La un an de la tragedie, sute de persoane au participat, miercuri, în Spania şi Germania, la evenimentele de comemorare a celor 150 de victime ale zborului Germanwings, care a fost prăbuşit intenţionat în Alpii francezi de copilotul aeronavei Andreas Lubitz, transmite France24.
Ceremonii de comemorare au fost organizate la aeroportul din Barcelona, de unde a decolat avionul în dimineaţa zilei de 24 martie 2015, dar şi în oraşul german Dusseldorf, destinaţia zborului tragic.
Zeci de rude ale celor 150 de victime s-au alăturat miercuri serviciilor de urgenţă şi mai multor demnitari, printre care şi premierul Mariano Rajoy, la aeroportul din Barcelona.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Steagurile au fost coborâte, iar cei prezenţi au prins lumânări în amintirea celor morţi. Plăci comemorative au fost inaugurate în incinta celor două aeroporturi, înainte ca rudele să fie transportate la locul tragediei.
”Vrem să evităm repetarea unei catastrofe asemănătoare. Trebuie să lucrăm împreună pentru a îmbunătăţi măsurile de securitate, pentru că ştim cu toţii că în acest caz am dat greş”, a precizat Silvia Chaves, care conduce asociaţia victimelor spaniole.
Zborul Germanwings a fost prăbuşit intenţionat, la 24 martie 2015, de copilotul Andreas Lubitz în Alpii Francezi, la aproximativ 100 de kilometri de oraşul Nice. Lubitz şi-a încuiat comandantul în afara cabinei de pilotaj, înainte de a prăbuşi avionul, omorând 150 de persoane. 72 de pasageri aveau cetăţenie germană, iar alţi 50 veneau din Spania.
O parte dintre rudele victimelor intenţionează să dea în judecată şcoala de aviaţie de la Phoenix, Arizona, unde a studiat Lubitz şi care ar fi trebuit să identifice şi să semnaleze problemele sale psihologice. “Copilotul şi-a întrerupt antrenamentul de acolo pentru o perioadă de timp, din cauza problemelor psihice (...). Nu ar fi trebui să i se permită să îşi reia antrenamentul”, a explicat avocatul care va reprezenta familiile, Christof Wellen.
Compania-mamă a Germanwings, Lufthansa, a plătit 50.000 de euro despăgubiri pentru fiecare victimă. De asemenea, a mai oferit 25.000 de euro fiecărei familii şi încă 10.000 de euro fiecărei rude de gradul întâi a celor aflaţi la bord, adică părinţi, copii şi soţi sau soţii.
De altfel, la începutul lunii martie, cotidianul Bild a publicat ultima scrisoare trimisă de copilotul Andreas Lubitz psihiatrului său, în care îi mărturiseşte teama de a nu-şi pierde vederea şi locul de muncă.
Anchetatorii au descoperit că, în ziua dezastrului aviatic, Andreas Lubitz a ascuns superiorilor săi faptul că era în concediu medical, de altfel copilotul suferea de depresie severă şi încercase anterior să-şi pună capăt zilelor. În ultimii cinci ani, Lubitz consultase 41 de psihiatrii, iar autorităţile germane au descoperit că doctorii ştiau de problema sale cu vederea înainte de accident.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.