Preşedintele chinez Xi Jinping a efectuat o vizită în Xinjiang (nord-vest), potrivit presei oficiale, o premieră din 2014, o regiune însângerată mult timp de atentate şi ţinta unei represiuni a uigurilor în numele luptei împotriva terorismylui, relatează AFP.
Beijingul este acuzat, în studii occidentale, de internarea a peste un milion de uiguri şi membri ai altor grupuri etnice musulmane din regiune în ”lagăre de reeducare”, ”muncă foraţtă” şi ”sterilizări forţate”.
China prezintă aceste ”lagăre” drept ”centre de formare profesională” menite să lupte împotriva extremismului religios şi formării locuitorilor în meserii, cu scopul asigurării stablităţii sociale.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Beijingul spune că nu efectuează sterlizări, ci doar aplică politica naţională de limitare a naşterilor, prea puţin pusă în aplicare anterior în Xinjiang.
Potrivit agenţiei chineze oficiale de presă China Nouă, Xi Jinping a salutat progrese socio-economice în regiune, în cadrul unei vizite - ţinută secretă - pe care a efectuat-o marţi la Urumqi, capitala regiunii.
Aceasta este prima sa vizită în Xinjiang din 2014, marcată atunci de un atentat, în ultima zi a depalsării, care anunţa începutul unei vaste campanii antiteroriste.
Anul 2014 a fost foarte sângeros. Alt atentat a vizat civili, la Urumqi, iar un al treilea a avut loc în Gara Kunming, în sudvestul Chinei. Fiecare dintre aceste atacuri s-a soldat cu zeci de morţi şi au şocat ţara. Autorităţile le-au atribuit unor separatişti şi islamişti uiguri.
La Shihezi, în nordul regiunii, Xi Jinping a lăudat miercuri activitatea societăţii de producţie şi construcţie din Xinjiang ”Bingtuan”, sancţionată de către Statele Unite dn cauza unor presupuse încălcări ale drepturlor omului.
Această puternică organizaţie economică semi-militară, însărcinată cu o ascensiune a agriculturii şi securizarea frontierelor, a înregistrat ”progrese mari” în reforme şi dezvoltare, a declarat Xi Jinping.
Presa de stat a publicat imagini în care Xi Jinping apare stâtnd de de vorbă cu studenţi şi oficiali locali, asistând la un spectacol folcloric sau aplaudat de către locuitori.
Vizita sa are loc înaintea unui Congres al Partidului Comunist Chinez (PCC, unic) în care urmează să rămână la conducerea organizaţiei.
Înaltul Comisar ONU însărcinat cu Drepturile Omului Michelle Bachelet a îndemnat Beijingul, în cursul unei rare vizite în China, în mai, să evite măsuri ”arbitrare” în Xinjiang şi a denunţat totodată ”acte violente de extremism” în regiune.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.