Ucraina şi Comisia Europeană vor evalua în curând progresele Kievului în ceea ce priveşte alinierea legislaţiei sale la cea a Uniunii Europene, iar cadrul pentru negocierile de aderare la UE este aşteptat în primăvară, a anunţat, duminică, preşedintele Volodimir Zelenski în discursul transmis către naţiune.
Liderii UE au decis joi, 14 decembrie, să lanseze negocieri oficiale de aderare cu Ucraina şi Republica Moldova, chiar dacă Kievul, aflat în război, se confruntă cu incertitudini în privinţa viitorului său.
"În zilele următoare, împreună cu Comisia Europeană, vom lansa oficial procesul de evaluare a legislaţiei ucrainene în ceea ce priveşte conformitatea cu legislaţia UE - procesul de screening", a explicat Zelenski. "Ne pregătim, de asemenea, pentru activitatea privind cadrul de negociere pentru Ucraina", a spus el, adăugând: "Ne aşteptăm să fie în primăvară".
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Bruxelles-ul a oferit Kievului statutul de candidat la patru luni după invazia Moscovei din februarie 2022, ceea ce a determinat autorităţile ucrainene să se grăbească să reformeze domeniile prioritare identificate de Comisia Europeană. Luna trecută, Comisia Europeană a spus că Ucraina a îndeplinit patru din cele şapte recomandări ale sale, inclusiv angajarea de funcţionari anticorupţie, pregătirea sistemului judiciar pentru o revizuire majoră şi alinierea legislaţiei referitoare la mass-media la standardele UE.
Comisia a declarat că va evalua din nou progresele înregistrate de Ucraina în martie, în cadrul unui parcurs lung şi complicat de aderare pe care ambasadorul UE în Ucraina, Katarina Mathernova, l-a descris ca fiind extenuant.
În mesajul său de duminică seara, Zelenski le-a spus ucrainenilor că a fost o săptămână productivă, dar şi istorică. „Avem decizia Consiliului European, pentru care am lucrat tot anul, de a deschide negocierile de aderare. În zilele următoare, vom lansa oficial, împreună cu Comisia Europeană, procesul de evaluare a conformităţii legislaţiei ucrainene cu legislaţia UE - procesul de screening. De asemenea, ne pregătim să lucrăm la cadrul de negociere pentru Ucraina - ne aşteptăm ca acesta să fie gata în primăvară. Procesul de negociere nu va fi uşor, dar principalul lucru este că, din punct de vedere istoric, ne-am hotărât: Ucraina va face întotdeauna parte din casa noastră europeană comună. Şi le sunt recunoscător tuturor celor care contribuie la apropierea deciziilor europene necesare - tuturor celor care s-au alăturat: politicieni, lideri civici şi oameni din diferite ţări care cred în noi, în Ucraina şi în Europa”, a spus Zelenski.
UCRAINA, ÎN CĂUTARE DE FONDURI
Însă cea mai urgentă problemă a Ucrainei este, acum, obţinerea sprijinului financiar, după ce blocajul din Congresul american şi veto-ul Ungariei în Europa au împiedicat-o să aibă noi pachete de sprijin financiar şi militar din partea SUA şi UE. Zelenski a sugerat că soluţia este încheierea unor acorduri bilaterale, precum şi obţinerea posibilităţii ca activele ruseşti îngheţate în urma sancţiunilor să fie puse la dispoziţia ţării sale ca ajutor.
„Continuăm să lucrăm în mod activ pentru a ne asigura că anul viitor va include, de asemenea, suficiente programe de sprijin financiar pentru Ucraina. Acest lucru este valabil pentru programele bilaterale cu ţările partenere, pentru programele la nivelul UE şi pentru procesul de utilizare şi confiscare a activelor ruseşti îngheţate în diferite jurisdicţii. Iar această problemă - problema activelor îngheţate - a fost una dintre deciziile foarte importante discutate în timpul negocierilor din această săptămână. În special, în Statele Unite ale Americii. În special, ţările G7 îşi pot demonstra leadership-ul - activele statului terorist şi ale asociaţilor săi ar trebui să fie folosite pentru a sprijini Ucraina, pentru a proteja vieţile şi oamenii de teroarea rusă. Acest lucru va fi corect. Pregătim deja proiectele de decizie necesare”, a punctat Zelenski.
El a subliniat în acest sens relaţiile „absolut pozitive şi semnificative” cu ţările nordice - Norvegia, Suedia, Danemarca, Finlanda, Islanda, cu liderii cărora a avut o reuniune şi a obţinut promisiuni de ajutor.
Pe de altă parte, Zelenski a menţionat şi deplasarea sa în Argentina, la învestirea noului preşedinte, arătând că vizita sa a fost una strategică, pentru a atrage atenţia asupra Ucrainei şi în America Latină. „O vizită foarte caldă şi pozitivă în Argentina duminica trecută. Discuţii cu noul preşedinte al Argentinei - îi dorim succes lui, ţării sale şi întregului popor argentinian. Întâlniri cu liderii altor ţări din regiune - Paraguay, Uruguay, Ecuador... Aceasta este una dintre sarcinile cheie pentru Ucraina, o sarcină strategică - să ne ducem politica externă dincolo de direcţiile tradiţionale. Statul nostru, interesele noastre, cultura ucraineană şi apărarea dreptului internaţional trebuie să fie reprezentate şi înţelese în toate părţile lumii, iar aceasta este o sarcină pentru toţi cei care lucrează în numele Ucrainei şi al ucrainenilor”, a arătat liderul de la Kiev.
ÎNCURAJĂRI ŞI OPERAŢIUNI SECRETE
În finalul discursului său, în condiţiile în care apar tot mai multe îndoieli cu privire la soarta războiului şi la puterea ucrainenilor de a mai rezista unui conflict de lungă durată, el a mulţumit luptătorilor şi a nominalizat soldaţi care s-au făcut remarcaţi în bătălii, subliniind că „lumea ajută când vede că statul şi poporul însuşi fac totul pentru a se apăra, când vede că ţara are cu adevărat o şansă de a se apăra”.
„Şi le mulţumesc tuturor celor din Ucraina, tuturor oamenilor noştri, care, săptămână de săptămână, dovedesc lumii, cu propriile forţe, că Ucraina va rezista, îşi va menţine independenţa şi va învinge”, a adăugat el.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.