Preşdintele Volodimir Zelenski a postat, vineri, un mesaj video pe Facebook, în care vorbeşte despre atacurile cu rachete şi drone cu care Rusia a lovit Ucraina în ultimele 24 de ore şi susţine în continuare că două dintre aceste rachete au trecut prin spaţiul aerian al României, deşi autorităţile de la Bucureşti au negat acest fapt.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

„Mai multe rachete ruseşti au trecut prin spaţiul aerian al Republicii Moldova şi al României. Rachetele de astăzi sunt o provocare pentru NATO, pentru securitatea colectivă. Este o teroare care poate şi trebuie să fie oprită. Oprită de către comunitatea internaţională. Şi le mulţumesc tuturor celor care înţeleg acest lucru. Le mulţumesc tuturor celor care ajută”, a declarat Zelenski.

El a precizat că Rusia a lansat cel puţin 70 de rachete, iar dintre acestea, în jur de 60 au fost doborâte, ţintele lor fiind infrastructura civilă. Preşedintele a anunţat că sunt victime, fără a preciza câte, şi a transmis condoleanţe familiilor.

Mesajul lui Zelenski a fost postat pe Facebook în jurul orei 15:00, în condiţiile în care autorităţile române făcuseră în jurul prânzului precizări şi negaseră intrarea rachetelor în spaţiul aerian al României.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Iniţial, în cursul dimineţii, şeful Statului Major al armatei ucrainene, generalul Valeri Zalujni, afirmase că două rachete ruseşti Kalibr au trecut frontiera de stat a Ucrainei cu Republica Moldova şi au survolat şi teritoriul României.

Ministerul român al Apărării a venit ulterior cu precizări şi a spus că sistemul de supraveghere aeriană al armatei a detectat într-adevăr, vineri, o ţintă aeriană lansată din Marea Neagră de pe o navă a Federaţiei Ruse, din apropierea Peninsulei Crimeea, dar traiectoria rachetei nu a intersectat „în niciun moment” spaţiul aerian al României, ci al Republicii Moldova şi al Ucrainei.

CITEȘTE ȘI UPDATE - Şeful Forţelor Armate ucrainene afirmă că două rachete ruseşti au trecut frontiera de stat a Ucrainei cu R. Moldova şi au survolat şi teritoriul României / Chişinăul confirmă că o rachetă a traversat spaţiul aerian al R.Moldova / Precizări MApN

În noiembrie anul trecut, resturile unei rachete au căzut în Polonia, ţară membră NATO, şi au ucis două persoane dintr-o zonă rurală aflată la graniţa ţării cu Ucraina. Iniţial, autorităţile ucrainene, inclusiv preşedintele Volodimir Zelenski, au susţinut că este vorba despre o rachetă „rusească”, însă ulterior şi-au nuanţat declaraţiile şi s-a stabilit că provenea de la apărarea antiaeriană ucraineană. NATO a reacţionat prudent la acest incident, au fost trimişi experţi la faţa locului şi a evitat declaraţii contondente cu Rusia, dat fiind contextul sensibil, chiar dacă în final oficialii occidentali au afirmat că de vină pentru iîntregul ncident este „războiul”, provocat de Rusia în Ucraina.

În ceea ce priveşte Republica Moldova, fragmente de rachete provenind din războiul din ţara vecină au căzut de mai multe ori pe teritoriul său, la un moment dat înregistrându-se pagube materiale.

CITEȘTE ȘI R. Moldova: Resturile unei rachete, provenită din atacurile aeriene ale Rusiei asupra Ucrainei, descoperite în zona sectorului de frontieră Larga - FOTO

Anunţul autorităţilor ucrainene, care susţin că două rachete au traversat spaţiul aerian al României, ţară membră NATO, vine după o serie de atacuri cu rachete şi drone trase de trupele Rusiei asupra Ucrainei începând de joi seara şi până vineri dimineaţa.

CITEȘTE ȘI Alertele de raiduri aeriene se opresc în Ucraina, nu şi la Lugansk. Şapte răniţi în Harkov, în urma unui ”atac masiv” rus cu rachetă

Atacul masiv a avut loc după o perioadă de relativ calm, dar în ziua în care Moscova a relansat o ofensivă puternică în estul ţării, în timp ce preşedintele Volodimir Zelenski a fost joi la Bruxelles - a doua sa ieşire din ţară de la începutul războiului - încercând să-i convingă pe liderii UE că Ucraina trebuie să primească avioane de luptă moderne.

CITEȘTE ȘI Ovaţionat în picioare la Bruxelles, Zelenski speră să fi convins şi să primească avioane şi o aderare rapidă la UE

Adresându-se liderilor UE, Volodimir Zelenski le-a spus că a informat-o pe preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, că serviciile sale de spionaj au descoperit un document al ruşilor care detalia planuri de destabilizare a Chişinăului. 

CITEȘTE ȘI UPDATE - Zelenski a informat-o pe Maia Sandu că spionajul ucrainean a depistat un document rusesc cu un plan de destabilizare a R. Moldova / SIS confirmă / Ce le-a spus preşedintele Ucrainei liderilor UE / Precizările Preşedinţiei de la Chişinău - VIDEO

Guvernul Republicii Moldova a demisionat vineri, într-un anunţ-surpriză al premierului Natalia Gavriliţa, iar preşedinta Maia Sandu l-a propus pentru a forma noul cabinet pe Dorin Recean, consilier prezidenţial pe probleme de securitate. Acesta are ca sarcină accelerarea reformelor proeuropene ale ţării, dar şi consolidarea securităţii Republicii Moldova.

CITEȘTE ȘI UPDATE - Dorin Recean, fost ministru de Interne, propus de Maia Sandu pentru funcţia de premier / Cine este Dorin Recean / Primele declaraţii

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.