Vladimir Putin vrea un summit excepţional al liderilor celor cinci ţări membre permanente ale Consiliului de Securitate al ONU pentru a răspunde ”provocărilor” în domeniul securităţii, într-un context de tensiuni exacerbate între Est şi Occident, relatează AFP.
Această iniţiativă inedită intervine în contextul în care Rusia şi-a recâştigat în ultimii 20 de ani statutul de mare putere diplomatică, impunându-se drept un actor de neocolit în numeroase crize, indiferent că este vorba despre Ucraina, Siria, Iran sau Libia.
”Un summit al statelor care au făcut cel mai mult pentru a înfrânge agresorul (nazist) şi în crearea ordinii mondiale postbelice ar juca un rol mare în căutarea răspunsurilor comune la provocările crizelor contemporane”, a declarat joi liderul de la Kremlin.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Exprimându-se în cadrul comemorării la Ierusalim a 75 de ani de eliberarea lagărului de exterminare Auschwitz de către Armata Roşie şi evocând ”lecţiile trecutului”, el s-a declarat pregătit să se întâlnească cu liderii Statelor Unite, Marii Britanii, Franţei şi Chinei, ”în orice loc din lume”.
Putin a dat asigurări că a propus ideea ”anumitor” lideri vizaţi şi că a ”văzut o reacţie pozitivă”, fără să facă alte precizări.
Cei cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate al ONU au o ”responsabilitate specială să salveze civilizaţia”, a apreciat el.
CONSILIU PARALIZAT
Propunerea lui Putin intervine în contextul în care el a legat o relaţie de încredere cu liderul chinez Xi Jinping, iar preşedintele francez Emmanuel Macron vrea să relanseze relaţia cu Moscova.
Donald Trump a lăudat, la rândul său, în mai multe rânduri, calităţile lui Putin, în pofida tensiunilor între cele două ţări şi acuzaţiilor de amestec rus în alegerile prezidenţiale americane în favoarea miliardarului.
O întâlnire recentă între preşedintele rus şi premierul britanic Boris Johnson a fost, de asemenea, calificată drept ”constructivă” de către Kremlin, care a evocat inclusiv ”elemente de reconciliere”.
Tensiunile ruso-britanice sunt însă puternice de ani de zile, din cauza tentativei de asasinare pe teritoriul britanic atribuite Moscovei a fostului dublu agent rus Serghei Skripal.
Între crizele din Orientul Mijlociu, tensiunile între Rusia şi Occident şi opoziţiile între occidentali, ordinea mondială postbelică pare tot mai fragmentată.
Consiliul de Securitate al ONU pare adesea paralizat, în contextul în care Rusia şi China, pe de o parte, şi Occidentul, de cealaltă parte, se opun în conflictele cele mai grave.
Cele cinci puteri învingătoare în al Dolilea Război Miondial şi deţinătoare ale armei atomice dispun de un drept de veto în acest oragn-far al ONU.
A AVEA ”CURAJUL”
Putin a îndemnat joi la Ierusalim comunitatea internaţională să aibă ”curajul” ”să dacă totul pentru a apăra şi a păstra pacea”.
Organizarea unui asemenea summit în 2020 ar fi ”importantă şi simbolică” în momentul în care lumea marcehază 75 de ani de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Miondial, a subliniat el.
Vladimir Putin prevede mari festivităţi la Moscova, la 9 mai, în vederea sărbătoririi victoriei Aliaţilor împotriva Germaniei naziste, în prezenţa a numeroşi lideri străini.
În discursul său, şeful statului rus nu a prezentat vreo listă de dosare pe care doreşte să le abordeze cu colegii săi la acest eventual summit.
El s-a referit în mod direct doarla Libia, din cauza organizării duminica trecută, la Berlin, a unei Conferinţe cu privire la conflictul din această ţară.
Rusia a fost exclusă din G8, unul dintre principalele formate de negocieri multilaterale, în urma anexării Peninsulei ucrainene Crimeea în 2014.
Acesta a redevenit G7 - Statele Unite, Germania, Franţa, Marea Britanie, Italia, Canada, Japonia - ca în timpul Războiului Rece.
Rusia este de asemenea ţinta multor sancţiuni europene şi amaericane din cauza conflictului din Ucraina, unde Moscova este acuzată de susţinerea separatiştilor proruşi în războiul din estul ţării.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...