Zeci de mii de elevi americani şi-au întrerupt miercuri orele pentru a-i cere preşedintelui Donald Trump măsuri concrete împotriva armelor de foc, prin slogauri precum ”Protejaţi-ne viitorul, nu armele de foc”, relatează AFP.
De la New York la Los Angeles şi de la Chicago la Houston, aceşti adolescenţi şi-au pregătit minuţios pancarte şi au repetat sloganuri în vederea acestui eveniment intitulat "National School Walkout". Pentru mulţi dintre ei este prima manifestaţie.
Sute de elevi de la colegii şi licee s-au adunat în faţa Casei Albe, la Washington. ”Rugăciunile nu sunt de ajuns”, au strigat adresându-se preşedintelui.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Students protest in front of the White House for 17 minutes, marking one minute for every person killed in the Parkland shooting, during the #NationalSchoolWalkout pic.twitter.com/37xUB8LHp4
— NBC News (@NBCNews) March 14, 2018
Această mobilizare în întreaga ţară vizează de asemenea să aducă un omagiu victimelor unui masacru comis cu o puşcă semiautomată într-un liceu din Florida, la o lună de la dramă.
Întreruperea cursurilor a început la ora locală 10.00 şi urma să dureze 17 minute - câte un minut pentru fiecare dintre cel 17 persoane ucise prin împuşcare pe 14 februarie la Parkland.
Însă, în numeroase şcoli, elevii au depăşit această durată.
Prin intermediul unui grup nou format în districtul său şcolar, Alexander Bove, un liceean în vârstă de 18 ani, a acţionat timp de trei săptămâni pentru a-şi mobiliza colegii din liceul său din Bethesda, în statul Maryland.
”Sperăm să avansăm cauza legislaţiei cu privire la armele de foc, mai precis interdicţia bump stocks (dispozitive care permit să se tragă în rafale), interzicerea puştilor de asalt, împiedicarea senatorilor şi reprezentanţilor noştri să se atingă de banii NRA”, puternicul lobby al armelor de foc, a explicat el.
”RUGĂCIUNILE NU SUNT VESTE ANTIGLONŢ”
Elevii au scandat sloganuri ostile NRA. ”Gândurile şi rugăciunile nu opresc gloanţele” armelor de foc, proclama un panou agitat de o adolescentă. Unii tineri s-au aşezat, cu mâinile la ochi, o evocare a unor adolescenţi ucişi în Florida.
Ei au mărşăluit apoi către dealul Capitoliului, sediul Congresului.
Într-o iniţiativă simbolică, aproximativ 7.000 de perechi de încălţăminte au fost depuse marţi în faţa impozantei clădiri, un omagiu adus celor 7.000 de copii ucişi cu arme de foc după masacrul de la şcoala din Sandy Hook, în Connecticut (nord-est), în decembrie 2012.
”Vrem să arătăm Congresului şi politicienilor că nu aprobăm, că nu vom continua să stăm tăcuţi”, a declarat Brenna Levitan, o liceeană în vârstă de 17 ani. ”Parkland va fi ultimul atac armat”.
Peste 30.000 de oameni sunt ucişi pe an, în Statele Unite, în incidente implicând arme de foc.
În alte instituţii şcolare din ţară, unde tineri au căzut sub gloanţe, precum liceul din Columbine, în Colorado, în 1999, erau prevăzute mobilizări asemănătoare.
Organizatorii "National School Walkout" provin din Women's March - o mişcare spontană care a adunat pe 21 ianuarie 2017 milioane de manifstanţi împotriva accesului la Casa Albă al lui Donald Trump.
MOBILIZARE PE REŢELE DE SOCIALIZARE
Ei au făcut mobilizare prin cuvinte de ordine ca #Enough (Ajunge) şi #NeverAgain (Nu se va mai repeta niciodată) pe reţele de socializare.
Mişcarea se declară în mod hotărât împotriva ”oricărei legislaţii care ar viza fortificarea şcolilor cu şi mai multe arme”.
Or tocmai pe această cale s-a angajat Executivul luni.
Casa Albă a prezentat o serie de propuneri care nu prevăd nici interzicerea armelor semiautomate şi nici creşterea vârstei legale la cumpărarea acestor arme de la 18 la 21 de ani.
În schimb, administraţia a promis să formeze în mânuirea armelor profesori voluntari şi să consolideze prezenţa unor poliţişti şi paznici înarmaţi în şcoli.
Printr-o coincidenţă, Nikolas Cruz, presupusul atacator de la liceul din Parkland, urma să compară miercuri în vederea inculpării sale oficiale. Procurorii din Florida şi-au anunţat intenţia de a cere pedeapsa cu moartea împotriva tânărului în vârstă de 19 ani.
Elevii americani au prevăzut să se întâlnească din nou sâmbătă, pe 24 martie, la o mare adunare împotriva armelor de foc, la Washington, dar şi în alte zeci de mari oraşe americane.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...