Statele Unite au conchis în mod oficial că Hong Kongul nu se mai bucură de autonomia promisă de către China şi au deschis astfel calea unor posibile represalii comerciale, care constituie prima ripostă spectaculoasă faţă de o controversată lege a securităţii pe care Beijingul vrea să o impună fostei colonii britanice, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Un semn al unei reintensificări a tensiunii în fosta colonie britanică este faptul că poliţia a desfăşurat miercuri un important dispozitiv în jurul sediului Parlamentului local şi a procedat la sute de arestări, cu scopul de a descuraja activişti în favoarea democraţiei să manifesteze împotriva examinării altui proiect de lege care pedepseşte ultragiul la adresa imnului naţional chinez.

Însă textul anunţat săptămâna trecută de către parlamnetul chinez, examinat joi, a dat foc fitulului. Acest proiect de lege privind ”securitatea naţională” la Hong Kong vizează în mod oficial să interzică terorismul, secesiunea, subversiunea şi amestecul străin.

Acest răspuns dat lunilor de manifestaţii în favoarea democraţiei - uriaşe şi uneori violente - în acest teritoriu semiautonom este un mijloc de ocolire a autorităţilor de la Hong Kong. El permite pentru prima oară Chinei să-şi autorizeze serviciile de securitate să se stabilească la Hong Kong.

”Această decizie dezastruoasă a Beijingului este doar utima dintr-o serie de acte care subminează fundamentul autonomiei şi libertăţilor la Hong Kong şi promisiunile făcute de China însăşi poporului Hong Kongului”, a denunţat miercuri secretarul de Stat american Mike Pompeo.

Potrivit unei legi adoptate anul trecut de Congresul Statelor Unite, secretarul de Stat ”certifică” dacă teritoriul se mai bucură de autonomie.

Pompeo a decis, astfel, că nu mai este cazul.

”Am certificat în congres că Hong Kongul nu mai merită în continuare acelaşi tratament” pe care Washingtonul i l-a acordat până acum, a precizat el.

BURSA SE PRĂBUŞEŞTE

Concret, administraţia lui Donald Trump poate de-acum să pună capăt statutului comerical preferenţial acordat fostei colonii britanice, din cauza pierderii autonomiei.

Însă administraţia Trump nu a spus dacă pune acest lucru în practică.

”Preşedintele va decide exact măsurile pe care le va lua Guvernul american”, a subliniat adjunctul secretarului de Stat însărcinat cu Asia, David Stilwell.

El a evocat represalii economice, sancţiuni ţintite sau interdicţii de intrare în Statele Unite, recunoscând că o revenire a Beijingului asupra măsurii este puţin probabilă.

Iniţiativa administraţiei Trump este susţinută nu doar în tabăra republicană.

”Statele Unite trebuie să se ridice împotriva represiunii Chinei la Hong Kong”, a subliniat echipa de campanie a lui Joe Biden, rivalul democrat al lui Donald Trump în alegerile prezidenţiale din noiembrie, salutând anunţul lui Pompeo.

locuitorii Hong Kongului se află în expectativă după aceste ameninţări americane cu represalii comerciale.

Bursa fostei colonii britanice a înregistrat joi o scădere de 1,8%.

"Hong Kongul nu este doar un oraş chinez, el este o metropolă mondială la care comunitatea internaţională este parte”, a apreciat activistul în favoarea democraţiei Joshua Wong, care susţine sancţiunile americane.

Însă, deputatul loial Beijingului Holden Chow consideră că ”Statele Unite nu trebuie să se amestece în afacerile noastre interne şi trebuie să înceteze să ne intimideze”. Legea securităţii va contribui, din contră, la a face oraşul mai stabil pentru mediile de afaceri, afectate de manifestaţiile din 201, apreciază el.

PESTE 300 DE ARESTĂRI

Poliţia a anunţat că a procedat miercuri la peste 300 de arestări la adunări ilegale.

Mişcarea în favoarea democraţiei a îndemnat la o vastă mobilizare cu ocazia celei de a doua lecturi - din trei - în Parlamentul de la Hong Kong a unui proiect vizând să pedepsească nerespectarea imnului naţional chinez. Acest delict urmează să fie pasibil de trei ani de închisoare.

”Guvernul trebuie să înţeleagă cu adevărat de ce sunt furioşi oamenii”, a declarat pentru AFP Nathan Law, un reprrzentant al mişcării în favoarea democraţiei.

Poliţia a anunţat într-un comunicat că ”respectă dreptul populaţiei de a-şi exprima paşnic opiniile, dar (...) în cadrul legal”.

În virtutea principiului ”o ţară, două sisteme”, Hong Kongul se bucură de când a fost retrocedat Chinei, în 1997, de anumite drepturi necunoscute Chinei continentale, mai ales libertatea de exprimare şi un sistem judiciar independent.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.