Confruntări între forţe de ordine israeliene şi manifestanţi au avut loc miercuri într-un sat beduin din Cisiordania ocupată, a cărui distrugere iminentă a fost anunţată de către Israel, a constatat AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Armata israeliană a prezentat marţi un ordin de expulzare a locuitorilor din Khan al-Ahmar, în care le-a anunţat confiscarea drumurilor de acces către acest sat cu 173 de locuitori şi o şcoală, potrivit B'Tselem, o organizaţie nonguvernamentală (ONG) israeliană care se opune ocupaţiei teritoriilor palestiniene.

Echipamente grele, inclusiv un buldozer, au fost trimise miercuri în jurul localităţii, ceea ce a antrenat tiruri de pietre din partea manifestanţilor, iar apoi confruntări cu forţe de ordine israeliene.

”Pregătiri în vederea distrugerii locului au fost făcute (miercvuri), iar mai multe persoane au fost arestate în timp ce manifestau paşnic blocând buldozerul”, a declarat într-un comunicat un purtător de cuvânt al B'Tselem, Amit Gilutz.

Peste 30 de persoane au fost rănite - dintre care patru au fost spitalizate -, potrivit Semilunei Roşii Palestiniene.

Unsprezece persoane au fost arestate pentru că au ”deranjat forţele de ordine”, a anunţat poliţia israeliană într-un comunicat, pecizând că trei poliţişti au fost răniţi în confruntări.

Khan al-Ahmar se află la est de Ierusalim, pe drumul către Marea Moartă, în apropiere de mai multe colonii israeliene.

Potrivit autorităţilor israeliene, acest sat a fost construit ilegal, iar Curtea Supremă a respins, în mai, un apel al locuitorilor contra demolării.

Locuitorii satului şi activişti din cadrul B'Tselem subliniază că obţinerea unui permisi de construire de către palestinieni, de la autorităţile israeliene, este practic imposibilă în sectorul Cisiordaniei ocupate.

 Autorităţile israeliene le-au propus locuitorilor să se instaleze în alt sector din regiune.

Ministrul de stat britanic însărcinat cu Orientul Mijlociu Alistair Burt a vizitat satul în mai şi a îndemnat Guvernul israelian să dea dovadă de reţinere, subliniind că o expulzare ”ar putea să constituie un transfer forţat din punctul de vedere al ONU”.

Un transfer forţat de populaţie este considerat o încălcare a Convenţiei de la Geneva.

”Condamnăm în termenii cei mai puternici această acţiune israeliană de demolare şi epurare etnică a comunităţii beduine”, a declarat miercuri, în faţa unor jurnalişti, Saeb Erakat, un oficial palestinian de rang înalt.

Forţe de ordine israeliene au distrus structuri locuite şi agricole în satul beduin vecin, Abu Nuwar, privând astfel  62 de persoane de domiciliu, potrivit B'Tselem.

Potrivit acestui ONG, o continuare a construirii în coloniile israeliene situate la est de Ierusalim ar putea să conducă la o despărţire a nordului de sudul Cisiordaniei - un teritoriu ocupat de Israel de peste 50 de ani.

”Locuitorii nu au folosit procedurile care le erau oferite, ştiind că, în caz contrar, construcţiile ilegale vor fi distruse”, a declarat, într-un comunicat, organismul Ministerului israelian al Apărării însărcinat cu afaceri civile în teritoriile palestiniene ocupate (Cogat).

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.