Preşedintele chinez Xi Jinping cere luni ”să se creeze condiţiile” unui ”dialog direct” între Ucraina şi Rusia, aflate în război, într-o întâlnire la Beijing cu premierul ungar Viktor Orban, relatează AFP.
Această vizită-surpriză intervine după o vizită controversată vineri la Moscova, unde liderul ungar a discutat cu preşedintele rus Vladimir Putin despre Războiul din Ucraina.
Viktor Orban, a cărui ţară deţine timp de şase luni preşedinţia Uniunii Europene (UE), i-a iritat pe partenerii europeni ai Budapestei, care afişează o susţinere neclintită a Kievului şi care au rupt punţile cu Rusia după ce aceasta a invadat Ucraina în februarie 2022.
Orban este singurul lider din UE care a rămas apropiat Kremlinului.
Liderul ungar a fost primit de către preşedintele chinez Xi Jinping, care a îndenat la ”crearea condiţiilor” în vederea unui ”dialog direct” între Ucraina şi Rusia aflate în război potrivit televiziunii chineze de stat CCTV.
”Doar atunci când marile puteri vor da dovadă de energie pozitivă, în loc de energie negativă, conflictul va putea vedea apărând, cât mai repede, raza de speranţă a unui armistiţiu”, a subliniat Xi.
China şi Ungaria ”împărtăşesc” în mod fundamental aceleaşi idei, a adăugat liderul chinez.
Beijingul şi Budapesta pledează în favoarea unei rezolvări paşnice a conflictului şi menţin schimburi cu Kremlinul.
China a refuzat întotdeauna să condamne invazia rusă a Ucrainei şi a publicat anul trecut un document în care îndemna la o ”rezolvare politică” a conflcitului, care, potrivit Occidentului, ar putea permite Rusiei să păstreze o mare parte din teritoriul pe care l-a cucerit în Ucraina.
”MISIUNE DE PACE”
Cei doi s-au întâlnit în privat, în mai, în cursul unei viizte de stat a lui Xi Jinping în Ungaria.
Preşedintele chinez a salutat atunci un ”parteneriat strategic” exemplar în UE şi a îndemnat Ungaria să joace ”un rol mai important” în ”dezvoltarea” relaţiilor între Beijing şi Bruxelles.
Această vizită la Beijing este, potrivit lui Orban, o ”Misiune de pace 3.0”, a scris el pe X.
”Următoarea oprire: Washington”, a anunţat el după aceea pe reţeaua de socializare Instagram.
El urmează să asiste la summitul NATO - de marţi şi până joi - care urmează să fie dominat din nou de problema Războiului din Ucraina.
Înainte de Beijing şi Moscova, Viktor Orban efectuat la 2 iulie o vizită la Kiev, prima de la începutul conflictului, unde a fost primit de către preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.
Orban a îndemnat atunci la un ”armistiţiu” - contrar poziţiei Ucrainei şi aliaţilor ei europeni.
Liderul ucrainean a respins ideea, apreciind că ea va ajuta Moscova să se consolideze.
Kievul cere o retragere totală a trupelor ruse din Ucraina - inclusiv din Peninsula Crimeea, anexată de Moscova în 2014 - şi plata unor despăgubiri cauzate de la invazia din februarie 2022.
Ucraina are o nevoie crucială de ajutor din Occident pentru a rezista Rusiei.
Washingtonul, principalul său susţinător, a anunţat o viitoare anvelopă suplimentară în valoare de 2,3 miliarde de dolari destinată în principal unor sisteme de apărare antiaeriană.
Premierul ungar se demarchează, prin opoziţia sa, de această asistenţă.
La începutul anului, el s-a opus prin veto unei anvelope în valoare de 50 de miliarde de euro a UE, care a fost validată până la urmă cu întârziere.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.