Zeci de mii de manifestanţi care fluturau steaguri israeliene şi scandau sloganuri împotriva guvernului premierului Benyamin Netanyahu s-au adunat, sâmbătă, la Tel Aviv, cerând alegeri anticipate şi eliberarea ostaticilor reţinuţi în Gaza, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În ultimele săptămâni, demonstraţii similare au reunit zeci de mii de persoane la Tel Aviv, cel mai mare oraş al Israelului, pentru a protesta faţă de gestionarea războiului din Gaza şi a incapacităţii prim-ministrului de a negocia eliberarea zecilor de ostatici încă reţinuţi în teritoriul palestinian.

Mulţi demonstranţi au afişat pancarte pe care scria "Ministrul crimei" şi "Opriţi războiul". "Sunt aici pentru că mă tem pentru viitorul nepoţilor mei. Nu va exista niciun viitor pentru ei dacă nu scăpăm de acest guvern atroce", a declarat Shai Erel, un om de afaceri în vârstă de 66 de ani.

Organizatorii au estimat numărul manifestanţilor la peste 150 000 sâmbătă, descriind-o ca fiind cea mai mare demonstraţie de la începutul războiului din Gaza, declanşat de atacul sângeros al mişcării islamiste Hamas asupra teritoriului israelian la 7 octombrie 2023.

Evenimente

27 iunie - Maraton Profit News TV - Maraton Made in Romania (ediția a II-a)
30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie

Unii manifestanţi s-au întins pe solul vopsit în roşu din Piaţa Democraţiei din oraş pentru a protesta la adresa a a ceea ce ei consideră a fi "moartea democraţiei" în ţară sub conducerea lui Benyamin Netanyahu.

Adresându-se mulţimii, Yuval Diskin, fost şef al agenţiei israeliene de securitate internă Shin Bet, l-a descris pe Benyamin Netanyahu drept "cel mai rău prim-ministru al Israelului".

Războiul din Gaza a fost declanşat de un atac sângeros al mişcării islamiste palestiniene Hamas asupra Israelului la 7 octombrie, soldat cu moartea a 1 194 de persoane, majoritatea civili, potrivit unui bilanţ AFP bazat pe date oficiale. Din cele 251 de persoane răpite în acea zi, 116 sunt încă deţinute în Gaza, dintre care 41 au murit, potrivit armatei.

În replică, Israelul a promis să elimine Hamas, care se află la putere în Gaza din 2007 şi a fost clasificată drept organizaţie teroristă de către Statele Unite, Uniunea Europeană şi alţii. Armata sa a lansat apoi o ofensivă totală în Gaza, care a făcut până acum 37 551 de victime, în principal civili, potrivit cifrelor Ministerului Sănătăţii al guvernului Hamas.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.