Prim-ministrul Ungariei, Viktor Orbán, a cărui ţară deţine preşedinţia Consiliului UE, va participa la summitul Organizaţiei Statelor Turcice de la Susa, Azerbaidjan, din 5 şi 6 iulie, a declarat joi pentru agenţia MTI Bertalan Havasi, secretarul de presă al prim-ministrului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Tema summitului este construirea unui viitor durabil prin transport, conectivitate şi politică climatică. Scopul discuţiilor este ca statele participante (Turcia, Uzbekistan, Turkmenistan, Kazahstan, Azerbaidjan, Kârgâzstan şi Ungaria în calitate de observator) să promoveze cooperarea în aceste domenii.

Un alt punct de pe ordinea de zi a summitului va fi relaţiile organizaţiei cu Uniunea Europeană şi cu alte organizaţii internaţionale.

De asemenea, Viktor Orbán va purta discuţii bilaterale cu liderii statelor turce partenere, a precizat secretarul de presă.

Anunţul intervine în condiţiile în care Radio Europa Liberă şi Financial Times au relatat joi că premierul ungar Viktor Orban ar avea în program pentru vineri să se întâlnească la Moscova cu liderul rus Vladimir Putin. Agenţiile de presă ruseşti l-au citat pe purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, care nu a confirmat şi nici nu a infirmat vizita. Agenţia de presă de stat RIA l-a citat pe Peskov spunând că Putin are un "program încărcat" vineri, despre care Kremlinul îi va informa ulterior pe reporteri.

Guvernul Ungariei nu a răspuns la întrebările Reuters trimise prin e-mail.

Putin, la rândul său, s-a aflat joi la Astana, în Kazahstan, la summitul Organizaţiei de Cooperare de la Shanghai (OCS), unde a avut intervenţii în plen alături de liderul chinez, Xi Jinping.
CITEȘTE ȘI Xi şi Putin îşi expun ambiţiile de securitate în faţa liderilor din OCS. Preşedintele chinez îndeamnă blocul regional să reziste "interferenţelor externe" şi să se sprijine reciproc. Liderul rus vrea crearea unei noi ordini mondiale, "mai echitabile"

Dacă vizita lui Viktor Orban la Moscova s-ar confirma, ar fi prima dată de la invazia Rusiei în Ucraina când Putin şi Orban se întâlnesc pe teritoriul Rusiei. Orban, care a menţinut o relaţie mai strânsă cu Moscova decât alţi lideri UE de la invazie, a vizitat Rusia în 2022 fără să se întâlnească cu Putin şi s-a întâlnit cu acesta în alte ţări. El ar fi primul lider UE care ar merge la Moscova după vizita cancelarului austriac Karl Nehammer în aprilie 2022.

De la începutul acestei luni, Ungaria a preluat preşedinţia rotativă a Uniunii Europene, un rol în mare parte ceremonial, însărcinat cu stabilirea agendei şi negocierea acordurilor în domeniul legislativ.

La începutul acestei săptămâni, Orban a vizitat Kievul, unde l-a îndemnat pe preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski să ia în considerare o încetare a focului pentru a accelera sfârşitul războiului cu Rusia.

"Preşedinţia rotativă a UE nu are mandatul de a se angaja cu Rusia în numele UE", a declarat Charles Michel, preşedintele Consiliului liderilor Uniunii Europene, pe X, reacţionând la o eventuală vizită a lui Orban la Moscova. "Nicio discuţie despre Ucraina nu poate avea loc fără Ucraina", a adăugat el.

Ungaria, membră a UE şi a NATO, a refuzat să trimită arme Ucrainei şi a criticat vehement sancţiunile UE împotriva Rusiei, fără a se folosi însă de dreptul său de veto pentru a le bloca.

În timp ce ţările din Europa de Vest au depus eforturi serioase pentru a se debarasa de gazul rusesc de la invazia Moscovei în Ucraina din 2022, Ungaria, care nu are ieşire la mare, obţine cea mai mare parte a gazului său din Rusia. Ungaria a semnalat în iunie că nu intenţionează să renunţe la importurile de gaze naturale din Rusia şi a încercat să aprofundeze legăturile de afaceri cu Moscova în domenii nesancţionate.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.