Preşedintele chinez Xi Jinping, care a discutat miercuri pentru prima oară la telefon cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski de la începutul Războiului rus în Ucraina, i-a spus că ”negocierile” sunt singura cale de ieşire din conflict şi că China va trimite o delegaţie la Kiev pentru a căuta o ”rezolvare politică”, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Xi Jinping a discutat la telefon cu preşedintele ucrainean (Volodimir) Zelenski”, a anunţat telviziunea chineză de stat CCTV.

El i-a transmis lui Zelenski că ”dialogul şi negocierile” sunt ”singura ieşire” din conflictul cu Rusia, potrivit CCTV:

”În subiectul crizei ucrainene, China a fost mereu de partea păcii, iar poziţia sa fundamentală este promovarea unui dialog al păcii”, a subliniat liderul de la Beijing.

La rândul său, liderul de la Kiev a declaratr că a avut o discuţie ”lungă şi semnificativă” cu omologul său chinez.

”Am avut o discuţie lungă şi semnificativă la telefon cu preşedintele chinez” Xi Jinping, a anunţat Volodimir Zelenski într-un mesaj postat pe Twitter.

Această convorbire telefonică a fost confirmată AFP de către preşedinţia ucraineană.

Volodimir Zelenski şi-a exprimat speranţa ”unei impulsionări puternice a dezvoltării relaţiilor” între Kiev şi Beijing.

Coonvorbitrea celor doi şefi de stat a durat ”aproape o oră”, a declarat AFP un purtător de cuvânt al lui Volodimir Zelenski, Serghii Nikiforov.

Aceasta este prima discuţie cunoscută între cei doi şefi de stat de la începutul Războiului din Ucraina, la 24 februarie 2022.

Ultima lor convorbire a avut loc în iulie 2021.

Preşedintele ucrainean şi-a exprimat dorinţa, în ultimele luni, să discute cu omologul său chinez, cu speranţa ca poziţia chjineză să fie mai favorabilă Kievului în privinţa invaziei ruse.

Însă, potrivit unor experţi, Beijingul nu răspunde unor propuneri ucrainene.

DELEGAŢIE CHINEZĂ LA KIEV, AMBASADOR UCRAINEN LA BEIJING

Volodimir Zelenski aprecia în februarie că este ”necesar” să se ”coopereze” cu China în vederea unei rezolvări a conflictului cu Rusia.

El şi-a reiterat în martie dorinţa unui dialog cu omologul său chinez în acest subiect şi anunţa că ”aşteaptă un răspuns” din partea acestuia.

Preşedintele ucrainean a anunţat că l-a numit pe un fost ministru în postul de ambasador al Ucrainei în China, după această convorbire.

Potrivit unui decret publicat de preşedinţie, el l-a numit pe Pavlo Riabikin, un fost ministru al Industriilor Strategice, în vârstă de 57 de ani, în acest post de ambasador - vacant din februarie 2021.

China a anunţat, la rândul său, miercuri, că va trimite o delegaţie în Ucraina, pentru a căuta o ”rezolvare politică” a conflictului.

”Partea chineză va trimite un Reprezentant Special al Guvernului chinez însărcinat cu Eurasia în Ucraina şi în alte ţări, pentru a discuta în profunzime cu toate părţile în vederea unei rezolvări politice a crizei ucrainene”, a anunţat într-o conferinţă de presă Ministerul chinez de Externe.

Beijingul a publicat în februarie un document în 12 puncte, în care îşi prezintă poziţia cu privire la Războiul rus din Ucraina, considerat de către unii obnservatori drept un plan de pace, în care îndeamnă Moscova şi Kievul să organizeze negocieri.

În acest text, Beijingul îşi exprimă opoziţia faţă de orice recurs la arma nucleară şi îndeamnă la respectarea integrităţii teritoriale a tuturor ţărilor, în subtext şi a Ucrainei, din a cărei teritoriu o parte se află sub control rus.

REACŢII INTERNŢAIONALE 

Franţa ”încurajează orice dialog” susceptibil ”să contribuie la o rezolvare a conflictului” din Ucraina, ”în conformitate cu interesele fundamentale” ale Kievului şi ”dreptul internaţional”, a anunţat miercuri Palatul Élysée, în urma primei convorbiri la telefon între preşedinţii chinez şi ucrainean.

”Acesta este mesajul transmis de către preşedintele Republicii (franceze) în cursul vizitei sale de stat în China”, subliniază anturajul lui Emmanuel Macron.

În cursul acestei vizite, la începutul lui aprilie, Parisul anunţa că preşedintele chinez Xi Jinping s-a declarat pregătit să-l sune pe omologul său ucrainean Volodimir Zelenski la momentul potrivit, fără să stabilească o dată în acest sens.

Preşedintele Braziliei Lula, care a făcut recent declaraţii controversate despre Războiul din Ucraina, a apreciat miercuri, la Madrid, că ”nu serveşte la nimic să spui cine are dreptate” - Kievul sau Moscova - şi că prioritatea este să se negocieze pacea.

”Nimeni nu poate pune la îndoială faptul că brazilienii condamnă încălcarea teritoriului Ucrainei de către Rusia. Această greşeală a avut loc, războiul a început”, a declarat el.

Însă ”nu serveşte la nimic, acum, să se spună cine are dreptate şi cine se înşeală. De-acum, ceea ce trebuie să se facă este să se pună capăt acestui război”, a subliniat preşedintele brazilian.

Rusia a acuzat miercuri Ucraina de ”subminarea iniţiativelor de pace” prin refuzarea dialogului cu Moscova.

”Autorităţile ucrainene şi susţinătorii lor din Occident şi-au demonstrat deja capacitatea de a submina iniţiativele de pace”, denunţă într-un comunicat Ministerul rus de Externe.

Moscova anunţă totodată că ”ia act” de voinţa Chinei ”de a face eforturi pentru a crea un proces de negocieri” între Rusia şi Ucraina, însă reproşează Kievului că ”respinge orice iniţiativă raţională vizând o rezolvare politică şi diplomatică a crizei”.

CONSOLIDAREA RELAŢIILOR CHINEZO-RUSE

Beijingul nu a recunoscut, în septembrie, anexarea celor patru regiuni ucrainene - Doneţk şi Lugansk din Donbas, Zaporojie şi Herson - la Federaţia rusă şi nu a recunoscut nici anexarea regiunii ucrainene Crimeea în 2014.

China - care nu a condamnat niciodată în mod public Războiul rus din Ucraina - şi-a crescut în ultimele luni cooperarea politică şi economică cu vecinul său rus.

Relaţiile Beijingului cu Moscova - tumultuoase în perioada Războiului Rece - s-au consolidat puternic în ultimele decenii, iar cele două fac front comun împootriva influenţei Statelor Unite.

Xi Jinping a efectuat în urmă cu câteva săptămâni o vizită la Moscova, unde şi-a reafirmat parteneriatul cu omologul său rus Vladimir Putin.

Preşedintele francez Emmanuel Macron l-a îndemnat pe liderul chinez, în cursul vizitei sale de stat în China, la începutul lui aprilie, să ”aducă Rusia la raţiune” în privinţa Ucrainei şi l-a îndemnat să nu livreze armament Moscovei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.