”

În Congresul american, unii aleşi din cadrul dreptei radicale pledează în favoarea unei opriri, pur şi simplu, a oricărei asistenţe.

”Zelenski vine să cerşească, iar adepţii războiului de la Washington vor să-i dea un ajutor nelimitat”, a criticat pe X o reprezentantă a acestui curent, Marjorie Taylor Greene.

Congresul mai are timp doar până vineri - când începe vacanţa parlamentară - să ajungă la un acord.

Casa Albă a avertizat că va rămâne ”fără bani”, până la sfârşitul anului,  dacă nu se face nimic.

Ucraina se teme că un blocaj de durată în Statele Unite va afecta şi ajutorul militar european, în pofida venirii la putere, în Polonia, a unui nou Guvern, mai favorabil susţinerii Kievului.

Premierul polonez Donald Tusk a îndemnat lumea la ”o mobilizare totală” în favoarea Ucrainei.

Preşedintele american Joe Biden urmează să transmită acelaşi mesaj, într-o întâlnire cu omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, la Casa Albă şi într-o conferinţă de presă după această întâlnire.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.