Ursula von der Leyen a fost realeasă larg, joi, de către eurodeputaţi, într-un al doilea mandat de cinci ani la conducerea Comisiei Europene (CE), promiţând să facă din industrie, apărare şi locuinţe priorităţile sale, relatează AFP.
Ea a pledat în faţa membrilor Parlamentului European (PE) reuniţi la Strasbourg în favoarea unei ”Europe puternice” într-o ”perioadă de mare anxietate şi incertitudine” şi apărării democraţiei împotriva ”manipulărilor informaţiei şi amestecurilor străine”.
”Este un moment foarte emoţionant (...), o recunoaştere a muncii grele împlinite. Nu ne-am menajat eforturile în faţa celor mai puternice turbulenţe cu care s-a confruntat vreodată UE”, a declarat conducătoarea conservatoare.
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Devenită în 2019 prima femeie care prelua şefia Executivului european, fostul ministru german al Apărării s-a impus prin crize.
Împotriva covid-19 ea a coordonat un plan uriaş de relansare finanţat printr-o îndatorare comună fără precedent. După invazia Ucrainei, ea şi-a afişat susţinerea faţă de Kiev şi a trecut la reducerea dependenţei energetice de Moscova.
Ea promovează de mult timp o ”Comisie geopolitică”, se vrea garanta stabilităţii împotriva unor tensiuni geopolitice şi s-a angajat să consolideze masiv investiţiile în industria apărării printr-un comisar însărcinat cu acest lucru.
Într-un discurs lung, ea a depus eforturi să răspundă înaintea votului aşteptărilor contradictorii ale diverselor grupuri politice.
În urma unui vot cu buletine secrete, ea a obţinut 401 de voturi - cu mult peste majoritatea absolută (361) de care avea nevoie. Ea a obţinut la sfârşitul lui iunie unda verde a Celor 27.
Realegerea sa demonstrează ”capacitatea noastră de a acţiona în UE”, a salutat cancelarul german Olaf Scholz.
”PRAGMATIC”
Din primul său mandat face parte pachetul întortocheat al Pactului Verde în vederea decarbonatării industriei şi transporturilor, acuzat de impunerea unei ”poveri” a reglementărilor întreprinderilor şi agricultorilor.
Ea preconizează o aplicare ”pragmatică” a acestuia şi îşi afişează priorităţi ambiţioase sociale şi de mediu - obiectivul climatic al reducerii cu 90% a emisiilor până în 2040, un ”plan de locuinţe abordabile” împreună cu comisarul de resort şi protecţia resurselor de apă.
Prin motto-ul ”competitivităţii”, ea promite să consolideze investiţiile în industriile critice în vederea tranziţiei ecologice.
Von der Leyen şi-a refirmat apărarea folosirii carburanţilor sintetici de automobile după 2035 şi a insistat asupra intereselor agricultorilor - revendicări-cheie ale aleşilor conservatori.
În urma alegerilor europene din iunie, Partidul Popular European (PPE, dreapta), din care face parte, rămâne prima forţă politică - cu 188 de eurodeputaţi -, urmată de social-democraţi (S&D, centru-stânga) cu 136 şi liberali (Renew) cu 77 de eurodeputaţi - o vastă coaliţie majoritară în trei.
Însă, pentru a contracara dezertări aşteptate - liberalii germani din FDP şi conservatorii francezi Les Républicains (LR, dreapta) între alţii -, Ursula von der Leyen i-a curtat pe ecologişti (Verzi) care deţin 53 de mandate, promiţând o ”adaptare climatică” şi un ”Pact al Oceanului”.
Grupul Verzilor a anunţat că o susţine, însă fără ecologiştii francezi.
Lideri Renew, ai Verzilor şi S&D au avertizat însă că susţinerea lor nu este ”un cec în alb” şi că aşteaptă concretizarea politicilor.
BĂTĂLIE PE COMISARI?
După Pactul Azilului şi Migraţiei adoptat la jumătatea lui mai, von der Leyen intenţionază să consolideze FRONTEX, agenţia UE însărcinată cu frontierele şi să tripleze numărul grănicerilor şi pazncilor de coastă.
Acestea sunt garanţii date PPE, dar şi grupului ECR (extremă dreapta) asociat premierului italian Giorgia Meloni.
Ursula von der Leyen, care a propus un post de comisar însărcinat cu ”Vecinătatea Mediteraneeană” care ar putea fi pe placul Romei, nu a neglijat o eventuală susţinere a unei părţi a celor 78 de aleţi ECR - în pofida faptului că orice cooperare asumată rămâne o linie roşie pentru liberali, socialişti şi Verzi.
Celălalt grup de extremă dreapta, Patrioţi pentru Europa, din care fac parte partidele francez Rassemblement national (RN) şi ungar Fidez - reticente faţă de susţinerea Ucrainei - rămâne exclus din orice majoritate.
Ursula von der Leyen - care este mama a şapte copii şi a fost considerată o vreme protejata Angelei Merkel în Germania - s-a impus până la urmă la Bruxelles, unde s-a născut şi a crescut până în adolescenţă.
Ea se sprijină pe un cerc foarte restrâns - un mod de fincţionare prea puţin colegial, din cauza căruia a fost criticată din cauza opacităţii şi unor tensiuni puternice cu preşedintele Consiliului European Charles Michel, care-i reprezintă pe Cei 27.
Membrii viitoarei sale Comisii - aleşi de către statele membre UE - urmează să fie audiaţi de către eurodeputaţi în toamnă.
Von der Leyen a cerut să fie desemnat un număr egal de bărbaţi şi femei.
”Noi avem două linii roşii - niciun compromis cu extrema dreaptă, nicio întoarcere a Pactului Verde (...), lucru care nu înseamnă că în culise nu va exista un meci extrem de dur în privinţa comisarilor” şi repartizării portofoliilor, avertizează eurodeputatul francez S&D Raphaël Glucksmann.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.