Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski cataloghează drept ”dezgustător” faptul că fostul cancelar Gerhard Schroeder, un apropiat al preşedintelui rus Vladimir Putin, a evocat o ”soluţie negociată”, pe care o vrea Rusia, afirmă el, a Războiului rus din Ucraina, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Rusia ”activează diverşi emisari cu teze potrivit cărora statul terorist ar vrea negocieri”, a denunţat Zelenski în discursul săiu cotidian, părând să se refere la Gerhard Schrœder, fără să-l numească.

”Dacă Rusia vrea cu adevărat sfârşitul războiului, nu şi-ar fi desfăşurat rezervele în sudul Ucrainei şi nu ar fi comis asasinate în masă pe teritoriul ucrainean”, a continuat el.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

”Este pur şi simpu dezgustăor ca foşti şefi ai unor state puternice cu valori europene să lucreze pentru Rusia, care luptă împotriva acestor valori”, a conchis Zelenski.

Preşedintele ucrainean reacţiona astfel după declaraţii ale lui Gerhard Schroeder într-un interviu publicat miercuri.

”Vestea bună este că Kremlinul vrea o soluţie negociată”, a spus el.

Gerhard Schroeder a dezvăluit că s-a întâlnit, săptămâna trecută, cu preşedintel rus Vladimir Putin, în cursul unei vizite la Moscova.

El consideră că Acordul de Istanbul privind exportul cerealelor este un prim succes şi ”poate că asta ar putea să extindă lent într-un armistiţiu”.

Asupra fostului cancelar german se exercită presiuni în Germania, de la invazia Ucrainei de către Rusia, să rupă legăturile pe care le are cu Vladimir Putin şi cu giganţii ruşi ai energiei.

Cancelarul german Olaf Scholz, membru, la fel la Gerhard Schroeder face parte din Paritdul Social Democrat (SPD, centru-stânga), l-a îndemnat în mai multe rânduri pe predecesorul său să renunţe la posturile pe care le deţine în Rusia.

Parlamentul german a decis în mai să-l priveze pe Schroeder de avantajele de care dispune ca fost cancelar - inclusiv de un birou şi personal plătit.

Gerhard Schroeder, care a fost cancelarul Germaniei în perioada 1998-2005, a condamnat invazia Ucrainei de către Rusia drept nejustificată, însă consideră că este necesar ca dialogul cu Moscova să continue.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.