Administraţia americană caută un mijloc de expulzare a opozantului turc Fethullah Gülen, care trăieşte în exil în Statele Unite, cu scopul de a convinge Ankara să înceteze să exercite presiuni asupra Riadului în legătură cu asasinarea jurnalistului şi opozantului saudit Jamal Khashoggi, dezvăluie NBC News, informaţii dezminţite de către Casa Albă, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Patru surse declară pentru NBC News că Departamentul Justiţiei şi FBI au fost invitate să redeschidă dosarul cu privire la cererea de extrădare a lui Gülen.

Administraţia Trump a cerut de asemenea Departamentului Securităţii Interne informaţii despre statutul juridic al predicatorului turc, cu scopul de a justifica o eventuală expulzare, potrivit postului, care afirmă că una dintre opţiunile avute în vedere ar consta în a-l obliga să se instaleze în Africa de Sud.

”Casa Albă nu este implicată în vreo discuţie legată în acelaşi timp de extrădarea lui Fethullah Gülen şi moartea lui Jamal Khashoggi”, a declarat un membru al echipei prezidenţiale.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan reclamă de mult timp extrădarea lui Fethullah Gülen, care neagă orice implicare în puciul eşuat, pe care este acuzat că l-a urzit. El s-a instalat în Statele Unite din 1999.

Erdogan afirmă că asasinarea lui Khashoggi, la 2 octombrie, în sediul Consulatului Arabiei Saudite la istanbul, a fost premeditată şi comandată ”la cel mai înalt nivel”.

Ankara cere extrădarea suspecţilor arestaţi în Arabia Saudită în legătură cu asasinatul.

Procurorul general al regatului a cerut joi pedeapsa cu moartea a cinci dintre cele 11 persoane inculpate.

”PRIM PAS BUN”

Pe de altă parte, primele inculpări în ancheta saudită cu privire la asasinarea jurnalistului sunt ”un prim pas bun” în ”direcţia bună”, a apreciat joi Departamentul de Stat american, îndemnând autorităţile de la Riad să continue investigaţiile, relatează AFP.

O purtătoare de cuvânt a diplomaţiei americane, Heather Nauert, a dat asigurări că inculpările şi sancţiunile americane impuse unui număr de 17 oficiali saudiţi, anunţate joi, nu au fost coordonate.

Ea nu a exclus noi sancţiuni americane, pe măsură ce se face lumină în caz.

RIADUL REFUZĂ O ANCHETĂ INTERNAŢIONALĂ

Pe de altă parte, ministrul saudit de externe Adel al-Jubeir a anunţat joi că ţara sa refuză o anchetă internaţională, aşa cum cere Ankara, cu privire la moartea lui Jamal Khashoggi.

”Este un lucru respins”, a declarat Adel al-Jubeir într-o conferinţă de presă la Riad, amintind că regatul saudit dispune de un organism de anchetă.

Omologul său turc Mevlut Cavusoglu a cerut miercuri o anchetă internaţională cu privire la asasinatul jurnalistului de către agenţi saudiţi veniţi la Istanbul.

Biroul procurorului general al Arabiei Saudite a anunţat joi că 11 suspecţi saudiţi au  fost deferiţi justiţiei şi că a cerut pedeapsa cu moartea a cinci dintre ei.

Procurorul l-a disculpat pe prinţul moştenitor Mohammed bin Salman, supranumit ”MBS”, pe care presa tucă îl arată cu degetul de o lună în legătură cu ordinul de asasinare a lui Khashoggi.

Întrebat dacă el consideră că MBS este neimplicat, Jubeir a răspuns ”absolut. Prinţul moştenitor nu are nimic a face cu această cehstiune”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.