O serie de politicieni catalani au votat joi în alegerile regionale anticipate, un lucru mai uşor pentru unii decât pentru alţii, care se află în închisoare sau au fugit din ţară ca să nu fie arestaţi, scrie The Associated Press.
Carles Riera, candidatul CUP (antisistem), un actor-cheie în efortul separatist, a notat joi, la vot, că scrutinul este extraordinar, din cauză că a fost impus de Madrid.
El a amintit că membrii fostului Guvern separatist catalan se află la închisoare sau într-un exil autoimpus la Bruxelles.
Fostul vicepreşedinte catalan Oriol Junqueras, unul dintre principalii candidaţi, şi-a trimis buletinul de vot de la o închisoare situată în apropiere de Madrid, a anunţat săptămâna aceasta ERC (republican).
O tânără în vârstă de 18 ani, a cărei identitate nu a fost dezvăluită, urma să voteze simbolic în numele fostului lider catalan Carles Puigdemont, care nu poate să-şi exprime opţiunea în capitala Belgiei.
Soţia sa, Marcela Topor, a votat într-o localitate din nordul regiunii, în apropiere de reşedinţa familiei.
Puigdemont vrea să fie reales preşedinte ale regiunii, în pofida faptului că riscă să fie arestat imediat ce pune piciorul în Spania.
Mulţi politicieni separatişti şi-au afişat la rever o panglică galbenă, care a devenit simbolul apelurilor la eliberarea politicienilor încarcetaţi.
Un director de marketing, Sergi Balateu, în vârstă de 37 de ani, a votat la Şcoala Ramon Llull din Barcelona, unde, în urmă cu trei luni, poliţia antirevoltă a recurs la forţă pentru a-l opri pe el şi pe alţii să voteze într-un referendum de autodeterminare interzis de justiţie.
Guvernul spaniol a catalogat ilegal acest referendum convocat de separatişti şi a trimis poliţia să-l oprească.
Premierul spaniol Mariano Rajoy a destituit Guvernul, a dizolvat Parlamentul regionale şi a convocat aceste alegeri regionale anticipate.
Balateu a declarat că a votat cu ”Împreună pentru Catalonia”, care militează în favoarea secesiunii.
”Este ciudat să votez astăzi (joi) aici”, a declarat el, din cauza amintirilor de la 1 octombrie, când el şi alţi separatişti s-au ţinut de mână şi au încercat să protejeze urnele.
”În ceea ce mă priveşte, este o chestiune de identitate. Mă simt mai mult catalan decât spaniol”, a declarat el.
Alegători stăteau la coadă, la secţii de votare, în întreaga Catalonie, pentru a alege parlamentari, care vor alege, la rândul lor, un nou guvern regional.
Un pensionar, Manuel Abella, în vârstă de 64 de ani, declară că votează cu Ciutadanos, pentru că el consideră acest partid o alternativă atât la conservatorii catalani care susţin independenţa, cât şi la vechea gardă a unioniştilor.
”Eu vreau unitate”, a declarat Abella după ce a votat într-o şcoală în centrul Barcelonei.
”Oamenii sunt împărţiţi. Ne aflăm într-un punct în care nu mai putem discuta politică. Steagul unei naţiuni trebuie să fie simbolul mândriei ei, însă aici este opusul. Aici oamenii îşi bat joc de steag. Avem un război al steagurilor”.
Primarul Barcelonei, Ada Colau, care a votat tot în centrul oraşului, a îndemnat la o prezenţă mare la vot, pentru a marca ”o zi istorică în vederea unei întoarceri la normalitatea instituţională în Catalonia”.
Partidul de stânga al lui Colau - care se pronunţă în favoarea unei autonomii mai mari, dar nu şi a independenţei Cataloniei - este susceptibil să deţină un rol-cheie în formarea unei majoritări de guvernământ.
Votul a început joi la ora locală 9.00 (10.00, ora României) în aproximativ 2.700 de secţii de votare, care vor fi închise la ora locală 20.00 (21.00, ora României).
Scrutinul, atent urmărit în străinătate, a fost convocat de autorităţile centrale spaniole, după ce au plasat această regiune situată în nord-estul ţării sub tutelă, la sfârşitul lui octombrie.
Potrivit sondajelor de opinie, candidaţii separatiştii care au fugit din ţară sau au fost încerceraţi se află cot la cot cu unioniştii, care afirmă că sunt cel mai bine plasaţi să aducă stabilitatea şi creşterea economică înapoi în Catalonia.
Alegătorii necedişi, care reprezintă peste o cincime dintre cei aproximativ 5,5 milioane de catalani cu drept de vot, pot stabili rezultatul alegerilor.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...