Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenskiyi-a mulţumit miercuri preşedintelui sârb Aleksandar Vucic pentru sprijinul acordat în războiul pe care Moscova îl poartă de doi ani împotriva Ucrainei şi s-a angajat să lucreze în continuare la un plan pentru a pune capăt conflictului, relatează Reuters.
Vucic, care s-a întâlnit cu liderul ucrainean la un summit al ţărilor din sud-estul Europei, în Albania, a oferit ajutor umanitar suplimentar şi a declarat că el crede că "doar dialogul constructiv şi soluţiile diplomatice pot aduce pacea". Într-o postare pe Instagram, el a mulţumit, de asemenea, Ucrainei pentru că a fost una dintre puţinele ţări care s-au abţinut să recunoască provincia separatistă sârbă Kosovo.
Zelenski "a remarcat importanţa participării Serbiei" la punerea în aplicare a planului de pace al Ucrainei, care prevede retragerea trupelor ruseşti şi restabilirea graniţelor post-sovietice ale Ucrainei din 1991. El a precizat, într-o postare pe X, că a discutat cu Vucic şi despre "provocările politice şi de securitate din Europa de Est".
Anul trecut, un document clasificat al Pentagonului spunea că Serbia a fost de acord să furnizeze arme Kievului sau că le-a trimis deja, în ciuda neutralităţii sale declarate în războiul din Ucraina şi a relaţiilor bune cu Moscova. Serbia a refuzat să sancţioneze Rusia, cu care are legături tradiţionale.
În comentariile sale, Vucic subliniază că trebuie să se ţină cont de legăturile slave ale Serbiei cu Ucraina. Refuzul Ucrainei de a recunoaşte Kosovo, a spus el, a făcut ca aceasta să fie "una dintre puţinele ţări care pot vorbi despre integritate teritorială, deoarece nu a călcat în picioare integritatea teritorială a altcuiva, ca majoritatea celorlalte".
Ucraina - ca şi România - a refuzat să recunoască independenţa Kosovo faţă de Serbia, proclamată în 2008, în condiţiile în care, înainte de izbucnirea actualului conflict, a avut de-a face de-a lungul timpului cu mişcări separatiste, în Crimeea şi în estul ţării.
Preşedintele Zelenski a încercat miercuri să obţină sprijinul Balcanilor pentru viziunea sa privind pacea în Ucraina şi a promovat ideea unei producţii comune de armament în cadrul unui summit de două zile al ţărilor din Europa de sud-est. Summitul din capitala albaneză Tirana are loc în contextul în care Kievul încearcă să îşi îmbunătăţească capacităţile defensive pentru a respinge forţele ruseşti, într-un moment în care sprijinul SUA se clatină la mai bine de doi ani de la invazia pe scară largă a Rusiei.
"Suntem interesaţi de o coproducţie cu dumneavoastră şi cu toţi partenerii noştri", a declarat Zelenski în discursul său de deschidere, în faţa delegaţiilor de top din Albania, Bulgaria, Serbia, Macedonia de Nord, Kosovo, Bosnia, Muntenegru, Croaţia, Moldova şi România.
"Există aproximativ 500 de companii de apărare care operează în Ucraina, fiecare dintre ele adaugă forţă, dar nu este suficient pentru a câştiga împotriva lui Putin. Vedem problemele legate de aprovizionarea cu muniţie, ceea ce afectează situaţia de pe câmpul de luptă", a pledat liderul ucrainean.
Zelenski a propus organizarea unui forum de apărare ucraineano-balcanic la Kiev sau într-o capitală balcanică pentru a creşte cooperarea în domeniul armamentului, repetând iniţiative similare desfăşurate anul trecut cu companii de armament britanice şi americane.
Albania, Bulgaria, Macedonia de Nord, Muntenegru şi România sunt membre NATO, s-au alăturat sancţiunilor occidentale împotriva Rusiei şi au trimis arme şi echipamente în Ucraina. Există însă industrii de armament semnificative în unele părţi ale Balcanilor, în special în Serbia şi Croaţia, o moştenire a fostei Iugoslavii federale.
Gazda reuniunii de la Tirana, premierul albanez Edi Rama a purtat discuţii cu Zelenski, iar cei doi au semnat un Acord de prietenie şi cooperare între ţările lor.
Ceilalţi lideri şi-au reiterat sprijinul pentru Kiev într-o declaraţie comună, afirmând că sunt pregătiţi "să participe la redresarea şi reconstrucţia postbelică a Ucrainei pentru a permite poporului ucrainean să îşi reconstruiască ţara".
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.