După ce în urmă cu câteva zile preşedintele Volodimir Zelenski le spunea compatrioţilor că există „probleme serioase” cu mediul de afaceri, vineri seara i-a informat că a avut o întâlnire cu Fiscul şi că a fost creat un mecanism de comunicare cu antreprenorii, pentru că este nevoie de mai multă încredere în mediul de afaceri şi de o economie mai legală şi mai "albă".
Zelenski le-a spus ucrainenilor, în alocuţiunea video de vineri seară, că a avut în cursul zilei o întâlnire privind situaţia financiară, activitatea fiscului şi veniturile fiscale şi a cerut colectarea taxelor şi impozitelor şi eliminarea afacerilor „la negru”.
„Trecem în revistă raportul pentru anul precedent şi priorităţile pentru acest an. Cel mai important lucru pentru stat şi pentru întreaga noastră societate este ca fiecare antreprenor ucrainean să aibă oportunităţi pentru o muncă economică mai activă. Acest lucru înseamnă că bugetele ucrainenilor ar trebui să se concentreze mai mult pe forţa economiei lor. Statul, instituţiile de stat şi fiecare dintre funcţionarii săi trebuie să facă tot posibilul pentru a promova afacerile legale, "albe"”, a spus Zelenski.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
El şi-a exprimat recunoştinţa faţă de antreprenorii care au ales să rămână în ţară şi să îşi continue aici activitatea, generând locuri de muncă, dar a subliniat că „munca fiecărei întreprinderi care rămâne în domeniul legal este unul dintre pilonii cheie ai puterii ucrainene”.
Zelenski a anunţat lansarea unui nou mecanism de comunicare cu antreprenorii, Platforma Economică a Ucrainei, care va reprezenta întreprinderile mici, mijlocii şi mari din diferitele regiuni ale ţării. Guvernul, împreună cu Oficiul prezidenţial, administraţiile regionale şi experţii vor trebui să organizeze activitatea platformei. „Sarcina principală este de a face din aceasta un instrument de comunicare eficient. Comunicarea trebuie să fie întotdeauna susţinută de decizii operaţionale - de ceea ce fac sau schimbă instituţiile guvernamentale şi de ceea ce va crea un istoric de normalitate a relaţiilor, în special între aplicarea legii şi mediul de afaceri”, a punctat Zelenski.
„Avem nevoie de mai multă încredere pentru mediul de afaceri şi de o economie mai legală şi mai "albă" pentru Ucraina. Avem nevoie de mai multe facilităţi de producţie ucrainene, de mai multe produse ucrainene în diverse industrii”, a declarat Zelenski.
El a mai anunţat că a semnat un decret prin care înfiinţează Consiliul pentru antreprenoriat, aşa cum a fost el definit printr-o decizie a Consiliului pentru Securitate Naţională şi Apărare, precum şi o platformă ucraineană pentru a stimula antreprenoriatul şi produsele ucrainene.
Deciziile lui Zelenski în privinţa mediului de afaceri vin după ce antreprenorii şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la reţinerea, săptămâna trecută, a lui Ihor Mazepa, acuzat că s-a implicat în achiziţionarea ilegală de terenuri la nord de Kiev pentru a continua construcţia de locuinţe de lux. Mazepa, a cărui companie Concorde Capital operează în Ucraina de 20 de ani, a fost reţinut la graniţa cu Polonia. Fratele său şi alţi oficiali care au legătură cu compania sa au fost, de asemenea, reţinuţi. El a descris detenţia sa ca fiind un exemplu de presiune oficială asupra companiilor ucrainene. Mazepa a fost un critic frecvent al agenţiilor de aplicare a legii şi al judecătorilor, acuzându-i pe unii dintre ei de abuz de putere.
Luni, conducerea Verhovna Rada (parlamentul ucrainean - n.r.) şi responsabilii economici din guvern au avut o întâlnire cu uşileâ închise cu oamenii de afaceri pentru a discuta despre „presiunea exercitată de forţele de ordine asupra mediului de afaceri în contextul arestării lui Igor Mazepa şi al percheziţiilor la Concorde Capital”, scrie Ukrainskaia Pravda. Participanţii la întâlnirea dintre guvern şi mediul de afaceri din 22 ianuarie au declarat că vicepremierii Iulia Şvîrîdenko şi Mikhailo Fedorov şi preşedintele Verhovna Rada, Ruslan Stefanciuk, „au ascultat furia mediului de afaceri”.
În urma întâlnirii, preşedintele Zelenski a dat instrucţiuni să fie luate măsuri "astfel încât toate dificultăţile dintre oficialii guvernamentali, mediul de afaceri şi forţele de ordine să fie eliminate". El a anunţat, de asemenea, crearea unui Consiliu de sprijinire a afacerilor, care va include reprezentanţi ai mediului de afaceri.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...