Preşedintele rus Vladimir Putin a trimis Parlamentului un pachet de amendamente considerate o încercare de a-şi asigura acapararea puterii după ce-şi încheie actualul mandat în 2024, relatează The Associated Press.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Putin a prezentat miercuri aceste modificări ale Constituţiei pe care le propune, într-un discurs susţinut în faţa membrilor Parlamentului, argumentând că ele vizează să consolideze puterea parlamentului şi democraţia.

Însă critici ai Kremlinului denunţă faptul că ele vizează să-i asigure conducerea pe viaţă.

Duma de Stat, Camera inferioară a Parlamentului, controlată de Kremlin, a confirmat luni că primit un proiect de lege care conţine propunerile Kremlinului de revizuire a Constituţiei.

Deputaţii ruşi urgentează procedura şi urmează să discute documentul joi.

Putin, în vârstă de 67 de ani, se află la putere de peste 20 de ani, o perioadă mai mare decât oricare alt lider rus sau sovietic după Iosif Stalin, care a condus ţara din 1924 şi până la moartea sa în 1953. Potrivit legislaţiei în vigoare, Putin nu mai poate candida în 2024, când îşi încheie actualul mandat.

Potrivitunor observatori, modificările pe care le propune i-ar putea permite lui Putin să rămână la conducere din postul de preşedinte al Consiliului de Stat sau din cel de premier, după consolidarea puterii Parlamentului şi Guvernului şi reducerea puterii preşedinţiei.

Între amendamentele propuse de Putin, unul vizează să plaseze Constituţia rusă deasupra dreptului internaţional - ceea ce semanlează iritarea Kremlinului faţă de hotărâri ale Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) prin care Rusia a fost găsită vinovată de încălcări ale drepturilor omului.

Potrivit altui amendament, membrilor Guvernului li se interzice să aibă cetăţenie străină şi să deţină permise de reşedinţă.

În paralel cu parlamentarii, un grup înfiinţat de Putin urmează să analizeze eventuale modificări ale textului înainte să fie suspus la vot.

Putin a declarat că este necesar ca modificarea Constituţiei să fie aprobată de întreaga ţară, însă este neclar dacă urmează să se organizeze un vot în acest sens.

Imediat după anunţarea acestor modificări constituţionale, Guvernul lui Dmitri Medvedev, premier timp de opt ani, a demisionat, iar Putin l-a numit la conducerea Executivului pe Mihail Mişustin. El urmează să aprobe alcătuirea viitorului Guvern rus.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.