Curtea Constituţională a Republicii Moldova a declarat marţi neconstituţional articolul care prevedea că restituirea TVA-ului către agenţii economici din Găgăuzia se va face din bugetul unităţii teritoriale autonome. Imediat, decizia a fost salutată de başcanul Evghenia Guţul, o apropiată a oligarhului fugar Ilan Şor, în timp ce un reprezentant al PAS, partidul de guvernare de la Chişinău, a declarat că aşteaptă motivarea deciziei pentru a remedia lacunele legislative, iar rambursarea TVA-ului să se poată face la fel ca în celelalte regiuni.
Curtea Constituţională a fost sesizată la 5 februarie de Adunarea Populară a Găgăuziei (parlamentul local) şi de grupul parlamentar Blocul Comuniştilor şi Socialiştilor din Parlamentul de la Chişinău în legătură cu un amendament la Codul fiscal privind restituirea TVA-ului în Găgăuzia.
Legea, care completa articolul 6 din Codul Fiscal şi prevedea că Găgăuzia trebuie să ramburseze impozitele către antreprenori, inclusiv taxa pe valoarea adăugată (TVA), din bugetul local în loc de bugetul naţional, aşa cum se proceda înainte, a fost adoptată de Parlamentul de la Chişinău şi, ulterior, promulgată de preşedinta Maia Sandu în octombrie 2023. Legea mai prevedea că, în cazul în care suma pe care Găgăuzia trebuie să o plătească drept rambursări depăşeşte veniturile bugetare, diferenţa va fi acoperită din bugetul de stat, dar în anul bugetar următor.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Autorii plângerilor au susţinut că amendamentul adus Codului fiscal este neconstituţional, pentru că, în opinia lor, modificarea nu a fost dezbătută suficient şi nu au fost evaluate toate riscurile.
De cealaltă parte, reprezentanţii Guvernului au negat acuzaţiile şi au spus că, între prima şi a doua lectură, Parlamentul a organizat audieri publice asupra proiectului de lege, relatează NewsMaker.
Curtea Constituţională a hotărât marţi că articolul 6, aliniat 11, din Codul fiscal este neconstituţional. „Până la o eventuală intervenţie a Parlamentului, restituirea sumei taxei pe valoare adăugată şi a accizelor achitate de către agenţii economici din Găgăuzia se va realiza de la bugetul de stat. Restituirea sumei taxei pe valoare adăugată şi a accizelor achitate de către agenţii economici din Găgăuzia pentru perioada de timp cuprinsă între 1 noiembrie 2023 şi 22 februarie 2024, data suspendării acţiunii articolului 6, aliniat 11, din Codul fiscal se va realiza de la bugetul Găgăuziei. În cazul în care suma restituirii taxelor pe valoare adăugată şi a accizelor depăşeşte suma taxelor pe valoare adăugată şi a accizelor colectate la bugetul Găgăuziei, diferenţa se va acoperi de la bugetul de stat”, a anunţat preşedinta Curţii Constituţionale, Domnica Manole.
Hotărârea este definitivă şi nu poate fi supusă niciunei căi de atac, intrând în vigoare la data adoptării.
Doi dintre cei şase judecători ai Curţii au formulat opinii separate.
REACŢIA EVGHENIEI GUŢUL
Imediat după decizia Curţii Constituţionale, başcanul (liderul) Găgăuziei, Evghenia Guţul, care este susţinută de oligarhul fugar Ilan Şor, a scris pe reţelele sociale că „judecătorii au redat locuitorilor autonomiei Găgăuziei credinţa în justiţie şi în statul de drept”.
„Victoria noastră convingătoare a dovedit încă o dată că autorităţile şi locuitorii din Găgăuzia îşi ating întotdeauna obiectivele atunci când se unesc şi acţionează împreună”, a declarat Guţul.
PAS PROMITE REMEDIEREA LACUNELOR LEGISLATIVE
În schimb, Radu Marian, deputat al partidului de guvernare Acţiune şi Solidaritate (PAS), a declarat că aşteaptă motivarea deciziei Curţii şi, în baza acesteia, se va interveni printr-o nouă lege. „Nu vom lăsa situaţia aşa cum este acum”, a promis Marian.
„Înţeleg că decizia a fost luată din considerente de procedură. Ţin să amintesc că proiectul de lege s-a aflat în Parlament timp de peste 3 luni, timp în care proiectul de lege a fost consultat cu părţile implicate”, a arătat deputatul într-o reacţie pe reţelele sociale.
Radu Marian este preşedintele Comisiei parlamentare pentru economie, buget şi finanţe şi este unul dintre autorii legii contestate. El a explicat la vremea respectivă că în acest fel vor fi economisite sute de milioane de lei la bugetul de stat.
După ce PAS va vedea motivarea Curţii, „în baza acesteia, vom interveni în cel mai scurt timp printr-o nouă lege”, a promis deputatul.
„Ne vom asigura că restituirea TVA în UTAG (Unitatea Teritorială Autonomă Găgăuzia - n.r.) se realizează la fel ca şi în alte regiuni ale ţării - şi anume TVA-ul va fi încasat şi rambursat de la aceeaşi sursă - bugetul de stat. Nu vom lăsa situaţia aşa cum este acum. Credem că toate localităţile din Republica Moldova şi toţi cetăţenii ei, indiferent dacă ei locuiesc la Ungheni, Cahul, Ceadîr-Lunga sau Bălţi, merită să beneficieze în mod egal şi echitabil de fondurile guvernamentale. Vom avea un dialog constant cu reprezentanţii din raioanele Vulcăneşti, Ceadîr-Lunga şi Comrat care nu sunt afiliaţi grupării criminale Şor, pentru a găsi cea mai bună soluţie în ceea ce priveşte procesul de rambursare TVA”, a menţionat deputatul.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.