Ciocnirile de o violenţă fără precedent în ultimele decenii care au izbucnit joi seara la Dublin după un atac cu cuţitul soldat cu cinci răniţi, dintre care trei copii, au luat prin surprindere autorităţile irlandeze, iar premierul irlandez Leo Vadarkar a declarat vineri că ceea ce s-a întâmplat este o ruşine pentru ţara sa şi a promis înăsprirea legislaţiei pentru a combate incitarea la ură, relatează AFP, Reuters şi BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

"Ceea ce am văzut aseară a fost o explozie extraordinară de violenţă (...) cu scene pe care nu le-am mai văzut de zeci de ani", a declarat vineri comisarul Drew Harris, şeful poliţiei irlandeze (Gardaí), în cadrul unui briefing de presă, anunţând că poliţia a arestat 34 de persoane, dar avertizând că ar putea urma şi altele.

"Nu am fi putut anticipa" aceste violenţe, s-a apărat comisarul, care a indicat un "element de radicalizare" în rândul autorilor tulburărilor, acuzând reţelele sociale. "Grupurile de extremă dreapta au exacerbat situaţia", a spus Drew Harris.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Şeful Gardai a declarat că 13 magazine au fost avariate sau jefuite, 11 maşini de poliţie au fost avariate şi distruse, împreună cu trei autobuze şi un tramvai. Un agent de poliţie a fost grav rănit.

CE S-A ÎNTÂMPLAT JOI LA DUBLIN

Potrivit primelor cercetări, un bărbat a atacat mai multe persoane în jurul orei 13.30, nu departe de o şcoală, rănind cinci persoane, dintre care trei copii, a declarat Liam Geraghty, şeful poliţiei locale.

O femeie, martor ocular, a povestit că agresorul a fost dezarmat cu ajutorul unui tânăr. "Un alt bărbat a luat cuţitul şi l-a pus deoparte" pentru ca acesta să poată fi predat poliţiei, a spus martora.

Ulterior, premierul  irlandez, Leo Varadkar, a anunţat că suspectul a fost arestat. Potrivit poliţiei, este vorba despre un bărbat în vârstă de 50 de ani care a fost internat în spital. Poliţia nu caută "pe nimeni altcineva", a declarat Liam Geraghty, subliniind că anchetatorii exclud orice motiv "terorist" pe baza primelor constatări. "Acesta pare a fi un atac izolat pentru care trebuie să stabilim motivele", a spus el.

Răniţii sunt o femeie, trei copii mici şi un bărbat, care, potrivit unor informaţii neconfirmate oficial, ar putea fi chiar suspectul aflat în custodie. O fetiţă de 5 ani şi femeia, în vârstă de 30 de ani, au fost rănite "grav", potrivit poliţiei. Un băiat de 5 ani a putut părăsi spitalul, potrivit aceleiaşi surse.

Joi seara, şefii instituţiilor Uniunii Europene şi-au exprimat emoţia şi solidaritatea cu Irlanda în urma atacului.

După atac, ciocniri violente au izbucnit, seara, în capitala irlandeză. Pancarte pe care scria "Irish Lives Matter" (Vieţile irlandezilor contează) şi steaguri irlandeze au fost fluturate în timpul acestor incidente fără precedent, la care au participat câteva sute de persoane. Un autobuz cu etaj, un tramvai şi o maşină de poliţie au fost incendiate, magazine au fost jefuite, iar serviciile de transport public au fost suspendate, înainte de a fi reluate parţial vineri dimineaţă. De asemenea, poliţiştii au fost ţinta pietrelor şi a altor obiecte care au fost aruncate de o mulţime ce şi-a manifestat ostilitatea şi faţă de jurnalişti.

Confruntările cu poliţia au izbucnit într-un cartier cu mulţi imigranţi, pe fondul unor zvonuri că presupusul agresor, a cărui identitate nu a fost dezvăluită, ar fi străin.

Calmul a fost restabilit până la sfârşitul zilei, după ce superintendentul-şef Patrick McMenamin a descris incidentele drept "sălbăticie gratuită". Nu au fost raportate victime în stare gravă, în ciuda atacurilor asupra poliţiei, a adăugat şeful poliţiei, precizând că până la 400 de poliţişti au fost mobilizaţi.

Poliţia a păzit în cursul nopţii magazinele jefuite, iar pompierii au stins focul care au cuprins vehiculele chiar în centrului oraşului Dublin.

VIOLENŢE PUSE PE SEAMA EXTREMEI DREPTE, PE FONDUL CRIZEI IMOBILIARE

Poliţia a acuzat agitatorii de extremă dreapta că au declanşat violenţele după ce un mic grup de protestatari antiimigranţi a ajuns la locul  unde avusese loc atacul cu cuţitul de mai devreme, lângă principala arteră de circulaţie, O'Connell Street, şi au avut loc ciocniri cu poliţia. Oamenii au fost îndemnaţi să nu se apropie de zone mari ale oraşului în perioada de vârf a violenţelor.

"Irlandezii sunt atacaţi de aceste gunoaie", a strigat o persoană în timpul ciocnirilor, în timp ce alte persoane din mulţime făceau referire la uciderea unei tinere profesoare de către un cetăţean slovac, care a fost recent condamnat la închisoare pe viaţă.

A fost nevoie de câteva ore pentru ca poliţiştii să recâştige controlul după ce un grup de tineri din localitate s-a alăturat protestatarilor, dintre care unii strigau "scoateţi-i afară". Mulţimea a ajuns la aproximativ 200-300 de persoane.

Au fost ridicate baricade pe unele străzi comerciale unde urmau să aibă loc vânzările de Black Friday. Poliţia a stat de pază în faţa unui magazin Foot Locker cu geamurile sparte, care a fost jefuit în timpul revoltei. Partea din faţă a unui hotel Holiday Inn a fost închisă cu scânduri.

Confruntată cu o criză a locuinţelor, Irlanda a asistat la dezvoltarea, sub influenţa unor personalităţi de extremă dreapta, a unui discurs anti-imigraţie potrivit căruia "Irlanda este plină".

Nu există partide sau politicieni de extremă dreapta aleşi în parlamentul irlandez, dar în ultimul an s-au intensificat mici proteste antiimigraţie. Guvernul a revizuit securitatea în jurul parlamentului după ce un protest recent i-a blocat pe parlamentari înăuntru.

Inspectorul Drew Harris, şeful poliţiei irlandeze, a vorbit despre o "grupare de huligani smintiţi, conduşi de ideologia de extremă dreapta".

PREMIERUL IRLANDEI PROMITE ÎNĂSPRIREA LEGISLAŢIEI ŞI LE DĂ ASIGURĂRI IMIGRANŢILOR CĂ DUBLINUL ESTE UN ORAŞ SIGUR

"Aceşti oameni pretind că îi apără pe cetăţenii irlandezi", dar "îi pun în pericol" pe "cei mai nevinovaţi şi vulnerabili", a declarat vineri şi premierul Leo Varadkar. "Ei sunt o ruşine pentru Dublin, o ruşine pentru Irlanda, o ruşine pentru familiile lor şi pentru ei înşişi", a punctat premierul într-o conferinţă de presă.

"Nu aşa suntem şi nu aşa vom fi niciodată", a adaugat el, subliniind că primul atac de joi a fost asupra unor copii nevinovaţi, iar al doilea un atac asupra statului de drept.

Violenţa provine din "ură", nu din patriotism, a arătat premierul irlandez.

"Trebuie să ne luăm Irlanda înapoi", a cerut Leo Varadkar. "Ca ţară, trebuie să ne recuperăm Irlanda, trebuie să o luăm de la laşii care se ascund în spatele măştilor şi încearcă să ne îngrozească prin violenţă", a arătat el. "Trebuie să recuperăm Irlanda de la criminalii care caută orice scuză pentru a dezlănţui oroarea pe străzile noastre", a pledat el.

Premierul irlandez s-a angajat să folosească toate resursele legii şi ale statului pentru a-i pedepsi pe cei implicaţi în "evenimentele groteşti" şi a promis că va pune în aplicare măsuri pentru a se asigura că orice repetare a evenimentelor  se va lovi de "întreaga măsură a legii".

Premierul irlandez a promis că va moderniza legile împotriva urii în următoarele săptămâni. El a anunţat că ministrul justiţiei se va coordona cu şeful poliţiei pentru a se asigura că Irlanda nu va mai fi martoră la astfel de scene niciodată. "Vom adopta noi legi în următoarele săptămâni pentru a permite Gardai (poliţia) să utilizeze mai bine dovezile de pe camerele de supraveghere pe care le-au colectat ieri şi, de asemenea, vom moderniza legile noastre împotriva incitării la ură şi a urii în general", a declarat Varadkar vineri, în cadrul unei conferinţe de presă.

"Cred că acum este foarte evident - pentru oricine s-ar fi îndoit de noi - că legislaţia noastră privind incitarea la ură pur şi simplu nu este actualizată. Nu este actualizată pentru era social media. Şi avem nevoie ca această legislaţie să fie aprobată în câteva săptămâni", a arătat Leo Varadkar

În ciuda violenţelor la care au fost martori locuitorii capitalei irlandeze, premierul a dat asigurări că Dublinul este un oraş sigur şi i-a îndemnat pe oameni să continue "să îşi vadă de treburile lor ca întotdeauna", adăugând că va exista o prezenţă sporită a poliţiei în tot oraşul.

În încercarea de a-i linişti pe "sutele de mii de oameni din Irlanda care sunt persoane de culoare" şi care "s-ar putea să se teamă", Varadkar a spus că revoltele au fost "acţiuni ale unei mici minorităţi, care nu reflectă atitudinea poporului irlandez".

Premierul a mai spus că a fost mulţumit de răspunsul forţelor de ordine la revolte. El a spus că lucrurile ar fi putut fi mai rele şi le-a mulţumit celor care au intervenit pentru a opri violenţele. Varadkar a adăugat că au fost aproximativ 500 de persoane implicate în revoltă, iar 400 de agenţi de poliţie au fost pe străzi într-o oră şi jumătate, reuşind să limiteze extinderea violenţelor.

"Va fi nevoie de mai multă muncă în următoarele zile" ca răspuns atât la atacul cu cuţitul, cât şi la revoltă, a spus Varadkar. "Nu am mai avut o revoltă de această natură de zeci de ani", a recunoscut el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.