Liderii fostelor republici sovietice din Asia Centrală au fost invitaţi de către preşedintele chinez Xi Jinping, care se află într-o vizită de stat în Rusia, în mai, la un prim summit ”China-Asia Centrală”, în contextul în care Beijingul şi-a consolidat amprenta în această regiune, în care fosta putere tutelară rusă - împotmolită în Războiul din Ucraina - este contestată, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

În telegrame de felicitare trimise separat luni şi marţi, cu ocazia Nowruz - o sărbătoare tradiţională care marchează venirea primăverii şi Anului Nou persan -, Xi Jinping îi invită pe conducătorii Kazahstanului, Kîrgîzstanului, Uzbekistanului şi Tadjikistanului, în mai, la ”primul summit China-Asia Centrală”.

Cele patru ţări au publicat telegrama.

Turkmenistanul, un stat izolat şi principalul furnizor de gaze natirale al Chinei, nu a comunicat încă.

Aceste ţări autoritariste fac parte din ”Noul Drum al Mătăsii” - un proiect uriaş de infrastructuri rutiere, feroviare şi portuare, iniţiat de Beijing.

Rolul Rusiei - care consideră Asia Centrală drept curtea sa din spate de la mijlocul secolului al XIX-lea - este contestat, iar aliaţii săi tradiţionali regionali sunt râvniţi de către China, Turcia şi Occident.

Această tendinţă s-a accelerat în urma Războiului rus din Ucraina, însă Moscova îşi păstreză pârghii puternice.

În ultimele luni, în afară de Xi Jinping, preşedinţii rus Vladimir Putin şi turc Recep Tayyip Erdogan, preşedintele Consiliului European Charles Michel şi secretarul de Stat american Antony Blinken au efectuat vizite în Asia Centrală.

Un summit online, în formatul 5+1, organizat de Xi Jinping, a avut loc în ianuarie 2022, cu ocazia marcării a 30 de ani de la stabilirea relaţiilor chinezo-central asiatice, după căderea fostei Uniuni Sovietice (URSS).

Cele patru telegrame sunt asemănătoare - Xi Jinping insită asupra aprofundării legăturilor Chinei cu Asia centrală.

Potrivit telegramei publicate de către agenţia oficială tadjikă de presă Khovar, Xi Jinping spune că abia aşteaptă să discute despre un plan grandios de dezvoltare a relaţiilor Chinei cu Asia centrală”.

Însă această influenţă tot mai mare a Chinei provoacă o anumită frică şi opoziţie în rândul populaţiei, mai ales în Kîrgîzstan şi Kazahstan.

Problema funciară, datoria tot mai mare către Beijing şi represiunea exercitată de către Beijing în Xinjiang împotriva uigurilor - o etnie musulmană care trăieşte şi în Asia Centrală - sunt principalele obstacole.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.