Preşedinţii chinez Xi Jinping şi rus Vladimir Putin laudă luni - în editoriale publicate în ziare din cele două ţări - soliditatea parteneriatului lor bilateral, cu câteva ore înaintea sosirii liderului de la Beijing la Moscova, la un summit cu liderul de la Kremlin - izolat pe plan internaţional din cauză că a invadat Ucraina, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Această vizită de stat de trei zile în Rusia, o ţară cu care China are legături diplomatice şi economice importante, este prima pe care liderul chinez i-o face vecinului său după aproape patru ani.

APEL LA NEGOCIERI DE PACE

Într-un articol publicat în ziarul rus Rosiiskaia Gazeta, Xi Jinping îşi prezintă vizita ca pe o ”vizită de prietenie, de cooperare şi de pace”, în pofida Occidentului, care priveşte relaţia chinezo-rusă cu neîncredere.

”Abia aştept să lucrez cu preşedintele Putin pentru a adopta împreună o nouă viziune” a relaţiilor bilaterale, scrie Xi Jinmping.

După ce a facilitat recenta reconciliere diplomatică între Arabia Saudită şi Iran, China se poziţionează ca mediatoare în Războiul rus din Ucraina şi îndeamnă la negocieri de pace între Moscova şi Kiev.

Într-un articol publicat în ediţia de luni a unui ziar chinez, Vladimir Putin salută ”voinţa Chinei de a juca un rol constructiv în rezolvarea” conflictului şi apreciază că ”relaţiile ruso-chineze au atins punctul culminant al istoriei lor”.

Vizita lui Xi Jinping intervine la câteva zile după ce Curtea Penală Internaţională (CPI) a emis un mandat de arestare pe numele preşedintelui rus, pe care-l acuză de crime de război privind ”deportarea ilegală” a unor copii ucraineni.

Un obişnuit al unor afirmaţii pline de vitoril, fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev, vicepreşedintele Consiliul rus al Securităţii Naţionale, ameninţă că Curtea de la Haga ar putea fi ţinta unui atac cu o rachetă rusească.

”Ne putem imagina foarte bine un atac de mare precizie cu o rachetă hipersonică rusească Oniks, de o navă rusească de la Marea Nordului asupra clădirii tribunalului de la Haga”, a scris el pe Twitter.

Medvedev îi îndeamnă pe judecătorii CPI ”să se uite cu atenţie la cer”.

Odinioară o figură mai degrabă liberală în regimul rus, Medvedev a devenit unul dintre cei mai aprigi susţinători ai ofensivei împotriva Ucrainei şi îşi multiplică declaraţiile pline de vitriol împotriva Kievului şi aliaţilor din Occident ai acestuia.

”DICTAREA ORDINII INTERNŢAIONALE”

Vizita preşedintelui chinez îi oferă o gură de aer lui Vladimir Putin, izolat diplomatic şi care, în semn de sfidare, s-a dus în weekend la Mariupol, un oraş ucrainan devastat de bombardamente.

Aceasta a fost prima vizită a preşedintelui rus în zona cucerită de la începutul ofensivei pe care a lansat-o de la Kremlin la sfârşitul lui februarie 2022.

Xi Jinping - care tocmai şi-a început al treilea mandat de preşedinte, un lucru fără precedent în China - îi sună cu regularitate pe  ”vechiul (său) prieten”.Vladimir Putin.

Unite printr-un parteneriat ”fără limite” - sărbătorit anul trecut cu trei săprămâni înainte de intervenţia militară în Ucraina -, Beijingul şi Moscova s-au apropiat în ultimii ani, pentru a face front comun împotriva Occidentului.

China nu a condamnat în mod oficial invazia rusă a Ucrainei şi critică atât Statele Unite din cauză că livrează armament Kievului, cât şi NATO din cauză că nu a ţinut cont de îngrijorări ruseşti în domeniul securităţii.

Cu toate acestea, Beijingul îndeamnă la dialog şi la respectarea integrităţii teritoriale a tuturor ţărilor, inclusiv a Ucrainei.

”Nicio ţară nu ar trebui să dicteze ordinea internaţională”, scrie Xi Jinping în articolul publicat în ziarul rusesc.

”China a apărat întotdeauna o poziţie obiectivă şi imparţială, bazată pe fondul problemei, şi a încurajat în mod activ negocieri de pace”, scrie el.

O POZIŢIE PREA ”CĂLDUŢĂ”

Această poziţie este considerată prea ”călduţă” de către mai multe ţări occidentale, care acuză China de o susţinere tacită a agresiunii ruseşti.

Ele consideră că aplurile apăsate ale Beijingului la pace nu se pot traduce în acţiuni concrete imediat.

Statele Unite au anunţat că nu vor susţine un nou apel chinez la un armistiţiu, în cursul vizitei lui Xi Jinping în Rusia, subliniind că aceste lucru ar însemna o consolidare a acapărării ruse a teritoriilor cucerite în Ucraina.

Mulţi analişti se îndoiesc de capacitatea lui Xi Jinping de a facilita - în mod real - o apropiere între Moscova şi Kiev, având în vedere legăturile care le unesc şi relativa lipsă de influenţă a Chinei asupra Kremlinului.

Preşedinţii chinez şi rus urmează să participe la un prim tête-à-tête ”informal” luni, înaintea unei cine, iar apoi să discute marţi, a anunţat consilierul diplomatic al Kremlinului Iuri Uşakov, citat de agenţii ruseşti de presă.

Xi şi Putin urmează să semneze o ”Declaraţie Comună (...) privind aprofundarea relaţiilor parteneriatului exhausitiv şi relaţia strategică care intră într-o nouă eră”, dar şi un document privind cooperarea economică bilaterală la orizontul lui 2030, a anunţat Uşakov.

Cotidianul american The Wall Street Journal (WSJ) scrie că Xi Jinping, în numele neutralităţii afişate a Chinei, ar putea să discute şi cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski, după ce se întoarce din Rusia în China.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.