Preşedintele Chinei, Xi Jinping, a început marţi o vizită de două zile în Vietnam pentru a consolida legăturile dintre ţările comuniste, la trei luni după ce preşedintele american Joe Biden s-a deplasat personal la Hanoi, în condiţiile în care marile puteri îşi dispută influenţa în această ţară din Asia de Sud-Est, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

La prima sa deplasare în Vietnam în ultimii şase ani, Xi Jinping a fost întâmpinat pe aeroportul din Hanoi de prim-ministrul Pham Minh Chinh, iar pe traseul spre hotelul său oamenii scoşi pe străzi au fluturat steaguri ale ambelor ţări, potrivit imaginilor difuzate de presa de stat.

În ciuda legăturilor foarte strânse pe plan economic, cei doi vecini comunişti au fost în dezacord cu privire la graniţele din Marea Chinei de Sud şi au o istorie milenară de conflicte.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

"Viitorul Asiei nu este în mâinile nimănui în afară de asiatici", a declarat Xi Jinping într-un articol de opinie publicat în ziarul partidului comunist vietnamez înainte de vizita sa. O "comunitate cu un viitor comun" între cele două ţări ar avea o semnificaţie strategică, a adăugat el, potrivit traducerilor în engleză şi vietnameză ale articolului său. În acelaşi timp, el a avertizat în privinţa creşterii "hegemonismului" în lume, într-o aparentă referire la Statele Unite, deşi nu le-a numit.

Oficiali şi diplomaţi au declarat că vizita lui Xi în Viernam a fost amânată din cauza unor discuţii îndelungate privind utilizarea sintagmei "destin comun", o interpretare chineză mai puternică a expresiei pe care Beijingul o preferă pentru a descrie legăturile dintre cele două părţi. După luni de zile de planificare, la un moment dat vizita a fost luată în considerare pentru a fi programată înaintea călătoriei lui Biden, au spus oficialii.

Cu toate acestea, îmbunătăţirea legăturilor ar fi doar simbolică, potrivit lui Le Hong Hiep, specialist în probleme strategice şi politice vietnameze la Institutul Iseas-Yusof Ishak din Singapore. "Neîncrederea Vietnamului faţă de China este profundă, iar din punctul de vedere al poporului vietnamez, există puţin sau deloc un "destin comun" între cele două ţări, atât timp cât China continuă să revendice cea mai mare parte din Marea Chinei de Sud", a spus el

Dincolo de ridicarea legăturilor la un nivel pe care Beijingul l-ar putea considera superior celor cu Statele Unite, statutul actualizat ar fi însoţit de semnarea a "zeci de documente de cooperare", a declarat înaintea vizitei lui Xi ambasadorul chinez Xiong Bo, citat de ziarul de stat vietnamez Tuoi Tre. Se aşteaptă ca acordurile să se refere la investiţii chineze pentru modernizarea legăturilor feroviare dintre cele două ţări, care ar include subvenţii, deşi volumul şi termenii unor posibile împrumuturi nu sunt clare. Îmbunătăţirea legăturilor de transport ar permite Vietnamului să exporte mai mult în China, în special produse agricole, în timp ce Beijingul doreşte să integreze şi mai mult nordul ţării cu reţelele de aprovizionare din sud.

Firmele chineze şi-au mutat unele operaţiuni în Vietnam mai repede în acest an decât înainte de pandemia de COVID-19, căutând să fie mai aproape de clienţii occidentali din această ţară, să reducă riscurile legate de tensiunile comerciale dintre SUA şi China şi să-şi reducă expunerea la economia slăbită a Chinei. Reţelele feroviare mai puternice ar accelera importul de componente din China pentru asamblare în Vietnam, extinzând efectiv Iniţiativa Belt and Road (BRI, noul Drum al Mătăsii) a Chinei.

În articolul său de opinie, Xi a făcut apel la o cooperare mai rapidă în ceea ce priveşte construirea de infrastructură.

China a făcut presiuni pentru a include Vietnamul în Drumul Digital al Mătăsii, ceea ce ar putea implica investiţii pentru noi cabluri submarine de fibră optică, reţeaua 5G şi alte infrastructuri de telecomunicaţii.

Deşi metroul din Hanoi este singurul proiect vietnamez care a primit împrumuturi prin proiectul BRI, acesta nu a fost etichetat ca atare într-o ţară în care sentimentul anti-chinez este încă suficient de răspândit pentru ca astfel de mişcări să fie considerate ca fiind prea apropiate de Beijing.

Xi a îndemnat la o cooperare mai amplă şi în domeniul securităţii, conectivităţii, energiei verzi şi al mineralelor foarte importante, făcând referire la pământurile rare. China este principalul actor mondial în materie de rafinare a lor, în timp ce Vietnamul are a doua cea mai mare rezervă estimată, după vecinul său.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.