Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat joi seara că a aprobat numirea în calitate de ambasador al Ucrainei în Marea Britanie a fostului şef al armatei, generalul Valeri Zalujni, pe care l-a demis luna trecută

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

„Astăzi, am aprobat candidatura de ambasador al ţării noastre în Marea Britanie a generalului Valeri Zalujni. Generalul Valeri Zalujni mi-a spus că aceasta este direcţia pe care ar dori să o urmeze - diplomatică. Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei a trimis o solicitare corespunzătoare către Ministerul britanic de Externe. Alianţa noastră cu Regatul Unit ar trebui să devină tot mai puternică”, a declarat Zelenski în discursul video adresat joi seară compatrioţilor.

Zelenski a făcut anunţul în contextul în care joi s-a întâlnit la Kiev cu secretarul britanic al apărării, Grant Shapps, după ce Marea Britanie a fost prima ţară cu care Ucraina a semnat un acord bilateral pentru furnizarea de garanţii de securitate.

Zalujni, considerat un erou naţional pentru că a condus efortul de război al Ucrainei pe toată durata invaziei la scară largă a Rusiei, care a început la 24 februarie 2022, a fost înlocuit luna trecută de comandantul forţelor terestre Oleksandr Sîrski.

Demiterea lui Zalujni din funcţia de şef al armatei a fost punctul central al unei remanieri mai ample a posturilor de rang înalt din cadrul forţelor armate ucrainene. Această mişcare a urmat unor săptămâni de tensiuni şi speculaţii privind posibile neînţelegeri între preşedinte şi comandantul armatei. Zalujni scrisese într-un articol publicat în noiembrie anul trecut în The Economist că războiul împotriva Rusiei, care durează de doi ani, a intrat într-o etapă de uzură şi ceruse progrese tehnologice. Zelenski nu a răspuns direct comentariilor lui Zalujni, dar a negat orice sugestie că războiul ar fi intrat într-un impas.

DE CE NU MAI ARE UCRAINA AMBASADOR LA LONDRA

Pe de altă parte, Ucraina nu mai are ambasador în Marea Britanie de când Zelenski l-a demis pe fostul emisar, Vadim Prîstaiko, în iulie 2023, după ce acesta l-a criticat public pe preşedinte.

Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a declarat la televiziunea naţională că preşedintele „a căutat mult timp” un candidat potrivit pentru postul vacant şi una dintre cerinţele cheie a fost înţelegerea contextului militar. „Marea Britanie este unul dintre lideri în ceea ce priveşte ajutorul militar pentru Ucraina. Este o ţară care are o viziune de strategie militară. Prin urmare, noul ambasador trebuia să aibă o pregătire militară profundă”, a explicat Kuleba, citat de Reuters.

O declaraţie a guvernului britanic precizează că ministrul Grant Shapps, care joi a fost la Kiev, a anunţat un nou pachet de 325 de milioane de lire sterline (417 milioane de dolari) ca ajutor militar pentru Ucraina, inclusiv livrarea a peste 10.000 de drone. Un pachet de ajutor britanic din ianuarie prevedea, de asemenea, furnizarea de drone şi a fost evaluat la 200 de milioane de lire sterline.

În remarcile sale către compatrioţi, Zelenski a subliniat că domeniile prioritare de cooperare cu Londra sunt consolidarea apărării aeriene, a armelor cu rază lungă de acţiune şi a artileriei, producţia comună de arme, dar şi tragerea la răspundere a Rusiei. „Am ajuns deja la un nivel de cooperare fără precedent, istoric, cu Marea Britanie”, a declarat Zelenski.

ZELENSKI AŞTEAPTĂ ZIUA CÂND SUEDIA VA FELICITA UCRAINA PENTRU ADERAREA LA NATO

„Acum, într-o perioadă de agresiune rusă împotriva a tot ceea ce a făcut ca Europa să fie paşnică şi unită, toată lumea poate vedea cât de important este să menţinem alianţele şi parteneriatele, să ne consolidăm propria securitate şi să avem grijă de securitatea vecinilor noştri”, a spus Zelenski salutând aderarea Suediei la NATO

„Atunci când securitatea unei ţări este garantată şi când acea ţară este capabilă să consolideze cu adevărat securitatea comună, toată lumea câştigă. Această regulă a funcţionat în mod constant de-a lungul existenţei NATO. Şi cred că va continua să funcţioneze”, a menţionat Volodimir Zelenski.

„Suedia este un aliat puternic şi o ţară în care se poate avea încredere. Şi îi salut pe toţi cei din Suedia şi pe toţi cei din spaţiul euroatlantic. Ucraina a sprijinit întotdeauna Suedia în mişcarea sa de principiu către NATO şi îi mulţumesc Suediei pentru sprijinul acordat ţării noastre. Va veni o zi în care Suedia va putea să felicite Ucraina pentru aderarea la Alianţă. Împreună suntem întotdeauna mai puternici”, şi-a încheiat discursul preşedintele ucrainean.

 
 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.