Numai zece state din Occident şi-au respectat promisiunea de a livra Ucrainei armament, după ce Occidentul a promis livrări de armament în valoare de 80,7 miliarde de euro, arată un studiu realizat de Institul de Economia Mondială din Kiel, citat de tablodului german Bild, relatează Leta.
Polonia este cel mai mare furnizor militar al Ucrainei şi şi-a îndeplinit 100% promisiunile, în valoare de 1,8 miliarde de euro, potrivit studiului.
În cifre absolute, Polonia se situează însă pe locul doi, după Statele Unite, care au livrat Ucrainei armament în valoare de 2.33 miliarde de euro - reprezentând 38,4% din armamentul în valoare de 6,3 miliarde de euro promis.
Şi-au respectat promisiunile şi Letonia (220 milioane de euro), Franţa (160 de milioane), Italia (150 de milioane), Belgia, (80 miloane), Luxemburgul (50 milioane), Finlanda (30 milioane), Slovenia (zece milioane), Bulgaria (3,5 milioane) şi Austria (3,3 milioane de euro).
Ca cifre absolute, pe locul trei, după Statele Unite şi Polonia se află Regatul Unit, care s-a angajat să livreze Ucrainei armament în valoare de 1,12 miliarde de euro.
Londra şi-a onorat angajamentul în proporţie de 90,7%.
Canada a livrat 82.5% din armamentul în valoare de 920 de milioane de euro promis.
Estonia a furnizat 98% din armamentul promis, în valoare de 250 de milioane de euro.
Norvegia s-a angajat să livreze armament în valoare de 450 de milioane de euro, din care a livrat 96%.
Cehia a livrat 88.9% din armamentul promis în valoare de 260 de milioane, Olanda 84.9% (80 de milioane de euro), iar Lituania 82.6% (50 de milioane de euro)
Ele sunt urmate de Slovacia, Spania, Suedia, Danemarca şi Australia.
Germania a furnizat Ucrainei armament în valoare de 269 de milioane de euro, reprezentând 39.9% din ceea ce a promis.
Noua Zeelandă a furnizat 31% din armamentul în valoare de 3,8 milioane de euro promis, iar Grecia a livrat doar 5,8% din armamentul în valoare de 250 de milioane de euro promis.
Coreea de Sud, Portugalia, România şi Croaţia nu au livrat nimic din ceea ce au promis, potrivit studiului.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...