Fostul consilier american pentru securitate naţională Zbigniew Brzezinski, un susţinător al unei politici externe dure în administraţia Carter, a murit vineri, la vârsta de 89 de ani, a anunţat familia sa, citată de Reuters.
Fiica lui Brzezinski's, Mika, a scris pe reţelele de socializare că tatăl său a murit paşnic, fără a oferit alte detalii.
Brzezinski, fiul unui diplomat polonez, a fost consilier pentru securitate naţională în toţi cei patru ani ai preşedinţiei lui Jimmy Carter. El l-a ajutat pe Carter să facă faţă mai multor crize internaţionaţionale, inclusiv revoluţiei iraniene în urma căruia a fost îndepărtat de la putere şahul, luarea a 52 de americani ostatici la Teheran şi o misiune eşuată de salvare, precum şi invaziei sovietice din Afganistan.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
În calitate de consilier pentru securitate naţională, Brzezinski, pe care Carter l-a recrutat din mediul academic, a interpretat numeroase dintre mişcările făcute de URSS în politica externă drept dovadă că sovieticii nu sunt de încredere.
Această atitudine l-a pus de multe ori în conflict cu cei mai apropiaţi consilieri ai lui Carter: secretarul de Stat Cyrus Vance, care a militat pentru un Tratat de Limitare a Forţelor Strategice (Strategic Arms Limitation Treaty, SALT-2) cu Moscova, precum şi cu secretarul Apărării Harold Brown, care a pledat pentru acordul SUA-URSS de a limita forţele convenţionale în Europa.
Atunci când trupele sovietice au invadat Afganistanul, Brzezinski a sprijinit înarmarea rebelilor afgani, în replică la invazie.
Poziţia sa dură privind relaţiile SUA-URSS a determinat ziarul sovietic Pravda să îl denunţe drept un “inamic al detensionării relaţiilor”.
Deşi era sceptic în privinţa motivelor şi obiectivelor sovietice, Brzezinski a susţinut relaţiile diplomatice dintre Statele Unite şi China, care au culminat cu o vizită la Beijing în iunie 1978. Şase luni mai târziu, Carter a anunţat o decizie de a relua relaţiile diplomatice cu China.
Opinia lui Brzezinski faţă de URSS este posibil să fie fost colorată de experienţele sale din copilărie. Născut la Varşovia, pe 28 martie 1928, el a fost fus în copilărie în Canada, unde tatăl său servea ca diplomat. Atunci când comuniştii au preluat puterea în Polonia, la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, familia sa a rămas în Occident.
Brzezinski a obţinut doctoratul de la Universitatea Harvard în 1953 şi a devenit cetăţean american în 1958.
După anii Carter, el a devenit un consultant pentru afaceri internaţionale şi consilier la Georgetown Center for Strategic and International Studies de la Washington. De asemenea, a predat politică externă americană la Johns Hopkins University.
Brzezinski a scris frecvent articole şi editoriale şi a publicat mai multe cărţi, inclusiv “O viziune strategică:American şi Criza Puterii Globale” în 2012.
George H.W. Bush a considerat o realizare faptul că a reuşit să obţină susţinerea lui Brzezinski pentru campania sa electorală din 1988, când încerca să îşi construiască imaginea unui realist dur în politica externă.
Brzezinski a criticat în repetate rânduri politicile externe ale lui Bill Clinton şi ale lui George W. Bush. El a criticat în termeni duri războiul împotriva terorismului, al lui Bush, precum şi invadarea Irakului, în 2003.
În august 2007, el l-a sprijinit pe Barack Obama în cursa pentru Casa Albă, spunând că Obama “recunoaşte că provocarea o reprezintă o nouă imagine, o nouă direcţie, o nouă definiţie a rolului Americii în lume”.
Brzezinski şi soţia sa, Emillie, au avut trei copii, inclusiv Mika, jurnalistă la MSNBC.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.