Premierul ungar Viktor Orban îl primeşte marţi pe Manfred Weber, preşedintele Partidului Popular European (PPE), principalul grup conservator în Parlamentul European (PE), care ameninţă să-l expulzeze din rândul său atât pe şeful Guvernul ungar şi formaţiunea acestuia, Fidesz, relatează Reuters şi The Associated Press.
Întâlnirea celor doi, confirmată luni de către şeful serviciului de presă al lui Orban, este prima după ce Weber, aflat în campanie electorală în vederea alegerilor europene din mai, a cerut, săptămâna trecută, ca Fidesz să prezinte scuze.
Orban şi-a lansat campania electorală în vederea alegerilor europene împânzind străzile Budapestei cu afişe în care-i acuză pe preşedintele Comisiei Europene (CE) Jean-Claude Juncker şi pe miliardarul filantrop american de origine unagră George Soros de complot în vederea atragerii a şi mai mulţi migranţi musulmani în Europa.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
PPE, principalul grup în cadrul PE, a anunţat că problema unei eventuale excluderi a Fidesz urmează să fie dezbătută la 20 martie.
Weber, care candidează la preşedinţia CE, consideră că discursul antieuropean al lui Orban aduce atingere valorilor fundamentale ale PPE.
Premierul populist şi suveranist ungar a anunţat că partidul său ar putea să o ia naintea unei eventuale excluderi şi să plece din blocul conservator.
O serie de partide din cadrul PPE au cerut expulzarea lui Orban şi a Fidesz atât din cauza campaniei antieuropene a Guvernului ungar pe tema migraţiei, cât şi din cauza unor mai vechi îngrijorări cu privire la încălcarea statului de drept şi principiilor democratice europene.
Soros, care a obţinut al treilea mandat consecutiv anul trecut, în urma unei campanii împotriva migraţiei, îl acuză pe Soros că influenţează lideri UE să permită venirea în Europa a şi mai mulţi musumani.
Weber i-a cerut lui Orban să pună capăt acestei campanii, să prezinte scuze şi să permită Universităţii central Europene (CEU) să rămână la Budapesta.
Începând din viitorul an acandemic, CEU îşi mută programele acreditate în Statele Unite la Viena, după ce Guvernul Orban a refuzat să semneze un acord prin care să-i permită să-şi desfăşoare toate activităţile în Ungaria.
Guvernul de la Budapesta a anunţat săptămâna trecută că încheie campania antieuropeană în această săptămână, însă a insistat că problema CEU este ”închisă”, în contextul în care o mică parte a programelor universităţii urmează să rămână în Ungaria.
Orban şi-a exprimat vineri speranţa ca Fidesz să rămână în cadrul PPE, pentru a ”transforma PPE astfel încât să existe loc, înăuntrul acestuia, pentru forţe împotriva imigraţiei ca noi”.
În cazul în care Fidesz este exclus din PPE, Orban a anunţat că s-ar putea orienta către o nouă alianţă cu Polonia, unde populistul Jaroslaw Kaczynski, care are idei asemănătoare cu ale sale, conduce Partidul Lege şi Justiţie (PiS) aflat la putere.
Orban şi premierul polonez Mateusz Morawiecki urmează să se întâlnească şi să susţină discursuri cu ocazia marcării Revoluţiei ungare din 1948 împotriva dominaţiei hansburgice.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...