Paragraful referitor la războiul din Ucraina din Declaţia finală a summitului G20 conţine indicii privind modul în care s-a ajuns la consens asupra acestui subiect care genera divergenţe între participanţi şi cu care Rusia în special nu era de acord, relatează BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Premierul indian Narendra Modi, gazda summitului G20, a anunţat sâmbătă că s-a ajuns la un consens asupra Declaraţiei finale a summitului, care enumeră diferitele probleme abordate de participanţi, semnalând că negociatorii au rezolvat divergenţele profunde care existau în legătură cu formularea referitoare la războiul din Ucraina. Anunţul premierului a luat prin surprindere, întrucât nu era de aşteptat un astfel de consens sau cel puţin nu aşa de repede, notează BBC.

"Constatăm cu profundă îngrijorare imensa suferinţă umană şi impactul negativ al războaielor şi conflictelor din întreaga lume", se spune în primul rând al paragrafului din Declaraţie dedicat situaţiei geopolitice.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Textul nu învinovăţeşte Rusia pentru război. În schimb, constată suferinţa umană cauzată de război. Acesta este un limbaj cu care atât Moscova, cât şi Occidentul nu numai că pot fi de acord, dar pot fi şi interpretate într-un mod care să se potrivească poziţiilor lor respective, explică BBC.

Declaraţia liderilor G20 cu privire la Ucraina notează totodată "opiniile şi evaluările diferite" cu privire la războiul purtat de Rusia în această ţară, dar subliniază că toate statele trebuie să acţioneze "în concordanţă cu scopurile şi principiile Cartei ONU în ansamblul său".

Acordul îndeamnă toate statele să respecte Carta ONU şi "să se abţină de la ameninţarea sau utilizarea forţei pentru a încerca să obţină achiziţii teritoriale împotriva integrităţii teritoriale şi suveranităţii sau independenţei politice a oricărui stat". Această frază este, din nou, deschisă la interpretare, deoarece nu menţionează specific nicio ţară.

Însă un alt rând al paragrafului adaugă că "utilizarea sau ameninţarea cu utilizarea armelor nucleare este inadmisibilă". Experţii spun că acest lucru poate fi văzut ca o referire indirectă la Rusia, notează BBC.

În declaraţie se afirmă, de asemenea, că G20 nu este o platformă pentru a rezolva problemele geopolitice şi de securitate. Cu toate acestea, solicită implementarea "în timp util şi eficientă" a măsurilor pentru a asigura livrări "imediate şi fără obstacole" de cereale, alimente şi îngrăşăminte din Ucraina şi Rusia, scrie The Guardian.

Rusia a renunţat în iulie la acordul privind cerealele din Marea Neagră, negociat de ONU şi Turcia, care asigura transportul în siguranţă al produselor din Ucraina. Acordul includea un memorandum separat pentru a facilita propriile exporturi de alimente şi îngrăşăminte ale Rusiei, dar Moscova susţine că acest lucru nu a fost îndeplinit. De când a renunţat la acordul pentru cereale, Rusia a bombardat în mod repetat porturile şi silozurile cu cereale ucrainene.

Rusia a repetat chiar sâmbătă că îşi menţine condiţiile pentru revenirea în acord, în special în ceea ce priveşte pretenţia ca banca agricolă de stat - şi nu o filială a băncii, cum propusese ONU -  să fie reconectată la sistemul internaţional de plăţi bancare SWIFT. "Toate condiţiile noastre sunt perfect cunoscute. Ele nu au nevoie de interpretare, sunt absolut concrete şi toate acestea sunt absolut realizabile", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Un proiect anterior al Declaraţiei finale a summitului G20, văzut de Reuters, lăsase în alb paragraful referitor la "situaţia geopolitică", în timp ce se ajunsese la un acord cu privire la alte 75 de paragrafe care acoperă probleme diverse, de la datoria globală şi criptomonede până la schimbările climatice. Ţările occidentale care insistau pentru o condamnare fermă a Rusiei căzuseră de acord asupra formulării, dar Rusia a blocat un compromis care era "acceptabil, de altfel, pentru toţi ceilalţi", a declarat un diplomat european pentru Reuters.

Punctul de blocaj, la fel ca la summitul G20 de anul trecut de la Bali, a fost modul în care războiul din Ucraina este descris în declaraţie. Declaraţia de la Bali a fost publicată anul trecut după ce s-a luat act de obiecţiile Rusiei şi Chinei.

Cu toate acestea, acum, la New Delhi, India, ca gazdă a reuniunii, a încercat până în ultimul moment să elaboreze o declaraţie cu care să fie de acord toţi membrii. Amitabh Kant, negociatorul-şef al Indiei, a anunţat că Declaraţia a obţinut consensul în ceea ce priveşte dezvoltarea şi aspectele geopolitice. Acest lucru însemna că Rusia şi Occidentul au fost în cele din urmă de acord cu limbajul folosit în Declaraţie pentru a descrie războiul.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.