Preşedintele chinez Xi Jinping a salutat "progresele" înregistrate în discuţiile cu secretarul de stat american Antony Blinken, luni, la Beijing. Statele Unite şi China s-au angajat să îşi stabilizeze legăturile grav deteriorate, dar rămâne de văzut în ce măsură îşi pot rezolva cele mai mari dezacorduri, relatează Reuters şi Associated Press.
"Se poate spune că interacţiunile ar trebui să se bazeze întotdeauna pe respect reciproc şi sinceritate. Sper că prin această vizită, domnule secretar de stat, veţi aduce mai multe contribuţii pozitive la stabilizarea relaţiilor dintre China şi SUA", a spus preşedintele Xi Jinping în momentul în care l-a primit pe secretarul de stat american, potrivit unui comunicat al Departamentului de Stat.
Blinken s-a îndreptat spre Xi cu mâna întinsă, în Marea Sală a Poporului, un loc pe care China îl foloseşte adesea pentru a-i saluta pe şefii de stat - semnale pozitive în coregrafia diplomaţiei, notează Reuters.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
"Welcome to China"
— Bloomberg TV (@BloombergTV) June 19, 2023
Chinese President Xi Jinping shakes hands with US Secretary of State Antony Blinken, as the pair meet in Beijing https://t.co/bHR1zwQU0w pic.twitter.com/SbmgZdiRu1
Cele două delegaţii s-au aflat apoi faţă în faţă la o masă lungă de conferinţe împodobită cu flori de lotus roz, cu Xi la loc de frunte şi cu Blinken chiar la dreapta sa.
Chinese President Xi Jinping met with visiting US Secretary of State Antony Blinken Monday afternoon at the Great Hall of the People in Beijing. pic.twitter.com/sBlh3ksoeJ
— Global Times (@globaltimesnews) June 19, 2023
Întâlnirea lor de aproximativ 30 de minute ar putea contribui la facilitarea unui summit între Xi şi preşedintele american Joe Biden mai târziu în cursul anului. Biden şi Xi s-au întâlnit ultima dată în noiembrie, în marja summitului G20 de la Bali, Indonezia, promiţându-şi o comunicare mai frecventă, deşi de atunci legăturile s-au deteriorat din cauza unor probleme care variază de la Taiwan la preocupări legate de spionaj.
Momentul întâlnirii cu Joe Biden a fost evocat, de altfel, de Xi Jinping când l-a întâmpinat, luni, pe Blinken. "Domnule secretar de stat, bine aţi venit în China. Directorul Wang Yi şi consilierul de stat Qin Gang s-au întâlnit şi au purtat discuţii îndelungate cu dumneavoastră şi, în general, cele două părţi au avut discuţii sincere. Partea chineză a clarificat poziţia noastră, iar cele două părţi au fost de acord să dea curs înţelegerilor comune la care eu şi preşedintele Biden am ajuns în Bali. De asemenea, cele două părţi au făcut progrese şi au ajuns la un acord cu privire la unele aspecte specifice. Acest lucru este foarte bun”, a declarat Xi Jinping.
”Preşedintele Biden mi-a cerut să călătoresc la Beijing deoarece consideră că Statele Unite şi China au obligaţia şi responsabilitatea de a gestiona relaţia noastră. Statele Unite se angajează să facă acest lucru. Este în interesul Statelor Unite, în interesul Chinei şi în interesul lumii”, i-a răspuns Antony Blinken. „În ultimele zile, am avut conversaţii sincere şi constructive cu consilierul de stat Qin Gang şi cu directorul Wang Yi. Am abordat o gamă largă de chestiuni atât bilaterale, cât şi globale. Apreciez această oportunitate de a discuta cu dumneavoastră despre calea de urmat. Vă mulţumesc”, a continuat secretarul american de stat.
În timpul discuţiilor dintre Blinken şi Xi, care, de altfel, au avut loc cu uşile închise, liderul chinez a declarat că Beijingul "speră să vadă o relaţie solidă şi stabilă între China şi SUA" şi crede că cele două ţări "pot depăşi diverse dificultăţi", potrivit unei relatări a agenţiei de ştiri chineze Xinhua. De asemenea, el a îndemnat SUA să nu "afecteze drepturile şi interesele legitime ale Chinei".
Lipsa unor canale de comunicare regulate şi deschise între primele două economii ale lumii a provocat nervozitate în întreaga lume, iar reticenţa Beijingului de a se angaja în discuţii regulate între militari cu Washingtonul a alarmat vecinii Chinei. Rămâne de văzut dacă cele două ţări îşi pot rezolva cele mai importante dezacorduri, multe dintre ele având implicaţii financiare, de securitate şi stabilitate la nivel internaţional.
În afară de dorinţa de a discuta, nu au existat prea multe indicii că vreuna dintre ele că este pregătită să cedeze în probleme care variază de la comerţ, la Taiwan, la condiţiile privind drepturile omului în China şi Hong Kong, la asertivitatea militară chineză în Marea Chinei de Sud şi la războiul Rusiei din Ucraina, scrie Associated Press.
La întâlnirea cu Blinken, Xi s-a declarat mulţumit de rezultatul întâlnirilor anterioare ale lui Blinken cu cei doi diplomaţi chinezi de rang înalt şi a declarat că cele două ţări au convenit să reia un program de înţelegeri pe care el şi preşedintele Joe Biden l-au convenit la întâlnirea de la Bali de anul trecut.
Această agendă a fost pusă în pericol în ultimele luni, în special după ce SUA au doborât un balon de supraveghere chinezesc deasupra spaţiului aerian american, în februarie, şi pe fondul escaladării activităţii militare în strâmtoarea Taiwan şi în Marea Chinei de Sud. Combinată cu disputele privind drepturile omului, comerţul şi producţia de opiacee, lista de domenii problematice este descurajantă. Însă Xi a sugerat că ce este mai rău ar putea fi trecut, comentează AP.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...