Vicepreşedintele Parlamentului European Eva Kaili a fost reţinută vineri seară, la Bruxelles, sub acuzaţii de corupţie, alături de alte patru persoane, relatează Le Soir. O ţară din Golf, care ar fi Qatar, suspectată că a oferit mari sume de bani şi cadouri generoase pentru a influenţa decizii politice şi economice ale Parlamentului European,
Se crede că alte persoane arestate sunt cetăţeni italieni: directorul ONG-ului No Peace Without Justice, Niccolò Figà-Talamanca; liderul de sindicat Luca Visentini; fostul europarlamentar S&D Pier-Antonio Panzeri; şi asistent parlamentar în grupul S&D şi partener al lui Kaili, Francesco Giorgi, potrivit agenţiei de ştiri italiene ANSA.
Parchetul Federal din Belgia a transmis că a recuperat 600.000 de euro în numerar şi a confiscat computere şi telefoane mobile în acţiunea de vineri. În total, în cadrul raidurilor au fost percheziţionate 14 locaţii.
„De câteva luni, anchetatorii Poliţiei Judiciare Federale au suspectat că o ţară din Golf ar influenţa deciziile economice şi politice ale Parlamentului European, acest lucru făcându-se prin plata unor sume mari de bani sau oferirea unor cadouri generoase unor terţi cu o importanţă politică şi semnificativă. /sau poziţie strategică în cadrul Parlamentului European”, se arată în comunicat.
Parchetul nu a numit ţara aflată în centrul anchetei. Declaraţia de presă se referea doar la un „stat din Golf”. Le Soir a identificat ţara ca fiind Qatar.
Beneficiarii sunt personalităţi cu „o poziţie politică şi/sau strategică semnificativă” în Parlamentul European.
Kaili, în vârstă de 44 de ani, este un fost prezentator de televiziune elenă şi europarlamentar din 2014.
Partidul Socialis Grec, al cărei membru este Kaili is a member, a anunţat vineri seară căp aecasta a fosr exclusă din partid. Socialiştii şi democraţii din Parlamentul European au suspendat-o pe Kaili din grup, decizia intrând în vigoare imediat.
Contactate de Euronews, serviciile de presă ale Parlamentului European au spus că „Parlamentul European nu comentează procedurile judiciare”.
"Ca întotdeauna, Parlamentul European cooperează pe deplin cu autorităţile naţionale responsabile. La fel şi în acest caz concret", au adăugat aceştia.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.