Câteva zeci de migranţi aflaţi în tabăra Moria de pe insula elenă Lesbos au protestat marţi şi au cerut dreptul să plece, pentru a încerca să ajungă în vestul şi nordul Europei, relatează Reuters.
Oamenii s-au strâns la gardul de sârmă ghimpată care înconjoară tabăra, au scandat “Vrem libertate!” şi au agitat pancarte cu mesaje precum “Ucideţi-ne, dacă vreţi!”. Ei au scris cu graffiti pe unul dintre zidurile complexului, care a fost la un moment dat bază militară, “Nimeni nu este ilegal”.
Ei se numără printre cele câteva mii de refugiaţi care au ajuns pe Lesbos după data de 20 martie şi care sunt ţinuţi în tabere speciale, până când le vor fi procesate cererile de azil. Dacă autorităţile elene le vor respinge, migranţii vor fi trimişi înapoi la Ankara, în baza unui acord UE-Turcia.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Presa nu are dreptul să intre în tabăra Moria, creată iniţial pentru înregistrarea migranţilor nou-sosiţi.
Agenţia ONU pentru Refugiaţi, UNHCR, nu mai transportă oameni la Moria, pentru că aceasta s-a transformat într-un centru de detenţie, potrivit reprezentanţilor Naţiunilor Unite. De asemenea, mai multe ONG-uri şi-au retras oamenii din tabără, pentru a protesta faţă de condiţiile de acolo.
Potrivit UNHCR, capacitatea taberei este depăşită cu 600 de persoane. Printre migranţii blocaţi în bază se află femei însărcinate, femei care alăptează şi copii, iar mâncarea este insuficientă.
Primii 202 migranţi trimişi din Grecia în Turcia, în baza acordului dintre Bruxelles şi Ankara, au ajuns luni în portul turc Dikili, unde au fost primiţi de oficiali locali şi de reprezentanţi ai Semilunei Roşii.
Majoritatea sunt pakistanezi. Potrivit autorităţilor, din grup fac parte şi 42 de afgani, dar şi iranieni, marocani şi doi sirieni.
Grecia a dat asigurări că niciunul dintre cei transferaţi nu a cerut azil în ţară.
Potrivit acordului UE-Turcia toţi migranţii care ajung pe insulele elene după data de 20 martie vor fi trimişi înapoi în Turcia dacă nu aplică imediat pentru azil sau dacă cererea lor este repinsă. Însă, Grecia nu dispune de capacitatea administrativă pentru a procesa toate cererile de azil înregistrate.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...