Emisarul ONU pentru Siria Geir Pedersen consideră ”fructuoase” discuţii pe care le-a purtat luni, la Damasc, cu ministrul sirian de Externe Walid Muallem, cu privire la înfiinţarea unui Comitet Constituţional în vederea relansării procesului politic în această ţară aflată în război din 2011, relatează AFP.
”Astăzi am încheiat altă serie de discuţii foarte fructuoase cu ministrul Afacerilor Externe, domnul Muallem”, a anunţat Pedersen la finalul întâlnirii sale cu şeful diplomaţiei siriene.
”Am abordat toate problemele aflate în suspans legate (de formarea) Comitetului Constituţional”, a adăugat el.
Însărcinat cu redactarea unei noi Constituţii, acest comitet urmează să fie alcătuit din 150 de persoane - 50 alese de regim, opoziţie şi ONU.
ONU şi Damascul au luptat mult timp cu privire la anumite nume de pe această din urmă listă.
În afară de alcătuirea Comitetului, ONU, opoziţia şi Damascul este necesar să se pună de asemenea de acord asupra procedurilor de funcţionare a acestei instanţe şi ierarhiei acesteia.
”Voi informa acum Consiliul de Securitate” al ONU cu privire la rezultatele reuniunii, a adăugat diplomatul norvegian, care a anunţat că se duce la New York, unde săptămâna aceasta are loc Adunarea Generală (AG) anuală a ONU.
Pedersen a mai anunţat că a purtat ”discuţii bune” la telefon cu şeful Comitetului Negocierilor Siriene (CNS) Nasser al-Hariri, care va reprezenta principalele grupuări din opoziţie.
Însă administraţia kurdă a nord-estului Siriei a catalogat, luni, excluderea sa din viitorul Comitet Constituţional drept ”nedreaptă”.
Muallem a reiterat, într-un comunicat, ”angajamentul Siriei în favoarea (...) dialogului siriano-sirian, în vederea ajungerii la o soluţie politică (...) departe de orice intervenţie străină”.
Săptămâna trecută, secretarul general al ONU Antonio Guterres a anunţat un ”acord” între toate părţile cu privirela alcătuirea Comitetului Constituţional.
Cotidianul proguvernamental al Watan dezvăluie că un anunţ oficial al lui Pedersen ar putea avea loc cu ocazia unei ”reuniuni a Consiliului de Securitate (al ONU) aşteptată la 30 septembrie”.
Susţinut de Moscova, regimul sirian al lui Bashar al-Assad a cucerit, în ultimii ani, de la rebeli şi jihadişti, aproape 60% din teritoriul ţării.
De la izbucnirea războiului, în martie 2011, s-au succedat patru emisari ai ONU.
Predecesorii lui Pedersen nu au reuţit să găsească o soluţie acestui război, care a devenit tot mai complex de-a lungul anilor şi s-a soldat cu peste 370.000 de morţi şi milioane de refugiaţi şi deplasaţi.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...