Preşedintele Ucrainei Volodimir Zelenski este de aşteptat să călătorească în Marea Britanie săptămâna viitoare pentru a se adresa liderilor europeni reuniţi la Palatul Blenheim pentru a discuta despre Ucraina, securitatea europeană şi democraţie, relatează The Guardian. De asemenea, va face prima sa vizită în Irlanda sâmbătă dimineaţă, când aterizează pe aeroportul din Shannon, pentru o întâlnire cu premierul irlandez, Simon Harris.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Irlanda, care are o îndelungată politică de neutralitate militară, dar care contribuie cu ajutur neletale, cum ar fi eliminarea minelor terestre către Ucraina prin intermediul UE, este de aşteptat să ofere mai mult sprijin eforturilor Ucrainei de a readuce în ţară aproximativ 20.000 de copii care au fost mutaţi forţat în Rusia şi Belarus.

Preşedintele ucrainean s-a întâlnit săptămâna cu premierul britanie Keir Starme la summitul NATO de la Washington, dar aceasta ar fi prima lui ocazie de a întâlni o delegaţie mai mare a guvernului laburist, care va fi nerăbdătoare să reitereze sprijinul continuu al Marii Britanii.

Evenimente

31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Aranjamentele sale de călătorie sunt rareori confirmate, dar o sursă a spus că este „sigur în proporţie de 90%” că Zelenski va fi acolo.

Conferinţa de joi este cea de-a patra întâlnire a Comunităţii Politice Europene (EPC), un colectiv lansat după invadarea Ucrainei de către Rusia în februarie 2022 şi care a fost creat de preşedintele francez, Emmanuel Macron.

Este văzută ca o oportunitate „foarte semnificativă” pentru Starmer de a găzdui nu doar până la 50 de lideri europeni, ci de a restabili încrederea în Regatul Unit şi de a arăta lumii că ţara este din nou pe scena internaţională după ani de prejudicii aduse reputaţiei sale de Brexit.

EPC este conceput pentru a facilita consolidarea legăturilor dintre liderii UE şi cei din afara UE într-un cadru informal, cu conferinţe anterioare organizate în Spania, Moldova şi Republica Cehă.

În afară de Marea Britanie, sunt invitate şi alte ţări din afara UE, inclusiv Norvegia, Islanda, Georgia, Kosovo, Serbia, Albania şi Turcia, deşi se pare că Recep Tayyip Erdogan, preşedintele turc, care nu a participat la summiturile anterioare, nu a confirmat participarea.

În calitate de gazdă, Starmer se va adresa sesiunii plenare de deschidere, care va avea loc într-una dintre sălile din Palatul Blenheim, locul de naştere al lui Winston Churchill. Starmer este de aşteptat să sublinieze angajamentul Regatului Unit faţă de Ucraina şi Zelenski şi de a restabili relaţiile ţării cu UE după Brexit, comentează The Guardian.

Premierul s-a angajat deja să stabilească legături mai strânse cu UE, iar noul ministru al relaţiilor europene, Nick Thomas-Symonds, s-a deplasat luni la Bruxelles pentru o întâlnire introductivă cu fostul negociator pentru Brexit Maroš Šefčovič.

Înaintea întâlnirii, Starmer a spus: „Europa se află în fruntea unora dintre cele mai mari provocări ale timpului nostru”.

„Războiul barbar al Rusiei continuă să reverbereze pe continentul nostru, în timp ce bandele de contrabandişti ticăloşi trafichează oameni nevinovaţi în călătorii periculoase care prea adesea se termină tragic”, a declarat premierul britanic.

„Am spus că voi schimba modul în care Regatul Unit se angajează alături de partenerii noştri europeni,  colaborând pentru a promova progresul asupra acestor provocări generaţionale, iar această activitate începe la reuniunea Comunităţii Politice Europene de joi”, a subliniat el.

Starmer va avea o serie de discuţii bilaterale – se întâlneşte cu Simon Harris cu o seară înainte la Checkers şi este de aşteptat să aibă o întâlnire separată cu Macron joi, în plus faţă de dicuţii cu liderii UE cu privire la ceea ce ar putea fi un nou pact de securitate şi apărare cu Regatul Unit. în era post-Brexit.

Ucraina va domina discuţia plenară cu liderii, care vor fi apoi invitaţi să se alăture la trei grupuri de lucru separate, centrate pe apărare şi democraţie, care vor include sesiuni despre criza de dezinformare, energie şi migraţie.

De asemenea, Macron este hotărât să profite de această ocazie pentru a trimite un mesaj puternic de sprijin Ucrainei din partea UE în faţa ameninţărilor reînnoite din partea lui Vladimir Putin şi a unor comentarii  de rău augur din această săptămână ale fostului preşedinte rus Dmitri Medvedev.

Securitatea în jurul summit-ului este strictă, cu restricţii vizând spaţiul aerian în zona palatului din Oxfordshire, între 14 şi 18 iulie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.